Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Utekli z města do horského domku. K tramvaji jezdí na lyžích

  1:00aktualizováno  1:00
Úchvatný pohled do přírody, dostupnost města, možnost nazout si lyže už v předsíni a konečně horský styl domu zdaleka nebyla všechna pozitiva, která přesvědčila majitele k jeho koupi.

Obývací pokoj zabydluje moderní krb obložený cihelnými páskami. | foto: Tomáš Kouba

Dům nedaleko Liberce není příliš velký ani honosný, ani nepřekypuje metry čtverečními, ale sálá z něj hřejivá atmosféra. Od krbu i od jídelního stolu je krásný výhled na protější horu a když je dostatek sněhu, lze skutečně vyrazit na lyže rovnou ze zahrady.

Co slouží, není nutné měnit

Když se manželé do domu nastěhovali, byl již částečně zařízený původním majitelem, který jej obýval pouhý rok. Byly hotové obě koupelny a kuchyň. Ta se majitelce trefila do vkusu, koupelny v základu také vyhovovaly, takže se rozhodli jejich podobu ponechat.

Další vybavení interiéru domu si už manželé pečlivě promýšleli a v klidu zařizovali jednu místnost po druhé. Měli totiž ještě zázemí v původním domě, který nemuseli hned opustit.

Největší provoz v domě zaznamenává přízemní hala.

Největší provoz v domě zaznamenává přízemní hala.

Jediné, o co musela majitelka svést s manželem menší rodinnou bitvu, byly barevné pruhy na zdi, které jí poradila kamarádka, bytová designérka. Válku vyhrála. Než přijel manžel z práce, bylo vymalováno. Prohra se mužům těžko přiznává, ale po čase musel uznat, že když se dům zabydlel nábytkem a doplňky, pruhy nakonec působí jako zajímavý prvek.

Jinak manželé preferují dřevo, barvy a skandinávský styl bydlení, což je znát na první pohled. Nábytek a doplňky vybírají rádi v Ikea, pro některé kousky si jezdí i do Německa. Odtud pochází i starožitný příborník z masivního dřeva, který si dali jako dárek k nové kuchyni. Zvlášť hrdý je na něj manžel, protože při transportu těžkého kusu nábytku málem přišel o zdraví. Příborník ho doslova zavalil a přihlížející dědeček musel běžet pro pomoc.

Do ložnice volili majitelé teplé klidné barvy a decentní zařízení, které je nebude při odpočinku ničím rušit.

Do ložnice volili majitelé teplé klidné barvy a decentní zařízení, které je nebude při odpočinku rušit.

Prohlídka v doprovodu majitelů, dětí a psa

Do domu se vchází proskleným zádveřím, které slouží částečně jako zimní zahrada. Místo tu ale našel i botník, komoda a kovový věšák na kabáty.
Celou levou část přízemí vyplňuje "společenský" prostor, kde rodina tráví nejvíc času. Tady se vaří, stoluje, maluje, hraje, příjemně sedí u krbu, čte i sleduje televize.

Velký otevřený prostor totiž spojuje obývací pokoj s krbem, jídelnu s velkým masivním stolem a kuchyň, která zabírá výklenek vedle jídelny. Z obývacího pokoje lze také vyjít francouzskými dveřmi rovnou do zahrady na terasu. V pravé části přízemí je dále velká rodinná koupelna s toaletou, technická místnost se spíží a masivní dřevěné schodiště do podkroví domu.

Pokoj šestiletého syna

Pokoj šestiletého syna

V podkroví je naproti schodišti pracovna, která může příležitostně sloužit jako pokoj pro hosty. Kromě pracovního stolu se sem totiž vešla i rozkládací pohovka. Hned vedle pracovny najdete dva dětské pokoje. Hned od dveří vidíte, který obývá čtyřletá holčička a kde kraluje šestiletý chlapec. Pokojíčky jsou krásně světlé. Voní dřevem, dětem nabízejí dost prostoru na hraní.

V této klidové části domu je také ložnice rodičů a menší koupelna zařízená spíš v romantickém duchu, takže ji využívá především paní domu a děti. Mají v ní velkou rohovou vanu, kterou děti milují a oddávají se tu večerním námořním hrátkám.

Autoři:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

Další z rubriky

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...



Najdete na iDNES.cz