Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

U grilu s Filipem a Ondřejem: Ananas posypte chilli. Budete překvapeni

  1:00
Obliba grilování rok od roku stoupá a my se stáváme náročnějšími. Už nám nestačí prostě jen položit na rošt grilu nějakou uzeninu nebo kus masa a opéct ho. Chceme jídlo připravit správně, vyzkoušet neotřelé recepty. A nejen ty s vepřovým či kuřecím masem. Grilovat se dá totiž prakticky všechno, včetně ovoce a zeleniny.
Ovoce pokládáme na rošt, až když je jeho teplota velmi nízká

Ovoce pokládáme na rošt, až když je jeho teplota velmi nízká | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Jaké maso vybrat
V největší oblibě ale přece jenom zůstává maso. Jedno jaké, vždy by ale mělo být kvalitní. Nejčastěji na našem talíři končí vepřové. Na grilování se nejvíce hodí krkovice - je šťavnatá, dále vepřová panenka nebo kotleta. Kýtu raději vynechejte, je příliš suchá.

Hned v závěsu za vepřovým stojí v žebříčku obliby kuřecí maso, a dnes již také ryby. Z kuřete se pro gril hodí nejlépe vykostěná stehna, křídla, ale i prsní řízky ideálně s kůží. Rybu můžete vybrat jakoukoliv. Nejlepší je, když se nerozpadá a má kůži.

Labužníci sáhnou i po hovězím, přesněji po svíčkové nebo nižším roštěnci, ale třeba i po skopovém mase či zvěřině.

Jak maso připravit
„Nikdy ale maso předem nesolte,“ upozorňuje Filip Sajler z Čerstvé školy vaření, kterého znáte mimo jiné také z televizního pořadu Kluci v akci. „Sůl totiž vytahuje vodu, a tím ho vysušuje.“ Namarinovat se naopak může.

Základem marinády je olej nebo nějaká tekutina, kterou můžete doplnit ingrediencemi zcela podle chuti. Nejčastěji se používají různé druhy koření, dále například česnek, víno, pivo, bylinky, pasty, ale třeba i med či povidla. Fantazii se zkrátka meze nekladou. „Pozor ale, abyste ‚nepřebili‘ původní chuť masa, marináda je doplněk,“ varuje Filip Sajler.

A jak dlouho maso marinovat? To záleží na druhu masa, velikosti kusů, které chcete připravovat, na vašich chutích, ale také na tom, jak výrazná marináda je. „Když je ostřejší, stačí do ní maso naložit skutečně jen na pár hodin,“ doplňuje Ondřej Slanina, druhý z protagonistů Čerstvé školy vaření.

Od mnoha kuchařů však uslyšíte, že ideální je nechat maso v marinádě přes noc. Zlatá střední cesta - tedy pár hodin - bude tedy určitě také správná.

Jak správně grilovat na dřevěném uhlí
Uhlíky nasypte na dno grilu do tvaru pyramidy a mezi ně vložte podpalovač. Uhlí nechte rozžhavit přibližně tři čtvrtě hodiny.

Poté ho rozhrňte po celé ploše grilu do výšky zhruba pět centimetrů. A můžete začít grilovat. Očištěnou grilovací mřížku potřete olejem, aby se maso nepřichytávalo.

Pokrmy pokládejte na gril vždy, až bude uhlí dostatečně rozpálené. Nikdy však ne do plamenů. Jak silný má žár být, záleží na typu jídla, které budete připravovat.

Když je uhlí řeřavě rudé, dosáhlo nejvyššího žáru. To je ten pravý okamžik pro prudké opékání tenkých plátků masa nebo rybích filet.

Jinak se většina jídel griluje pouze na mírném žáru, tedy když jsou uhlíky pokryty silnou vrstvou popela. Když vyhasnou zcela, přichází čas na zeleninu a ovoce.

A kam pokrm na gril položit? Přímo nad dřevěným uhlím se grilují jídla s dobou přípravy do půl hodiny, třeba steaky. Déle se dělají například velké kusy masa, drůbež či zelenina. Ty proto naopak nepřipravujte přímo nad uhlím.

Zvolíte-li gril s poklopem a zavřete ho, šíří se teplo po celé ploše a cirkulující horký vzduch opéká pokrm rovnoměrně ze všech stran.


Jak maso grilovat
Samotné grilování by mělo probíhat pomalu a spíš pouze při nižších teplotách. „Na začátku je ale dobré maso prudce opéct,“ popisuje Filip Sajler.

„Tím se na povrchu udělá kůrčička a šťáva zůstane ‚uzavřena‘ uvnitř. Poté maso dopékáme na oblíbený stupeň propečení, u každého masa je to trochu jiné.“ Proto také do masa během přípravy nepícháme třeba vidličkou či nožem. Šťáva by vytekla a maso by bylo suché. Na obracení používejte kleště.

Vepřový steak na grilu a žampionový kebab

Grilujeme ryby
To platí i pro ryby. „Rybí maso je hodně křehké a má tendenci se rozpadat. Nejlepší je grilovat rybu vcelku,“ vysvětluje Ondřej Slanina. Ještě lepší je grilovat rybu ve speciálních drátěných kleštích, které se uzavřou. Pak ji otočíme bez problémů.

Filip a Ondřej

Filip Sajler (*1979)
Kuchař ze show České televize o vaření „Kluci v akci“.Má za sebou řadu pracovních zkušeností z prestižních restaurací v USA, Německu i v České republice. Tři roky byl kapitánem Pražského regionálního týmu a nyní je členem Českého národního kulinářského týmu. Je držitelem řady ocenění z kuchařských soutěží (Basilej, Luxenbourg, Singapur, Stuttgart, ScotHot Glasgow, bronzová medaile z kuchařské olympiády v Erfurtu...) V současnosti majitel cateringové společnosti Perfect Catering. Koníčky: sport (florbal, snowboard, wakeboard...), hudba (zejména hip hop), automobily a rychlá jízdaMotto: „Kdo je připraven, není překvapen.“
Citát: „Vaření miluje - jednoduše a rychle, zapomeňte na dřinu, to je minulost, vaření je hlavně zábava.“

Ondřej Slanina (*1984)
Kuchař ze show České televize o vaření „Kluci v akci“.Přes své mládí má praxi z mnoha velkých pražských restaurací a byl také členem Pražského kulinářského týmu, se kterým mimo jiné získal například bronzovou medaili z kuchařské olympiády v Erfurtu. V současnosti je profesionálním lektorem a gastronomickým poradcem a provozovatelem horského hotýlku Kladenka. Koníčky: bowling a ženyMotto: „Neznám slovo nejde.“
Citát: „Za to, že se věnuji vaření, asi může hlavně Sváťa Kuřátko. Myslím, že jsem se rozhodl právě v době, kdy jsem viděl reprízu seriálu Utrpení kuchaře Svatopluka,“ říká s lehkým úsměvem.

Další variantou je zabalit rybu do alobalu. Nebo ji můžete položit na hliníkovou misku. Pokud máte rádi především ryby, pak zvažte pořízení plynového nebo elektrického grilu, kde se dá dobře regulovat teplota. Dobré je vždy grilovat rybu s kůží.

Příprava je prakticky stejná jako u jiných druhů masa - tedy lze marinovat nebo potírat vonnými oleji či marinádou. Opět platí nepřebít chuť ryby. Fantazii se ani v tomto případě meze nekladou.

Namarinovanou rybu dejte do lednice a nechte ji tam až do začátku grilování. Než ji položíte na rošt, je potřeba ji osušit. Rybu grilujte z obou stran dozlatova.

„In“ je zelenina
Jako přílohu můžete podávat zeleninu, třeba opět grilovanou. Nejoblíbenější jsou cukety, lilky, papriky, rajčata a v poslední době také kukuřice. Báječná příloha k masu je ananas či banán.

„Zelenina se nakrájí na kousky či plátky, rajčata a kukuřice mohou zůstat i celé,“ říká Filip Sajler. „Grilovat můžete bez ochucení a pouze na závěr ji zakápnout máslem i ochuceným vonným olejem nebo marinádou, aby se ovoněla a nebyla suchá.“ A nebo můžete i zeleninu marinovat.

