Už jste viděli policová okna? Českým vynálezem nahradili designéři závěsy

  1:00aktualizováno  1:00
Dobrá dispozice, výhled do parku i uzavřené atrium se jim líbily. A tak byt v novostavbě koupili. Až po nastěhování přišli majitelé na závady, především na studené podlahy a hlučnost. Bez rekonstrukce to nešlo.

Lavice v jídelní části slouží i jako úložný prostor | foto: Prima

Uzavřené atrium v bytovém domě může být milé, pokud vás ovšem neprobudí každé bouchnutí vstupní mříže. Mít blízko do baru bývá příjemné, ale jen někdy. Každodenní hluk však obtěžuje vždy.

Není proto divu, že se majitelé rozhodli už po roce svůj byt vylepšit. A protože stavebním věcem moc nerozumějí, pozvali si na pomoc Zuzanu Jančuškovou a Jaroslava Richtera a jako technický dohled Zdeňka Němce z pořadu Jak se staví sen (Prima 31. května v 21:20).

Ti se tentokrát rozšoupli a kromě nové podlahy vybavili novým nábytkem nejen propojený obývací pokoj s kuchyní, ale i chodbu.

Misky pro psa u radiátoru nejsou podle veterinářky vhodné

Misky pro psa u radiátoru nejsou podle veterinářky vhodné

Chlad, hluk a chybějící nábytek

Hluk v bytě, studené podlahy, chybějící úložné prostory. To jsou tři největší chyby, se kterými se tentokrát řemeslníci a designéři potýkali. Místnost sloužící jako obývací pokoj, kuchyň a jídelna však nabízí dobrou dispozici a je poměrně velká.

Autoři proměny se tak mohli soustředit na splnění přání majitelů, kteří chtěli praktickou kuchyni, zvětšení úložných prostor a hlavně novou podlahu, jež by tlumila hluk a zateplila prostor.

V bytě si přáli ponechat pouze sedačku a obraz. Nábytek pořízený jen před pár měsíci si odveze kamarádka, která si zařizuje nový byt. Zuzana Jančušková a Jaroslav Richter respektovali i to, že v místnosti bydlí pes a jeho ležení se tady rozhodli ponechat. Jen je ještě vylepšili.

Dispoziční řešení místnosti bylo dobré, proto i televize zůstala tam, kde byla

Dispoziční řešení místnosti bylo dobré, proto i televize zůstala tam, kde byla

Měření prokázalo vysokou hlučnost

Tým pořadu pozval do bytu firmu měřící hluk a zjistil, že jsou zde opravdu vyšší hodnoty, než připouští norma. Hladinu hluku upravuje nařízení vlády č. 148 z roku 2006, která stanovuje maximální limit čtyřicet decibelů na den a pro noc (od 22. do 6. hodiny ranní) ho snižuje o deset decibelů. Jenže hladina hluku se v bytě i v noci pohybovala nad číslem čtyřicet.

"Pokud uvažujete o koupi nového bytu a nechcete se dostat do podobné situace, měli byste si před jeho zaplacením vyžádat protokol o měření hluku. Ten zpravidla vyžaduje při kolaudaci stavby hygienická stanice a investor by jej měl vlastnit," radí i ostatním najatý odborník.

Původní stav pokoje

Původní stav pokoje

Vyvarujete se tak zbytečným vícenákladům na další odhlučnění prostoru jako v tomto bytě. Původně zde leželo PVC přímo na betonu. Ten museli řemeslníci zakrýt "protihlukovou" vrstvou, která jim pomůže vyřešit hned dva problémy: sníží hluk v místnosti a zároveň zateplí podlahu. Na ni položili plovoucí podlahu. Měření po rekonstrukci ukázalo, že opatření pomohlo. Hlučnost byla stále pod třiceti decibely.

Inspirace kostičkami

Místnost ve tvaru L designéři zařídili stejným nábytkem, skříňky kombinují vanilkovou barvu se dřevem. Designéři se při projektování jak kuchyňské, tak obývací části inspirovali známou hrou Tetris a jejími "seskupujícími" se kostičkami. Ty pak zjemnili policí ve tvaru vlny, která "obíhá" celým prostorem.

"Vlna začíná už v zádveří, které se nemělo předělávat. Tady slouží jako lavice na přezouvání. Doplnili jsme ji textilním potahem, který drží pomocí suchých zipů a lze jej snadno prát," popisuje Zuzana Jančušková.

Police ve tvaru vlny prochází celým prostorem

Police ve tvaru vlny prochází celým prostorem

Police se pak táhne přes všechny stěny až do jídelní části, kde se opět mění v lavici. Tentokrát má nejen snímatelné polštáře, ale také odklopitelné víko a nabízí další úložný prostor.

Na Tetris odkazují v kuchyni horní skříňky, netradičně umístěné do tří řad. Aby nešlo o ohromnou masu nábytku, zůstalo zde několik volných polic. Nechybí ani vestavná mikrovlnka.

Designéři si byli vědomi, že horní skříňky jsou hůř přístupné, ale na druhé straně mívá člověk v bytě spoustu věcí, které použije třeba jen jednou za rok. V tom případě umístění u stropu až tak nevadí, "přežijí" to i majitelé.

