Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Třípodlažním domem se vine jako dřevěná socha impozantní schodiště

  1:00aktualizováno  1:00
Zadáním investora bylo navrhnout interiér třípodlažního rodinného domu. Architekt zde neměl nouzi o prostory. Otázkou bylo, jak velkorysou dispozici zútulnit. Hlavním motivem se tak stalo dřevo. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Všechna podlaží propojuje funkční i výrazově dominantní dřevěné schodiště. | foto: Jakub Holas

Přístup k navrhování interiéru třípodlažního rodinného domu je obdobný jako u kteréhokoli jiného domu. Investor má vždy nějakou představu či pocit, i když je neumí třeba popsat, ale cítí je.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

„Společně s kolegou Jakubem Staníkem se snažíme představy od klienta získat, zhmotnit je a dát jim konkrétní podobu,“ říká architekt Jan Vojtíšek, spoluautor projektu.

Stěžejním motivem, který se opakuje ve všech podlažích, se stala struktura dřeva. Jde o kombinaci dubové spárovky a jasanu. Opticky harmonizující prvek představuje použití dřeva na nábytku a opakující se niky různých barevných odstínů nebo druhů dřevin.

Obytné místnosti jsou doplněné dřevěnou podlahou a chodby a koupelny opatřeny taženou epoxidovou stěrkou. Celý prostor domu materiálově spojuje nábytek ze světlého dřeva (světlý jasan) v kontrastu s plochami tmavšího jádrového jasanu.

Patro za patrem

Fotogalerie

Ačkoliv je na pozemku zastavěno „pouhých“ 96 m2, obyvatelé nemovitosti mají k dispozici celých 200 m2.

První podlaží zahrnuje vstupní část se šatnou, halu s prádelnou a toaletou a v rámci interiéru velmi důležitou společenskou místnost. Ta je vybavena výrazně tónovaným nábytkem a poskytuje přístup do zahrady.

Druhé nadzemní podlaží v jednoduché a prostorově logické návaznosti tvoří obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou. Na ni navazuje chodba se vstupy do spíže, na toaletu a do pracovny. Třetí podlaží slouží pro soukromé použití rodiny. Jsou zde dva dětské pokoje, ložnice a dvě koupelny.

Všechna podlaží propojuje funkčně nápadné dřevěné schodiště, které svou dynamickou křivkou vytváří „sochu“ vinoucí se celým domem. Jde o výrazný prvek v koncepci třípatrového interiéru, na který jsou autoři společně s truhlářskou firmou Target design hrdí, že se jej podařilo zrealizovat. I s přípravnými pracemi včetně vybetonování, digitálního modelu, výběru dýhy, plánu výroby a specifikace konstrukce bylo postaveno ani ne za měsíc.

Celistvost projektu

„Schodiště iluzivním způsobem protéká celým domem a tím sjednocuje prostor domu,“ vysvětlují záměr autoři projektu. „Kromě vydařeného schodiště vnímáme jako velice zajímavá materiálová provedení prostřednictvím dekorovaných stěrkových podlah a stěn, obývací stěnu vyrobenou z jasanu a také jídelní stůl s deskou z masivního kmene dubu.“

Diskuzi o realizaci uzavírá Jan Vojtíšek: „Do tohoto projektu shodně jako do každého jiného, na němž pracujeme, jsme vložili naše vlastní vnímání daného prostoru a snažili jsme se klientovi ukázat i jiné cesty řešení. Často se nám stává, že jsou klienti překvapeni, jaká různorodá řešení existují a postupně je přijmou za vlastní. A právě ta proměna v názorech a představách je na této práci jedna z nejzajímavějších.“

V třípodlažním rodinném domě jsou kuchyň s jídelnou propojeny s obývací zónou....

V třípodlažním rodinném domě jsou kuchyň s jídelnou propojeny s obývací zónou. V rámci dispozice jsou umístěny ve druhém patře. Kuchyňská linka je vyrobená na míru stejným dodavatelem jako schodiště, digestoř je od společnosti Franke, nad jídelním stolem jsou zavěšeny lampy Vintage od značky Eglo.

Studio Aeiou

Brněnské studio Aeiou (architekt Jan Vojtíšek a stavební inženýr Jakub Staník) se zabývá projektováním novostaveb, rekonstrukcí, návrhy interiérů a urbanismem. Nabízí komplexní řešení a koordinaci studie až po realizaci.

Cílem a společným mottem jejich činnosti je nahlížet na jednotlivá zadání komplexně a ve všech souvislostech. Na této realizaci Jan Vojtíšek a Jakub Staník spolupracovali s architektkou Tamarou Bemerovou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:



Nejčtenější

Neuvěřitelně zfušovaná rekonstrukce. Firma v domě řádila hlava nehlava

Momentka z práce na krovech. Špatně provedené kotvení hrozí rizikem zhroucení.

Majitelé starého domku v Pardubicích se rozhodli pro rekonstrukci. Oslovená firma se však ujala oprav velmi svérázně....

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...



Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Z Microny v Modřanech bude loftový unikát s autovýtahem až do obýváku

Zajímavostí projektu je autovýtah. Vizualizace je od studia I.D.Arch.

Luxusní dům v pražských Modřanech v bývalé továrně na letecké přístroje bude mít výtah pro auta s parkováním přímo u...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Další z rubriky

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Herečka Dana Morávková bydlí v podkroví, oázou klidu je pro ni ložnice

Světlý byt s terasou je pro Danu a jejího muže Petra útočištěm, kde nacházejí...

Herečka Dana Morávková obývá s manželem a synem prostorný byt v posledním patře činžovního domu. Nevadí, že nemá...

Strašidelný dům, kde žila Addamsova rodina, se musel přestěhovat

Strašidelný dům se podařilo přestěhovat 15 km od původního místa, kde byl...

Dům na adrese „0001 Pohřební alej“ zná snad každý, kdo viděl některý díl seriálu Addamsova rodina nebo film se stejným...

Najdete na iDNES.cz