Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Třetí rekonstrukce dodala starému domu odvážný švih i veselé barvy

  1:00aktualizováno  1:00
Kdo zažil rekonstrukci domu, dobře ví, že je často náročnější než novostavba. Klára a René se do ní pustili hned natřikrát. První řešila funkci, druhá krásu, třetí byla pro potěšení. Ze zchátralé venkovské stavby postupně vytvořili moderní rodinný dům s neobyčejným kouzlem.

Velké okno orámované širokým ostěním z dýhy zebrano opticky spojuje interiér s netradiční stupňovitou zahradou. | foto: Petr Adámek

Rodinný dům v boční uličce jedné z vesnic nedaleko Brna by mohl svou velikostí zapadnout mezi okolní zástavbu takřka bez povšimnutí. Už zvenku je ale výjimečný: uliční fasáda totiž během posledních domovních úprav podle návrhu majitelů netradičně rozkvetla stylizovanými kvítky.

Manželé Klára a René vlastní rodinnou firmu Le Bon, v níž se mnoho let navrhuje a vyrábí kvalitní designový koupelnový nábytek. Přesto, nebo právě proto si musela podkrovní koupelna na nové trendy nějakou dobu počkat.

V pořadí třetí a rozsahem nejmenší rekonstrukci domu, která proběhla zhruba před rokem, odstartovala touha majitelů po osvěžení okoukaného designu nábytku. Za léta používání "duševně" poněkud zastaral a majitelé toužili vyzkoušet modernější řešení, nové materiály, a také odvážnější barvy výmalby.

Domácí umění: Klára a René si krásně hráli. Stěny koupelny pokrývá kletovaný

Domácí umění: Klára a René si krásně hráli. Stěny koupelny pokrývá kletovaný beton, který se běžně používal v prádelnách.

Atypická koupelna v přízemí s nábytkem Le Bon má podlahu z kovové mozaiky.

Atypická koupelna v přízemí s nábytkem Le Bon má podlahu z kovové mozaiky.

Změny k lepšímu

Před patnácti lety se partneři rozhodli pro bydlení na venkově a na inzerát rychle koupili nemovitost z 20. let minulého století s nevyhovujícím hygienickým zázemím. Zdánlivě riskantní investici vyvážilo skvělé místo, které se v nabídkách často neobjevuje. Kladem byla půda s vysokým krovem, umožňující časem rozšíření prostoru k bydlení.

Mladí majitelé se nebáli změn a ty zásadní realizovali ve dvou etapách. Nejdříve bylo nutné opravit střechu, vyčistit dvůr a zplanělou zahradu. René s Klárou vyřešili dodnes fungující dispozici, do níž přibyly WC s koupelnou.

Nicméně po osmi letech se rozhodli pro pořádnou změnu image. Ke spolupráci přizvali architekta Marka Štěpána, s nímž se potkávali i pracovně. Do interiéru se díky výbornému návrhu dostaly v druhé vlně nové materiály (exotické dřevo, nerez, hladká stěrka) i nábytek. Ze dvora se stalo víceúrovňové zahradní atrium, z jedné z bývalých kůlen oranžerie.

Designovou proměnou prošla spodní část obytného podkroví. Prostor před vstupy

Designovou proměnou prošla spodní část obytného podkroví. Prostor před vstupy do ložnice a dětského pokoje zdobí knihovna vyrobená na zakázku. Křeslo s atraktivním čalouněním má rok výroby 1963.

Bydlení je baví

Když vstoupíte dovnitř, je zřejmé, že majitelé citlivě vnímají barvy i design, rádi cestují, poznávají různé kultury a životní styl. Dospělí členové rodiny rádi fotografují a není pochyb, že i zahrada je ve správných rukou.

Fotografie stejně jako zajímavé suvenýry s příběhem připomínají nejenom vzdálené destinace, ale jsou detailem, který správně okořenil interiér a vytvořil z něj zabydlený a útulný domov.

