Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Toužili po velkém obýváku. Architekt jim nabídl tři možnosti

  1:00aktualizováno  1:00
Čtenářka se rozhodla k radikální změně. Chce spojit obývací a dětský pokoj, aby vznikl dostatečně velký prostor pro rodinný život. V rodinném domku bylo naštěstí možné vytvořit nové dva dětské pokoje v podkroví.

Varianta 1 - odpočivná část | foto: Vizualizace: Ing. arch. Jakub Majerníček

Čtyřčlenné rodině původní dispozice již nevyhovuje. Do malého obývacího pokoje v přízemí se při slavnostních příležitostech schází širší rodina v počtu jedenácti lidí a to se neobejde bez pracného a náročného přesouvání nábytku.

Proto začali s radikální proměnou. Děti se stěhovaly do podkroví, kde každé získalo vlastní pokojík. V přízemí se spojil dětský pokoj s obývací místností.
"Naším cílem bylo provzdušnit a zvětšit obývací pokoj. Nevěřila jsem, že umístit obývací prostor, jídelnu a pracovní kout ve větším prostoru by mohlo být nějak složité. Ale najednou nevím, jak vhodně situovat jednotlivé zařizovací prvky. Ráda bych se poradila i s volbou barev a materiálů," prosí čtenářka.

Původní dětský pokoj
Původní malý obývací pokoj
Původní malý obývací pokoj

Původní stav

Dnešní proměnu pro čtenářku připravili Tomáš Janáček a AMIS Architekti.

Společný základ

Na základě zadání čtenářky jsme připravili tři varianty možného řešení daného prostoru. Všechny vycházejí z požadavku na vytvoření hlavního obývacího "centra" rodinného života, v němž mohou všichni členové pohodlně trávit většinu společného volného času, a v případě potřeby poskytne dostatečný prostor pro velké rodinné návštěvy.

Ve všech variantách jsme umístili jednotlivé funkční zóny (prostor pro stolování, odpočinkovou část a domácí pracovnu) tak, aby se jejich provoz nekřížil a byly zachovány dostatečně velké komunikační zóny a celý prostor působil co nejvíce vzdušným a lehkým dojmem.

Velmi dobře prosvětlené místnosti jsme přizpůsobili i celkovou barevnost a "náladu" interiéru, v němž převládají světlé tóny s akcenty zelené barvy, přírodní struktury a materiály. Je zdůrazněna provázanost s živými zelenými rostlinami.
Večer bude interiér nasvětlený lokálními osvětlovacími tělesy, která vymezují jednotlivé funkční zóny a zároveň umožňují vytvoření a zdůraznění různých  světelných scén daného prostoru.

Varianta 1 - předsazené skříňky na dýhovaném panelu

Varianta 1 - předsazené skříňky na dýhovaném panelu

Varianta 1

V první variantě jsme uvažovali s drobnou stavební úpravou, a to umístěním nového stavebního otvoru pro posuvné dveře v chodbě. To umožní v obytné části dát na podélnou stěnu výraznou plochu dýhovaného panelu s předsazenými skříňkami drobných úložných prostorů a umístit tam i televizi a další techniku.

Sedací souprava je sestavena z jednotlivých dílů tak, aby vytvářela klidovou zónu pro čtení i sledování televize a zároveň nabídla dobrý komfort pro případné sezení více lidí při návštěvách. Přisazené čalouněné prvky lze v případě potřeby umístit volně do prostoru.

Část pro stolování navazuje na přímou volnou komunikaci do kuchyně. Jídelní stůl může čtenářka rozložit, a zvětšit tak kapacitu míst. Pracovní kout jsme umístili na podélné stěně místnosti. Materiálově a stylově propojuje jednotlivé funkční zóny.

Varianta 1

Varianta 1

V této variantě jsme řešili prostor bez pevných předělů, aby vynikla a mohla být využívána co největší plocha místnosti. V místnosti jsme navrhli plovoucí podlahu s dekorem běleného dubu, základní stěnový panel, stolové prvky, dveřní zárubeň a dveřní křídlo v dýhovaném provedení s dekorační dýhou světlý ořech.

Skříňky úložných prostorů na TV stěně a zásuvky u pracovního stolu jsou ve světle krémové barvě, sedací prvky čalouněné textilií s režnou texturou ve světle šedobéžovém melíru. Osvětlovací tělesa využívají kombinaci bílého mléčného skla s hliníkovými částmi.

Varianta 1 - jídelní část

Varianta 1 - jídelní část

Varianta 2

V druhé variantě jsme ponechali stavební stav bez jakýchkoliv změn. Oba vstupy do místnosti jsme zachovali, aby byl umožněn přístup do levé a pravé části místnosti samostatně.Jednotlivé funkční zóny (prostor na stolování a odpočivná část s čalouněnou soupravou) jsou ve střední části místnosti odděleny panelem od podlahy ke stropu (sádrokartonová příčka nebo rámová konstrukce s dýhovanými plochami), v níž jsou vedeny kabely pro TV.

Varianta 2

Varianta 2

V odpočivné části jsme použili čalouněnou sestavu z jednotlivých prvků a s volným taburetem, který může být součástí čalouněné sestavy, nebo stát samostatně v prostoru. Pokud jde o její provedení, vzhledem k velké rodině by byla vhodná rozkládací varianta pro příležitostné spaní. K dělicímu pevnému panelu je umístěna nízká skříňka s úložnými prostory, nad kterou je zavěšena TV.

Z druhé strany dělicího panelu v podélné ose místnosti stojí polovysoká skříňková sestava (výška 75 cm), která tvoří částečně zázemí k pracovnímu stolku u meziokenního pilíře. Protože je i částečně přístupná z druhé strany, lze ji využit jako příborník pro potřeby stolování.

Horní plochu tvoří souvislá dýhovaná deska pro dekorativní předměty, eventuálně jako odkládací plocha při stolování více osob. Stolování jsme situovali v návaznosti na přístup z kuchyně s dostatečně dimenzovaným jídelním rozkládacím stolem, který po rozložení nabídne místo pro požadovaných jedenáct osob.
Mezi dveřmi je polovysoký příborník, nad který lze pověsit obraz, dekorační grafiku a podobně.

Materiálové a barevné řešení je obdobné jako v první variantě.

Varianta 3

Varianta 3

Varianta 3

Třetí varianta je stavebně a dispozičně shodná s předcházející variantou. Rovněž beze změny jsme ponechali odpočivnou část. V prostoru pro stolování jsme navrhli přisazený jídelní rozkládací stůl k dělicí pevné příčce. Pracovní sestava je u okna v čelní stěně místnosti, aby byl přístup světla z levé strany.

Na pracovní stolek navazuje ve stejné výši odkládací parapetní deska, na kolmé podélné stěně pokračuje sestava vysokými skříňkami ve spodní části s dvířky a v horní části s otevřenými nikami. Stejně vysoká by byla i knihovna umístěná mezi oběma vstupy. Materiálové a barevné řešení je rovněž shodné s předcházejícími variantami.

Návrh: Tomáš Janáček a AMIS Architekti (Lenka Burianová , Markéta Jebavá a Jakub Majerníček)

Autoři:


Témata: kuchyně, knihovny

Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

Další z rubriky

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...



Najdete na iDNES.cz