Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Utekli z bytu do domku se zahradou. Z životní proměny jsou nadšeni

  1:01aktualizováno  1:01
V době, kdy se manželé Marta a Filip připravovali na radostnou událost, narození syna, přestěhovali se za Brno do domu se zahradou. Po víceletém užívání se jej nyní rozhodli kompletně zrekonstruovat.

Obývacímu prostoru vévodí krb zasazený do stěny z pískovce. Podlahu pokrývá bělený kartáčovaný dub a vlněný koberec (Gervasoni). Nábytek téže značky – komody a křesla jsou zhotovené z černě mořeného dubu a bambusu, v zádech křesel je výplet z hrubé kůže. | foto: archiv

Od nového bydlení očekávali především větší soukromí a dostatečný prostor pro sebe i děti. Dům postavili před jedenácti lety, ale po sedmi letech jej celý předělávali.

"Práci jsme zadali architektu Martinu Frankovi, s nímž jsme dříve spolupracovali, a jeho stavby tedy dobře znali. Kdysi nám ukázal některé realizace a my jsme hned věděli, že je to přesně to, co hledáme," vysvětlují manželé.

Vstupte do rodinného domu

A proč se rozhodli pro tento styl interiéru? "Máme rádi nadčasový styl. Pro nás to znamená něco, na co se budeme rádi dívat celý život nebo minimálně spoustu let. Nemáme v oblibě příliš barevné interiéry ani ty studené se spoustou skla a kovu. Upřednostňujeme jednoduchost a přáli jsme si, aby na nás z našeho interiéru dýchalo teplo domova," zní výčet důvodů.

Navíc si Marta přála vnést do domu trochu exotiky, aby interiér působil opravdu teplým dojmem.

Za čtyři měsíce bylo hotovo

Největší problém představoval čas. Rekonstrukce byla kompletní, dokonce i s přístavbou nad bazénem, proto se rodina musela vystěhovat. "Mezitím jsme bydleli v malém bytě a spoléhali na stavební firmu, s níž jsme měli velmi dobré zkušenosti. Doufali jsme, že se jí podaří dodržet termín. Nakonec jsme se vraceli zpět po necelých čtyřech měsících. Přijel nám pomáhat i architekt Frank, přivezl nábytek a veškeré dekorace," prozrazuje Marta.

S manželem má v oblibě stejný styl zařízení. Co se týká interiéru, nechal tak všechno na manželce a architektovi. Konečný výsledek si vychutnal jako překvapení. Ve finále byl z nového interiéru nadšený.

Výrazným akcentem místnosti je pohovka Rivolta i dekorativní ručně tepané vázy

Výrazným akcentem místnosti je pohovka Rivolta i dekorativní ručně tepané vázy (Gervasoni).

"Myslím si, že výsledek předčil jeho očekávání. Jediná věc, u níž jsme museli hledat kompromis, byly kožešiny na podlaze. Místo strakatých hovězích kůží, které se manželovi nelíbí, jsme na zem položili koberce s vysokým vlasem a jednobarevné kožešiny. Manžel se také nechtěl v obývacím pokoji dívat na hlavu Buddhy. Dala jsem ji tedy k bazénu, který je téměř součástí obývacího pokoje, protože je propojený s interiérem velkým proskleným oknem, kterým je vidět na hladinu vody," vysvětluje Marta.

Zařízení domu s nádechem exotiky

Veškeré vybavení, dekorace i doplňky pořídili manželé prostřednictvím svého architekta. Aby měl interiér nádech exotiky, zvolili pro celý dům nábytek z bambusového dřeva namořeného na černo. Skvěle se hodí k podlahám z přírodního vrapovaného dubu ve světlejším odstínu.

Celý interiér je doplněn kožešinovými polštáři, zajímavými velkými květináči, stříbrnými vázami a některé zdi jsou obloženy kamenem. Nejraději má Marta obývací pokoj. "Trávíme tu nejvíc času s dětmi i s návštěvami. Jelikož součástí obývacího pokoje je i krb, většinu zimních večerů prosedíme u ohně."

Pracovnu v pánském stylu elegantně dotvářejí lampy značky Contardi. Místnost

Pracovnu v pánském stylu elegantně dotvářejí lampy značky Contardi. Místnost je obložená mořeným dubem a vybavená vestavnými skříňkami. Pohovka, stolek i křesla s možností úpravy výšky opěradla a hloubky sedu nesou značku Flexform.

Také ložnice je laděna do stylu etno. Vybavení (postel, křeslo, lampy a

Také ložnice je laděna do stylu etno. Vybavení (postel, křeslo, lampy a koberec) značky Gervasoni navrhla designérka Paola Navone. Hlavní stěnu zdobí pískovec, lněné povlečení nese značku Ivano Redaelli.

V novém domě bydlí rodina už čtvrtým rokem a maximálně jí vyhovuje. Není nic, co by udělali jinak. "Je to i tím, že jsme už před rekonstrukcí, tedy po sedmi letech bydlení, věděli, co chceme jinak, co nám vyhovuje a co ne. Teď už je všechno v pořádku. Součástí úkolu pro architekta byl i požadavek na kompletní doladění interiéru. Chtěli jsme se stěhovat do hotového a připraveného domu včetně dekorací, ručníků i povlečení, které se sem hodí."

Představy manželů o bydlení se naplnily nad očekávání. Díky profesionálnímu přístupu architekta, ale i stavební firmě a stavebnímu dozoru.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt č. 1/2012.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Realiťák roku. Hlasujte pro NEJ makléře a vyhrajte vstupenky na ples

1

Realitní makléři pomáhají plnit sny o bydlení, které však často přináší starosti. Šikovný realiťák je proto skutečnou...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Najdete na iDNES.cz