"Interiér by měl být především odrazem osobností i zálib majitelů a vyjadřovat jejich názory a emoce. Stejně tak by neměla být jediným prostředkem nadčasového řešení béžová. Výborně totiž fungují i další neutrální tóny, šedá či například světle fialová, které můžete doplnit barevným akcentem," vysvětluje Klára.

K nábytku (dýha macasar) a stolu z minerálního materiálu Varicor (oboje Le Bon)

K nábytku (dýha macasar) a stolu z minerálního materiálu Varicor (oboje Le Bon) přibyla nepřehlédnutelná lampa Flower (Ateh).

"Zařizování ovšem musíte věnovat určitý čas, přemýšlet o něm a přidat nápad. Kromě toho, že máte originál, za řadu věcí nakonec zaplatíte méně, mnohdy třeba jenom desetinu ceny," doplňuje svou manželku René.

Úspěšná recyklace

Nedávná dílčí rekonstrukce se naštěstí obešla bez velkého bourání. Dispozice spodní části podkroví s dětským pokojem, pracovnou, ložnicí, šatnou a koupelnou zůstala původní, ale víc se otevřela.

Zmizely z ní dvoje dveře, ložnice rodičů nyní přímo a logicky navazuje na moderně vybavenou koupelnu s prostorným sprchovým koutem, velkoformátovou dlažbou, nepřehlédnutelný je nábytek v úžasném lila odstínu. Květinový dekor je pojítkem mezi fasádou a interiérem.

Zástěna z bezpečnostního skla má květinový potisk. Na podlahu a stěny majitelé

Zástěna z bezpečnostního skla má květinový potisk. Na podlahu a stěny majitelé vybrali dlažbu 50 × 100 (MB Keramika).

Díky technologii potisku rozkvetla sprchová zástěna a v ložnici svítící stěna, šikovní řemeslníci pomalovali i stěny. Majitelé v patře cíleně omezili dekor dřeva a nahradili ho barvami.

A také nezapomněli recyklovat. "Není nutné pořád kupovat nové věci, k výrazné proměně někdy stačí zajímavá barva, atraktivní látka, jindy zaoblení ostrých hran nábytku," říká Klára.

Zeleň místo televize

V domě není televize a nikomu to zatím nevadí. Největší obrazovkou je tu velká prosklená plocha v obývacím pokoji, kterou architekt Marek Štěpán osadil do nestejně širokého ostění. Tím nenásilně "přinutil" obyvatele domu dívat se do zeleně, na tekoucí vodu kaskádovitě spojených betonových bazénků či do přístavby oranžerie, v níž zimují citrusy.

Bývalý dvůr je dnes nevšední stupňovitou zahradou a díky přilehlým stavbám a

Bývalý dvůr je dnes nevšední stupňovitou zahradou a díky přilehlým stavbám a zídkám tvoří ucelený komplex.

Na finální podobě zahrady se podílel zahradní architekt Petr Förchtgott, který navrhl variantu bez trávy, optimální pro malý pozemek. Zároveň ve spolupráci s majitelkou vybíral keře, půdokryvné rostliny i cibuloviny. Rostliny si tu předávají vegetační štafetu od jara do podzimu.

Stejně jako v případě domu se díky kvalitnímu návrhu a originálním nápadům z malé parcely podařilo vytěžit maximum. Jedinečná zahrada je pro rodinu nejenom příjemnou zelenou kulisou, ale nezbytnou součástí bydlení.

Více se dočtete v časopise Bydlení č. 8/9 2011.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské...

Další z rubriky

Výhled na Bratislavský hrad využili architekti maximálně: díky kryté terase jej...
Z oken domu vidí na Bratislavský hrad. Dveře tu jsou ale neviditelné

Architekti, kteří dostali za úkol navrhnout interiér novostavby rodinného domu v Bratislavě, měli použít maximum...

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar...

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.