Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

  1:00aktualizováno  1:00
Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a peče vánoční cukroví jako o život. Všechno jde ale zvládnout rychleji. A bez problémů.

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře vidět na dotykový displej. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ergonomie v kuchyni představuje nezbytné řešení, abyste se obešli bez problémů v kuchyni nejen o Vánocích, ale i po celý rok. „Mladý člověk, který sportuje, se sehne pro nádobí i do té nejspodnější police a klidně se ohne třeba stokrát za jediný večer k troubě, aby do ní vložil další plech s cukrovím. Jenže to neplatí celý život,“ upozorňuje architekt a designér Hynek Maňák, který za ergonomii v kuchyni „lobbuje“ celý život.

Podle něho trouba nepatří pod varnou desku, dno trouby by mělo být ve výšce přibližně 115 cm od podlahy. Jestliže máme dvě trouby nad sebou, mělo by být dno spodní trouby přibližně v úrovní kolen. Tedy pokud to je jen trochu možné s ohledem na prostor v kuchyni.

Výrobci spotřebičů upozorňují i na to, že dotykové displeje, které se dnes u trub použijí, se také mnohem lépe „čtou“ ve výšce očí než pod úrovní pracovní kuchyňské desky.

Fotogalerie

Při vyjímání plechů potřebujete i dostatek místa před troubou, minimálně 110 centimetrů. A rozhodně nepatří trouba hned vedle dveří, které se otvírají směrem do kuchyně.

Důraz na ergonomii stojí z velké části také za módou horizontálního členění kuchyňských spotřebičů, které se umisťují vedle sebe, nikoli nad sebe, případně do „čtverce“, pokud se k troubám (mikrovlnné a horkovzdušné) přidá i parní a kávovar. Pro snadné pečení, hlavně o Vánocích, se však vyplatí dodržet i další nepsaná pravidla nebo rady.

Více plechů v troubě zkrátí čas

Doby, kdy hospodyně kontrolovala jediný plech s cukrovím v troubě, jsou dávno pryč. Některé trouby zvládnou najednou až čtyři plechy s cukrovím (pátý plech, nabízený někdy v prospektech, je určený pouze pro grilování).

„Jednodušší a pohodlnější z hlediska ergonomie jsou samozřejmě trouby vybavené teleskopickými výsusy. Ty lze dokoupit i samostatně, ale z finančního hlediska bývá lepší investovat do trouby, která je již výsuvem či výsuvy vybavená, vyjde to levněji než dodatečný nákup,“ upozorňuje Tomáš Fara, manažer předváděcího centra Siemens domácí spotřebiče.

Teleskopické výsuvy výrazně usnadňují práci v kuchyni.

Teleskopické výsuvy výrazně usnadňují práci v kuchyni.

A proč je teleskopický výsuv tak důležitý? Plech s pečínkou nebo jiným obsahem vytáhnete ven z trouby, maso otočíte, podlijete či upravíte podle potřeby a bezpečně vrátíte zpět. A nemusíte nic vyndávat, ohýbat se či se nějak složitě u trouby „kroutit“.

Dodatečná instalace výsuvů je snadná, maximálně lze umístit do trouby (na rozdíl od celkového počtu plechů) tři výsuvy. Jejich ceny se liší, záleží na tom, zda jde o takzvaný stoprocentní výsuv, jestli je odolný vůči pyrolýze, případně zda je vybavený funkcí stop.

Tomáš Fara však také připomíná: „Musíte pamatovat na to, že pro čtyři plechy cukroví musíte použít takzvaný 4D horký vzduch, který vám zajistí perfektní distribuci tepla pro optimální výsledek na jakékoliv úrovni, včetně dvou prostředních plechů.“

Zkušený odborník doporučuje také zvolit při použití více plechů najednou všechny stejné, protože různé materiály mohou různě akumulovat teplo.

Za velký přínos pro pečení pokládá Tomáš Fara PerfectBake senzor, který jako jediný nabízí značka Siemens u některých svých trub. Dokáže totiž měřit vlhkost, která se odpařuje z těsta a vždy přesně pozná, zda jsou bábovka, štrúdl, quiche či pizza hotové. Takže můžete zapomenout na tradiční testování špejlí! Má to jedinou podmínku, nesmíte péct třeba bábovku v silikonové formě.

Pokud jste v neustálém spěchu, oceníte možná zase rychloohřev, stačí stisknout tlačítko s příslušnou funkcí a troubu budete mít vyhřátou třeba na 180 °C během pár desítek sekund. Tuto funkci nabízejí ovšem jen některé trouby.

Vyhrajte troubu za 38 tisíc. Stačí 3 správné odpovědi

Společně se společností BSH domácí spotřebiče jsme připravili soutěž, v níž můžete vyhrát kombinovanou troubu Siemens s typovým označením HM676G0S1.

Jak postupovat? Stačí pozorně sledovat v dalších dvou týdnech články věnované tematice pečení a pak správně odpovědět na tři otázky v testu, který bude součástí třetího článku a bude publikovaný 14. prosince.

Na tři vylosované soutěžící, kteří zodpoví správně všechny tři otázky, čekají tři kombinované trouby značky Siemens s doporučenou maloobchodní cenou 38 490 Kč.

Bližší informace k soutěži zde.

Kombinovaná trouba HM676G0S1s mikrovlnami nabízí (kromě jiného) tyto benefity:

  • funkci varioSpeed, která zkracuje dobu vaření až o 50 procent
  • TFT dotykový displej, uživatelsky příjemné ovládání a pohyb v menu s dalšími displejovými funkcemi
  • activeClean ‚(pyrolýza) samočistící funkce pro čištění bez námahy.
  • cookControl Plus: zaručuje úspěch při přípravě velkého množství pokrmů.
  • softMove: jemné otevírání a zavírání dvířek trouby.
Kombinovaná trouba Siemens s mikrovlnami HM676G0S1 v nerezovém provedení je...

Kombinovaná trouba Siemens s mikrovlnami HM676G0S1 v nerezovém provedení je určená pro vestavbu.

Kombinace mikrovln a klasického ohřevu urychluje přípravu jídel.

Kombinace mikrovln a klasického ohřevu urychluje přípravu jídel.

Autor:






Nejčtenější

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamená jídla. Třeba i dortů ze dřeva a laminátu

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K vidění bude hodně unikátních výrobků, od...  celý článek

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak multifunkční prostor pro nejrůznější oslavy a...  celý článek

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Další z rubriky

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Radiátor lze sladit s dřevem nábytku, vyrábí se ve více provedení.
Dřevěný radiátor získal Red Dot Design Award, nadchne ale i techniky

Kdyby ještě žil slavný architekt Loos, určitě by po tomto radiátoru sáhnul. Není sice úplně dřevěný, z tohoto materiálu je pouze kryt, ale i tak představuje...  celý článek

Spodní odsávání „stahuje“ okamžitě páru obsahující tuk i odér do filtrů...
Indukční varná deska může nahradit hned několik spotřebičů

Plyn, nebo sklokeramická varná deska? Tuto téměř hamletovskou otázku vyřešila už před několika lety třetí varianta: indukční deska. Ani kuchaři z michelinských...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.