Vhodný čas pro přípravu je ke konci grilování, kdy již není dřevěné uhlí tak rozžhavené. U plynových a elektrických grilů stáhneme teplotu níž než při pečení masa.

Griluje se jen pár minut. „Neměla by být totiž nikdy rozvařená, ale ‚na skus‘,“ vysvětluje Filip Sajler. Podávat můžeme zeleninu s různými studenými omáčkami či dipy.

Jak správně grilovat na lávových kamenech
Než začnete grilovat, zkontrolujte funkčnost trysek, hořáků a propanbutanového napájení z lahve či kartuše. Kameny rozmístěte rovnoměrně v jedné vrstvě, aby zůstaly mezery pro proudění tepla.

Gril zapněte na maximální výkon, aby se kameny co nejrychleji rozehřály. Po 10 až 15 minutách můžete začít grilovat. Před grilováním potřete grilovací rošt trochou oleje, aby se maso nepřichytávalo.

Po ukončení nahřejte kameny opět na nejvyšší výkon po dobu alespoň 5 minut. Tím se vyčistí od případných zbytků jídla.

Grilovaná jablka s tvarohem (4 porce)

Zveme vás na skvělý grilovaný dezert. Jablka můžete připravovat i po celý rok v troubě zapnuté na grilování.

Budete potřebovat: 2 velká jablka, 40 g másla 2 káv. lžičky mleté skořice 4 cl rumu nebo brandy200 g měkkého tvarohu 40 g moučkového cukru 50 g rozinek

1. Tvaroh smícháme s cukrem, rozinkami a brandy. Nezapomeňte do tvarohu přidat citronovou kůru (samozřejmě vždy z dobře omytého citronu). Kůra dělá v kombinaci s rozpuštěným máslem a skořicím úplné divy.

2. Jablka rozpůlíme napříč (jako na Vánoce, když z jaderníku chceme vytvořit hvězdičku), odstraníme jádřince a položíme na gril (nejprve rozkrojenou stranou, pak stranou se slupkou), po opečení vložíme do důlku kousek másla a posypeme vanilkovým cukrem.

3. Jakmile se máslo rozpustí, sejmeme jablka z grilu a na talířku je plníme tvarohem. Jablka můžeme ozdobit mátou nebo meduňkou.


Dezert z grilu
A pak nastává čas dezertu. Co třeba ovoce? Zvolit můžete prakticky jakékoliv, třeba obyčejná jablka či hrušky. Oblíbené jsou také banány a ananas. „Ten můžete připravovat vcelku, nebo na plátky,“ popisuje Filip Sajler. „A můžete ho posypat třeba trochou chili. Budete mile překvapeni.“

Obvykle se ovoce krájí na kousky. Griluje se buď neochucené, a nebo opět marinované. „Základní ingrediencí je v tomto případě med,“ dává tip kuchař David Pátek. Další už záleží na vaší chuti. „Klasikou je skořice a vanilka, může to být ale i citronová šťáva nebo nějaký alkohol,“ dodává David Pátek.

Ovoce pokládáme na rošt, až když je jeho teplota velmi nízká, u plynových grilujeme jen na mírném plameni. Hotové bude v okamžiku, kdy bude mít nazlátlou kůrku. Pak už se do něj můžete pustit.


Grilovaná jablka s tvarohem
Autoři: ,

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

Rib eye steak se zámeckými bramborami a slaninou

VIDEO V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na...

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

  • Nejčtenější

Jak bydlí Simona Krainová: bytu v podkroví vévodí fotografie majitelky

12. dubna 2024

Architekt či designér by při navrhování interiéru měl důsledně respektovat styl a potřeby klienta....

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

Při rekonstrukci mezonetu pamatovali na spotřebu energií, bourali i příčky

19. dubna 2024

Rekonstrukce bydlení je vždy velkým dobrodružstvím. To platí i o nedávné přestavbě dvoupodlažního...

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

S čím přijeli čeští designéři a výrobci ohromit Milán: židle, sklo a vany

18. dubna 2024

Týden nabitý designem čeká návštěvníky už 62. ročníku veletrhu Salone del Mobile Milano, který...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...