Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V kanceláři mají pláž, bar i boxovací pytel. Díky této relaxaci jsou výkonnější

  22:00aktualizováno  22:00
Kanceláře, kde si lze odběhnout od počítače na pláž, na zahradu, ale také relaxovat u kulečníku nebo v baru či si dokonce vybít vztek údery do boxerského pytle, nejsou scénou ze sci-fi filmu. V Brně tuto snovou představu proměnili ve skutečnost.

Jako na pláži si mohou připadat ti, kteří si pro odpočinek či rozhovor vybrali místo pod slunečníkem | foto: Kyzlink

Společnost AVG Technologies, výrobce volně dostupného antivirového softwaru, otevřela na konci listopadu 2010 nové výzkumné centrum a kanceláře v Brně. Moderní sídlo ve třech budovách slouží přibližně 400 zaměstnancům.

Relaxační zóna neboli odpočinek v zahradě: šedé čalouněné pufy evokují velké kameny

Relaxační zóna neboli odpočinek v zahradě: šedé čalouněné pufy evokují velké kameny

Žádné šedivé uniformní kanceláře se sádrokartonovými podhledy tu však nehledejte. "Pro lidi, kteří celý den soustředěně pracují vsedě u počítače a musí být stále kreativní a plní nápadů, je naprosto nezbytné během pracovní doby vstát, projít se, popovídat si s ostatními, nebo naopak strávit chvíli o samotě jen se svými myšlenkami," říká architekt Jan Kyzlink, vedoucí týmu architektů společnosti Kyzlink, která interiéry navrhla.

Relaxovat může každý po svém, třeba u fotbálku

Relaxovat může každý po svém, třeba u fotbálku

Relaxační zóny podle chuti

Aby se architekti mohli "dopustit" podobného přístupu, byla samozřejmě nezbytná nutná podpora vedení firmy AVG Technologies. Výsledek se ovšem podařil.

Především v komunikačních prostorách najdete hned několik relaxačních zón. Vznikly proto, aby se v nich mohli setkávat lidé z různých oddělení. Při procházení kancelářemi, které jsou často řešeny jako tzv. open space, vždy na nějakou narazíte.

Designéři se snažili použít pro relaxační zóny hodně přírodních materiálů, "bambusový háj" je typický příklad

Designéři se snažili použít pro relaxační zóny hodně přírodních materiálů, "bambusový háj" je typický příklad

Kdokoli se v nich může zastavit a odpočinout si třeba jen na pár minut. Na výběr je hned několik typů, od "pláže", přes "zahradu" až po kavárnu nebo pánský klub. V něm je například stůl na kulečník, příznivci stolního fotbálku nebo boxovacího pytle se mohou odreagovat jen o kousek dál.

Každá zóna má i svou barevnost a způsob osvětlení, jemuž architekti věnovali velkou pozornost. Světelná intenzita jednotlivých zón se proto velmi liší. Je jasné, že lidé mají jinou představu o světle a soukromí na pláži, nebo v "pánském klubu".

Relaxační kavárna pamatuje i na příjemné intimní osvětlení

Relaxační kavárna pamatuje i na příjemné intimní osvětlení

Architekti proto také pečlivě vybírali barvy a materiály, ale především světelnou intenzitu jednotlivých zón. Cílem bylo co nejvíce přiblížit atmosféru konkrétního prostředí a poskytnout zaměstnanci možnost přenést se alespoň na chvíli do jiného světa a odreagovat se po svém s kolegy, případně najít si klidný koutek, kde ho nebude nikdo rušit.

Pro zachování soukromí přišli architekti se skvělým doplňkem. Barevné telefonní budky vznikly na základě požadavků zaměstnanců, kteří pracují v open space kancelářích a nemají jinak šanci vyřídit si v klidu hovor, aniž by rušili (a často nechtěně o všem informovali) své okolí.

Do budky je umístěno pohodlné kulaté křesílko

V budce je umístěno pohodlné kulaté křesílko

Architekti z firmy Kyzlink dali budkám tvar válce, do něhož umístili jediný kus nábytku, pohodlné kulaté křesílko. Budky jsou rozmístěny po všech patrech tak, aby byly podle potřeby jednoduše dostupné.

Nezapomnělo se ani na pracující rodiče s dětmi, pro ně je připraven dětský koutek.

Atypická dispozice

Místo neosobních a monotónních chodeb, z nichž se vchází do jednotlivých kanceláří, vznikl jeden velký komunikační celek, jímž lze volně procházet.

Odpočinková místa se sedačkami oživují tzv. open space kanceláře příjemnou barevností

Odpočinková místa se sedačkami oživují tzv. open space kanceláře příjemnou barevností

Přímo v kancelářích jsou odpočinková místa se sedačkami, šatny či úložné prostory a telefonní budky ve tvaru válců, které rozbíjejí jednotvárnost pracovního prostoru.

Už samotný vstup do firmy se odlišuje od standardních řešení. Místo obvyklé hranaté či lehce zaoblené recepce láká návštěvníka zajímavě zakřivený podhled, jehož tvar se opakuje na koberci.

Svým tvarem navádí návštěvníky přímo k recepčnímu pultu. Toto pozvání symbolizuje vstřícnost odpovídající filozofii společnosti AVG, která zdůrazňuje, že člověk je hned na prvním místě v hierarchii jejích hodnot.

Recepce: zakřivení podhledu v místnosti se "zrcadlí" do koberce a svým tvarem navádí návštěvníky přímo k recepčnímu pultu

Recepce: zakřivení podhledu v místnosti se "zrcadlí" do koberce a svým tvarem navádí návštěvníky přímo k recepčnímu pultu

Co se zvládne za pět měsíců

Realizace interiérů však nebyla žádnou relaxační záležitostí. "Bylo náročné zvládnout projekt v termínu. Na kvalitní zpracování těchto atypických interiérů jsme měli pouze pět měsíců," vysvětluje Richard Strnad ze společnosti Boos, která veškerou přípravu projektu zastřešovala a řídila.

Dodávku relaxačních zón od stavební části až po instalaci jednotlivých solitérních prvků realizovala společnost Unic one. "Ze stavební části patřila mezi technologicky nejnáročnější výstavba telefonních budek ze sádrokartonu ve velmi malém rádiusu a nezávislé ukotvení vnitřního křesla Ballchair tak, aby nedocházelo k přenosu otřesů z křesla na sádrokartonovou konstrukci," popisuje Jaromír Popek z Unic one.

Telefonní budky poskytují dostatek soukromí

Telefonní budky poskytují dostatek soukromí

Kruhové telefonní budky oživují kanceláře tvarem i barvou

Kruhové telefonní budky oživují kanceláře tvarem i barvou

K technologicky složitým částem realizace patřilo i kotvení jednotlivých prvků. Použité sedací soupravy totiž přesně kopírují tvar zaoblení sádrokartonových příček a předělů.

Prostředí zón dokresluje umístění rostlých stromů, zavěšený zvlněný lamelový podhled, stožáry s plachtami nebo bambusové tyče tvořící dekorativní stěnu. To vše bylo nutné kotvit. Jednotlivé prostory jsou pak vybaveny například relaxačními sedacími vaky, sedačkami ve tvaru a designu kamenů nebo i kopií rybářské loďky sloužící jako relaxační sezení.

"Zahrada" s terasou, kameny a stromy

"Zahrada" s terasou, kameny a stromy

Nadčasové kanceláře

A důvod, proč se firma rozhodla pro nové pojetí kanceláří? "Toto nové výzkumné centrum nám pomůže při stálém náboru nejschopnějších, nejvzdělanějších a nejzkušenějších lidí,” tvrdí J. R. Smith, generální ředitel AVG Technologies.

Nebývalé vstřícný a nadčasový přístup vedení firmy ke svým zaměstnancům ocenili i architekti. "Jen díky němu jsme měli příležitost navrhnout a vytvořit unikátní přátelské pracovní prostředí s relaxačními zónami, kde může kdokoliv kdykoliv načerpat nové síly a energii pro další práci," oceňuje spolupráci s investorem Jan Kyzlink.

Pánský klub láká na biliárový stůl a přírodní dřevo

Pánský klub láká na biliárový stůl a přírodní dřevo

Není náhodou, že se firma rozhodla postavit nové centrum právě v moravské metropoli. "Brno má pozoruhodnou infrastrukturu a naše výzkumné a vývojové týmy v regionu jsou plné prvotřídních talentů,” vysvětluje Karel Obluk, technický ředitel AVG Technologies. "Blízké univerzity produkují jedny z nejlepších absolventů v oblasti technologií a software na světě.”

Interiéry AVG Technologies v Brně

Celková plocha: 8442 m2
Relaxační prostory: 637 m2 – 7 relaxačních zón (kavárna, pánský klub, pláž, park, sport bar, zahrada, dětský koutek)
Plocha kanceláří: 4 793 m2 (88 kanceláří)
Jednací místnosti: 766 m2 (17 jednacích místností)
Počet zaměstnanců: přibližně 400
Realizace: Celková délka trvání projektu od zadání až po řádné dokončení díla a jeho předání byla 5 měsíců. Dokončeno v říjnu 2010.

Společnosti, které se podílely na realizaci interiérů nového výzkumného centra AVG v Brně:

AVG Technologies – investor projektu

KYZLINK, s.r.o. – architektonický návrh a projekt
BOOS, a.s. – kompletní příprava a řízení projektu

UNIC one, s.r.o. – realizace projektu

Kavárna připomíná "profesionální" provozy

Kavárna připomíná "profesionální" provozy

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Lůžko s matrací je velké 140 × 200 centimetrů. Postel má zvýšené hrany, aby...
Boj s garsonkou vyřešil obřím kusem nábytku uprostřed místnosti

Německý nábytkový návrhář Nils Holger Moormann přemýšlel, jak co nejlépe zařídit malý byt. Problém s malým prostorem...

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako...

Stěny interiéru jsou obložené nerezem, mědí či mosazí.
Nejen pivo, ale i hospody umí Češi nejlépe na světě. Svět to ocenil

České IO Studio je čerstvě držitelem nejlepšího designového ocenění na světě. Red Dot Communication Design Award 2017...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.