Umění stolovat

Právě Vánoce jsou ideální příležitostí, aby se rodina sešla u společného - a krásně prostřeného stolu.
a krásně prostřeného stolu. Pravidla pro stolování jsou jako abeceda. Každá lžička, sklenka či talíř mají své přesné místo jako písmena v ní. Například příbory se kladou směrem od talíře. Příbor na hlavní chod tak patří hned vedle talíře, zatímco první chod se začíná jíst příborem nejdále od talíře. Pokud je rybí chod nahrazen třeba hlemýždi, klade se mezi nůž a lžíci vpravo ještě speciální vidlička na hlemýždě, vlevo vedle vidličky je místo na kleštičky. Dezertní příbor dáváme před talíř. Malý talířek na chléb a máslo se i s malým nožem prostírají vlevo od talíře. Sklenky se řadí podobně. Nápoj, který budeme pít jako první, by měl mít sklenku nejblíže ke stolujícímu. Ostatní stavíme šikmo (vně od první sklenky) nebo do oblouku. Jestliže servírujeme na přípitek pouze šampaňské, používáme na sekt štíhlé sklenky, jinak volíme široké číše. Po sklence, jež se používá při předkrmu, následuje sklenice na vodu, pak číše na bílé víno, následuje větší na červené. Řadu zpravidla uzavírá vysoká úzká sklenka na sekt. Na vánočním stole vypadají nejlépe látkové ubrousky. Měly by být z tužší látky, dobře naškrobené. Doporučená velikost bývá 50 x 50 centimetrů, minimum je 45 x 45 centimetrů, jinak se vám budou špatně skládat do ozdobných tvarů. Pokud servírujete dva chody, prostírá se pouze talíř pro hlavní jídlo. Na dezertním talířku či misce se pokrm přináší.