Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Atom inspiroval architekty. Díky němu vytvořili vědcům skvělé zázemí

  1:00aktualizováno  1:00
Nudné pracovní prostory, vědci jsou pohrouženi jen do svých projektů a nevnímají okolí. Jenže to jsou jen fámy, tedy alespoň pokud jde o Ústav jaderného výzkumu Řež.

Prostor pro setkávání vědců připomíná spíš malé bistro než zázemí pracovní kuchyňky. | foto: Václav Kahoun

„V tomto projektu se spolu potkaly dvě zásadní veličiny potřebné pro zajímavý výsledek. Je to na prvním místě osvícený klient a dále pak zajímavé téma, což rekonstrukce prostor v zařízení, jaké představuje Ústav jaderného výzkumu, bezpochyby je,“ vysvětluje architektka Klára Císařovská ze studia Mooza architecture.

Tvar elipsy se v interiéru opakuje na podlaze, u svítidel i u nábytku.

Tvar elipsy se v interiéru opakuje na podlaze, u svítidel i u nábytku.

Se svými kolegy dostala za úkol proměnit (a hlavně „osvěžit“) chodby v administrativním objektu ústavu. A také vytvořit společenskou místnost pro setkávání zaměstnanců, kde by se cítili dobře, mohli spolu komunikovat, odpočinout si a bavit se.

Přesně v duchu současných trendů na pracovištích, tedy u zaměstnavatelů, kteří vidí ve svých zaměstnancích opravdu kolegy a partnery a ne jen anonymní položky v seznamu pracovníků.

Inspirace atomem

„Celkový dojem, kterého jsme chtěli docílit, bylo světlé, čisté prostředí, se zajímavým motivem, který by se prolínal celým návrhem. Tím symbolem se stal atom, ze kterého jsme si vzali vizuálně atraktivní dráhy elektronů, obíhajících jádro. Inspirací se nám tak stala jejich grafická podoba, vzájemně se protínající linie a eliptické dráhy,“ popisuje architektka Císařovská.

Fotogalerie

Architekti tyto linie v kontrastní bílé barvě vtipně použili do výrazně tyrkysově modré vinylové podlahy, navíc se tento motiv objevil i u svítidel ve společenské místnosti. Optimistická tyrkysová prostor oživuje a dodává mu pozitivní energii.

Samotné elipsy se objevily na řadě míst, třeba v prořezání krytu na topení, jako otvory pro tříděný odpad nebo z nich vyrůstají květiny v podélné lavici.

Ústředním prvkem se stala kuchyňka, která se skrývá před zbytkem místnosti za příčkou s půdorysem elipsy. Zvnějšku je opláštěna bělenou borovicovou překližkou, vnitřní „útroby“ jsou pak v obdobné modré barvě, jaká byla použita na podlaze.

„Aby člověk v kuchyňce nebyl úplně odříznutý od vnějšího prostředí, jsou ve stěnách kuchyňky otvory, jak jinak než elipsovité, aby si lidé byli blíž,“ dodává Klára Císařovská.

Aby člověk v kuchyňce nebyl úplně odříznutý od vnějšího prostředí, jsou ve...

Aby člověk v kuchyňce nebyl úplně odříznutý od vnějšího prostředí, jsou ve stěnách otvory.

O projektu

Autor: Mooza architecture - Ing. arch. Klára Císařovská, Ing. arch. Petra Kocourková, Ing. arch. Markéta Knobová, Ing. arch. Štěpán Svejkovský

Lokalita: Řež, Česká Republika

Projekt - realizace: projekt 2017, realizace 2018

Užitná plocha: 330 m2

Mooza architecture

Petra Kocourková a Klára Císařovská založily studio Mooza architecture na základě společného porozumění při navrhování v roce 2013. Obě vystudovaly fakultu architektury na ČVUT a sbíraly pracovní i studijní zkušenosti v zahraničí (Nizozemsko, Španělsko, Německo).

Rozdílnost jejich povah jim paradoxně pomáhá vytvářet návrhy, které jsou vzletné, ale zároveň stojí oběma nohama pevně na zemi. V současnosti do studia zavál čerstvý vítr, přidali se mladí architekti Markéta Knobová a Štěpán Svejkovský.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

V Ostravě je trochu jiný hotel. Podívejte se, co bylo pod sádrokartonem

V restauraci byly krásné původní klenby s železnými nosníky schované pod...

Hotel city.city od ateliéru Dependlab najdete v městské části Ostrava-Přívoz, která koncem 19. století prošla výraznou...

Dům muže, který nezažil MeToo. Ve své posteli měl dvacet tisíc žen

Dům si nechal Wilt Chamberlain postavit ve stylu  brutalismu.

Wilt Chamberlain patří k nejlepším basketbalistům v historii NBA. Byl velmi svérázný a takový je i jeho dům postavený...

U Brna si rodina postavila dům 4+1. Je moderní, jednoduchý a praktický

Přízemní stavba s plochou střechou je velmi jednoduchá, tvarem kvádr o půdorysu...

Rodina si kousek od Brna postavila minimalistický dům Zen Home od ateliéru Hiconcept manželů Marešových. „Parcelu jsme...



Najdete na iDNES.cz