Vila Tugendhat se šest týdnů od opravy zavírá. Našly se první závady

  7:00aktualizováno  7:00
Funkcionalistická brněnská vila Tugendhat se šest týdnů od otevření opět zavírá. Zvlnilo se tam linoleum. Dvouletá rekonstrukce vily stála 180 milionů korun.

Otevření vily Tugendhat propagoval i Dopravní podnik města Brna. Ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vila se uzavře v pondělí a čeká ji osm zavíracích dní, kdy se musí opravit první závady na podlahách a obkladech. Podle správců jde však o očekávanou revizi.

Hlavním důvodem, proč se vila uzavře, je úprava unikátního linolea. To se v některých částech domu zvlnilo.

"Není to ale nekvalitním provedením. Tušili jsme, že se originální podlaha může na místech, kde svítí nejvíc slunce, začít vzdouvat. Pásy s bublinami proto sejmeme, znovu zařízneme a zavaříme," uvedla ředitelka vily Iveta Černá z Muzea města Brna. Linoleum, které se za šest týdnů provozu zvlnilo, si podle ní teprve "sedá".

Brněnský architekt Jan Sapák si však myslí, že takové věci by se při opravě za 180 milionů korun stávat neměly. "I když je to jen drobnost, tak to dopadá, když se spěchá," komentoval Sapák, který před lety zpochybnil výběrové řízení na zadávací projekt opravy vily.

Okamura si bublin všiml už při otevření

Zpráva o uzavření domu překvapila i šéfredaktora architektonického časopisu ERA21 Osamu Okamuru. "Je to určitě velmi zajímavé. Bublin na linu jsem si všiml už při otevření vily," podotkl Okamura.

Opravy vily Tugendhat

"Podlahy do puntíku zachovávají originální technologie i materiály až na to, že lino není přilepené, zatímco to původní bylo. Protože ale vilou projdou tisíce lidí namísto původních jednotlivců, bylo to kompromisní řešení. Díky tomuto postupu bude možné lino častěji měnit," usoudil Okamura.

Lino se podle Černé vzdouvá i proto, že leží na vrstvě takzvaného Sorelova cementu, který byl vytvořen podle původního postupu. Obdobné drobné úpravy bude podlaha podle ní potřebovat asi jednou za pět let.

Revizní týden bude dvakrát do roka

Za první měsíc Tugendhat navštívilo na čtyři a půl tisíce návštěvníků. Než se vila začala opravovat, chodila do ní zhruba třetina lidí. Podle Černé se na vybavení funkcionalistického skvostu podepsal i nový nápor návštěvníků.

"Lidé s batohy se otřou o stěnu a je to vidět. Restaurátoři musí stěnu opravit. Strana stolu z makasarského ebenu, na kterou svítí slunce, se nám zase zvlnila," vyjmenovává drobné úpravy Černá.

Finální nátěry dostanou i zábradlí, v zahradě se zase dosází trávník. "To vše nejde dělat za provozu," argumentuje ředitelka památky UNESCO.

Už teď správci vily vědí, že podobnou revizní přestávku zopakují někdy na podzim. "Revize se uhradí z původního rozpočtového balíku, nejde o nové náklady," doplnila Černá.

Autoři: ,



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Horská chata vypadá jako bludný kámen. Některé stěny má prosklené

Horská chata Black Lodge v Ålesundu v Norsku vypadá jako „zapomenutý“...

Mrazivé počasí a velké prosklené plochy se už dnes nevylučují. Důkazem je soukromá horská chata Black Lodge od studia...

Dům ve tvaru srdce vznikal pět let. Výsledek majitele nadchnul

Dům ve tvaru srdce od architektky Daniely Polubědovové se stal absolutním...

Perfekcionalismus a důraz i na sebemenší detail. I tak lze charakterizovat tvorbu architektky Daniely Polubědovové....

Bohatý vinař si postavil v Los Angeles vilu ve stylu italské renesance

Vila Guasti byla postavena v letech 1910 až 1913.

I v Los Angeles najdete staré domy. Patří mezi ně i vila Guasti postavená v letech 1910 až 1913. Je proslulá...



Najdete na iDNES.cz