Novostavba zaujala majitele svým umístěním i vzhledem

Novostavba zaujala majitele svým umístěním i vzhledem

Prostor za pracovní deskou, ale i celou stěnu pak nechali Zuzana Jančušková a Jaroslav Richter obložit kamennou mozaikou imitující mramor. Při jejím nákupu si byli vědomi, že spáry jsou náročné na úklid, proto se vzdali varianty složené z oblázků, kde je přece jen spár více, a sáhli po klasických kostkách.

Při samotném obkládání pak zvolili lepidlo s tzv. nižším skluzem a prodlouženým zatvrdnutí, které nabídlo čas, aby se jednotlivé čtverce dokonale umístily a vyrovnala se spára.

Stěnu s kuchyňskou linkou designéři obložili kamennou mozaikou

Stěnu s kuchyňskou linkou designéři obložili kamennou mozaikou

Obývacímu pokoji dominuje pohovka

Dominantou obývací části se stala původní pohovka, kterou si majitelé přáli a designérům se sem hodila i barevně. Celý interiér sladili do základních barev, bílé, hnědé, vanilkové, a ty podpořili dřevem a zelenkavými doplňky.

Police přes celou stěnu a v televizním koutku nabízí dost úložného prostoru. Část skříněk je s plnými dvířky, aby majitelé měli kam dát i věci, které nemusejí být hned na očích.

"Plné skřínky jsme umístili i za pohovkou, i když jejich využití je opět trochu omezené. Pokud se k nim chce člověk dostat, musí nejprve odsunout pohovku. Ale stejně si myslíme, že je majitelé ocení, protože věcí, které bývají potřeba jen někdy, mívá člověk v bytě hodně," konstatuje Richter.

Také pes Elf dostal nové bydlení

Také pes Elf dostal nové bydlení

Své nové bydlení dostal i pes Elf. Ten dostal pelíšek z materiálu jménem ripstop, který se oproti jiným liší tím, že se do něj nezapichují chlupy a zůstávají na povrchu. Proto se jednodušeji udržuje. Navíc je možné jej prát v pračce, a to jak potah, tak vnitřek z dutého vlákna. Tak se omezí výskyt roztočů a dalších nežádoucích "spolubydlících" v domácnosti.

Vedle pelechu pak nechali designéři místo na misky s jídlem a vodou, protože jejich původní umístění u topení označila veterinářka jako nevhodné. Elf ale zřejmě nejvíc ocení snížení hlučnosti v bytě, protože pro citlivé psí uši byl hluk ještě horší než pro člověka.

Zastínění jinak přesvětleného interiéru zajistí přidaná policová okna

Zastínění jinak přesvětleného interiéru zajistí přidaná policová okna

Český vynález: originální okna

V interiéru designéři objevili ještě jednu chybu: když sem svítí slunce, je prostor příliš přesvícený a v létě se může i přehřívat. Majitelé tady sice mají hliníková žaluzie, ale ty k zastínění nestačí.

Na druhé straně jsou ideální na noc kvůli soukromí, proto je zde ponechali. Přidali však další zastínění. Zatímco záclony v obývací části nikoho zřejmě neoslní, přidaná policová okna ano. Jde o český vynález, kdy jsou na parapet nasazené širší okenní rámy, které mají místo skleněné tabule uvnitř police.

Pokud se na ně postaví květiny, omezí přirozeným způsobem množství světla přicházejícího do místnosti. Tato policová okna se prodávají jak v klasickém otevíracím, tak posuvném provedení. V bytě byly použité oba typy.

Obraz vpravo měli majitelé ve starém obýváku a přáli si jej ponechat i v novém

Obraz vpravo měli majitelé ve starém obýváku a přáli si jej ponechat i v novém

V obývací části regulují množství světla kromě žaluzií i záclony

V obývací části regulují množství světla kromě žaluzií i záclony

Právě okna a malá proměny předsíně byly pro obyvatele tohoto bytu překvapením. Zbytek úprav a zařízení vlastně "jen" splnilo jejich přání a požadavky a odpovídalo i jejich představám o bytě. Designéři tentokrát majitelům naslouchali a výsledek stál za to.

Náklady

Kuchyňská linka 38 472 Kč
Spotřebiče 39 023 Kč
Stavební práce 20 000 Kč
Atypický nábytek 95 000 Kč
Nábytek a osvětlení 15 650 Kč
Podlaha 2 325 Kč/m2
Tapety 1 500 Kč/role
Mozaika 1 499 Kč/m2

Autoři:



Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Co dokáže zlatá barva v interiéru: dodá mu na eleganci i luxusu

Svítidlo Pinto Gold ocenili už návštěvníci prestižního veletrhu Light and...

Zlatavý podzim sice brzy skončí, ale „zlato“ tím nekončí. Konec roku i zima budou totiž letos výrazně ve znamení zlaté...

Venkov v Praze. Z kopce nad Vltavou je nádherný výhled na hlavní město

Denisa Hejlová, vedoucí katedry marketingové komunikace a PR na FSV UK, na...

„Když někomu řeknu, že jsem z Děvína, představí si Bratislavský hrad. Stejnojmennou čtvrť zná málokdo, přitom tvoří...



Najdete na iDNES.cz