Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sen o útulném bydlení plném světla jim pomohla naplnit designérka

  1:00aktualizováno  1:00
Správná volba a spolupráce s profesionály. To je recept, který se mladé rodině osvědčil. Bydlí sice v typovém domě, ale díky návrhu interiéru a zahrady si užívá výjimečnost originálu. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Obývací pokoj v přízemí je spojený s pohodlným jídelním koutem i kuchyní, ze které je přímý vstup na terasu a také do zahrady. Plovoucí podlaha má dekor ořechového dřeva. | foto: Tomáš Dittrich

Mladý muž si začal budovat nové bydlení ještě v době, kdy byl svobodný. Povedlo se mu totiž koupit dva pozemky a spojit je v jeden. Rozhodl se pro stavbu typového domu a z tehdejšího aktuálního katalogu společnosti Gservis vybral novinku, dům Metrix.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení

Dal mu přednost nejenom pro moderní jednoduchý vzhled, ale také pro vcelku velkoryse navrženou dispozici 6 + 1, protože počítal s rodinou. Projekt nabízel kromě komfortního vybavení obytných místností prostorné a dobře řešené zázemí. Stavbu tvoří dvě k sobě obrácené a nestejně vysoké části, což autorům projektu umožnilo zajímavě osvětlit horní patro či vizuálně zapojit průhledy do krovu.

Dostatečný sklon pultových střech vyhověl i požadavkům na vzhled takzvaně venkovského domu. Investor byl navíc spokojen s technickými parametry domu, ale kupříkladu i s jeho energeticky nízkou náročností. K vytápění zvolil tepelné čerpadlo a doplnil je (prozatím) dvěma solárními panely pro ohřev teplé užitkové vody.

Na přání redakce nejsou použity fotografie exteriéru a spuštěna diskuse.

Benátský štuk na stěně obývacího pokoje posunul interiér o laťku výš,

Benátský štuk na stěně obývacího pokoje posunul interiér o laťku výš, čalouněnou pohovku vybrali majitelé v Punto design, poličky na stěně jsou z XXXLutz, zastínění (Styltex), samozavlažovací květináče a dekorace z Květinového ateliéru Poetica.

Ve správný čas na správném místě

Menší obec jihozápadně od Prahy je v současné době pro rodinu s malým dítětem ideální, po bydlení ve městě netouží. Protože je pozemek ve větším sklonu, než se kterým počítal projekt domu určeného především pro rovinaté či mírně svažité parcely, bylo potřeba plány přizpůsobit stávajícímu terénu.

Fotogalerie

Investor musel změny konzultovat s dodavatelem stavby. Dům měl promyšlenou dispozici, na níž nebylo nutné nic měnit, majitel ovšem věděl, že s návrhem interiéru mu bude muset pomoci odborník.

Na doporučení známých oslovil interiérovou designérku Kristinu Prokšovou a nechal jí víceméně volnou ruku.

"Snažila jsem se propojit interiér s venkem, použila jsem stejný přírodní kámen, který je na fasádě, do kuchyně i do koupelny. Líbila se mi představa domu plného květin. Na jejich výběru a rozmístění jsem spolupracovala s Květinovým ateliérem Poetica. Během konzultací se majitel seznámil se svou ženou, s níž jsem následně řešila většinu věcí," říká interiérová designérka, která je přesvědčená, že design není pouze o vizáži, ale o lidech, jejich názorech a snech.

Pro vaření zvolila majitelka praktický pracovní ostrůvek. Kuchyňský nábytek

Pro vaření zvolila majitelka praktický pracovní ostrůvek. Kuchyňský nábytek vyrobili podle návrhu designérky zakázkově v Truhlářství Mucha.

Ložnice rodičů v podkroví s přiznanou částí dřevěného krovu, designérka volila

Ložnice rodičů v podkroví - zajímavě řešené posuvné dveře z materiálu Modulform vyrobili podle návrhu Kristiny Prokšové v Truhlářství Mucha.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:


Témata: Bydlení , kuchyně

Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz