Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Stodola čekala 200 let. Manželé ji přeměnili na nádhernou chatu

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí manželé zdědili ve švýcarské vsi Sarreyer stodolu z roku 1792. S hospodářským stavením si ale nevěděli rady. Oslovili proto architekty ze studia Alp’Architecture Sárl, kteří stodolu strhli a znovu postavili. Z dokonalé kopie je nová horská chata.

Novinek je v návrhu exteriéru minimum: přibylo jen poctivější venkovní schodiště na západní fasádě a větší prosklení, které zajišťuje dostatek přirozeného světla. | foto: Christophe Voisin a Alp’Architecture Sárl

Architekti původní starou stodolu pečlivě přeměřili a zakreslili její celkovou podobu, včetně nejmenších detailů. Od nejbližších sousedů se jim podařilo získat i dobové fotografie, které použili při návrhu, ve kterém se maximálně přiblížili originálu.

Nová horská třípodlažní chata má dvě ložnice a obytnou kuchyni. V domku o rozloze 90 metrů čtverečních se pohodlně vyspí najednou až šest hostů.

Dřevostavba s pevnými betonovými základy zcela odpovídá původnímu domu. Novinek je v návrhu exteriéru minimum: přibylo jen poctivější venkovní schodiště na západní fasádě a větší prosklení, které zajišťuje dostatek přirozeného světla.

Fotogalerie

Architektům se podařilo velmi citlivě zakomponovat nové kuchyňské okno přímo nad dřezem. Vzniklo na prosbu majitelky. Moderní prvek se povedlo skvěle umístit, z okna je výhled na alpské vrcholky.

Hlavními dveřmi se vejde přímo do obytné kuchyně s praktickým jídelním stolem s dvěma lavicemi a kuchyňskou linkou. Ta, ačkoliv je vybavená nejmodernější technikou, na sebe díky dřevu nepoutá zbytečnou pozornost. Dodala ji německá firma Plana Küche. Po schodech lze pokračovat do dalších dvou podlaží, ve kterých jsou ložnice a posezení u televize. V domě jsou dvě koupelny a toalety.

Může se hodit

Vilky Buštěhrad

Vilky Buštěhrad - nízké náklady na bydlení s atraktivní cenou.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Kvůli pečlivému hlídání podoby domu s původní předlohou se realizace začala prodražovat. Aby mladí manželé ušetřili, vrhli se na některé práce svépomocí. Sami osadili okna a dveře, položili podlahy, obložili koupelny, zajistili výmalby a nátěry a nebáli se ani rozvést a zapojit elektřinu v celém domě.

Horská chata dýchá klidnou a hřejivou atmosférou. Se zařízením interiérů pomáhala architektonickému studiu bytová designérka Sarah Chevallazová. V pokojích jsou prosté bílé svíčky, plechová svítidla, velké borové šišky, na oknech visí těžké lněné závěsy se švýcarskými kříži. Prostor zahřívají i pravé kožešiny, na zemi v ložnici je koberec ušitý ze čtverců kravských kůží.

V interiéru se opakují prosté bílé svíčky, plechová svítidla, velké borové...

V interiéru se opakují prosté bílé svíčky, plechová svítidla, velké borové šišky, na oknech visí těžké lněné závěsy se švýcarskými kříži.

Architekti, kteří nesnášejí naleštěné vily

Studio Alp’Architecture Sárl založili architekti Laurent Berset, Sacha Martin a Romain Pellisier v roce 2010. Po vzoru starých mistrů si stanovili manifest, kterého se drží dosud. Trio mladých a nadšených lausannských architektů jde ve své koncepci často proti proudu soudobých požadavků klientů.

Staví jen v místech, kde prostředí dobře znají a dávají si záležet na tom, aby udrželi kontinuitu lokální architektury. Naleštěné vily plné přebytečných detailů jim jsou vzdálené, respektují sociální a kulturní kontext alpských vesnic.

Návrhem pro ně práce na domě rozhodně nekončí: kromě plánů provázejí klienta krok za krokem celým časem stavby.

Trojice začínajících architektů se během pár let stala ve Švýcarsku žádanými experty na rekonstrukce a přebudovávání starých objektů. Dovede domům, které jsou zdánlivě v posledním tažení, vdechnout nový život i funkci.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz