Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Toužili po stylovém bytě jako z první republiky, ale v moderním pojetí

  1:00aktualizováno  1:00
Obdiv k "starým dobrým" časům přivedl mladý brněnský pár k nápadu pořídit si byt ve starším domě. Proto si vybírali i designové kousky z minulého století.

Poté, kdy nábytek prošel restaurátorskou dílnou, vypadá opět jako nový | foto: Martin Zeman

Od začátku jsme hledali starý byt, nezničený neodbornými zásahy a přestavbami, s původními dřevěnými kastlovými okny," vzpomíná Dan. "Architekty Soňu Matouškovou a Radovana Smejkala jsme proto přizvali už k hledání prostoru pro náš budoucí byt."

Architekti tak společně s mladým párem zvažovali možné úpravy bytů, které našli. Ačkoliv totiž rodina hledala prostor s dobovou atmosférou a původními detaily, dispozice měla být soudobá, s otevřenou obytnou kuchyní.

Vedle tradičních materiálů, třeba ručně nanášených hliněných omítek, se tak zde objevily i ryze moderní - plexisklo, nerezový plech či betonářská překližka.

Stěna mezi předsíní a pokojem slouží jako knihovna

Stěna mezi předsíní a pokojem slouží jako knihovna

Štěstí přeje připraveným

Oba manželé bedlivě studovali knihy se zajímavými interiéry. Pak připravili architektům fotografie a míry nábytku, s nímž v hotovém bytě počítali.

Některé starší kusy nábytku, které si vyhlédli, nechali opravit v restaurátorské dílně. Mohlo by se zdát, že je to rodina staromilců, ale mladý pár chtěl použít retro zcela v moderním duchu.

Hned první verze dispozice s obytnou kuchyní, kterou architekti navrhli, manželům vyhovovala. Otevřený prostor, malá, ale dostačující ložnice rodičů, dětský pokoj tak trochu mimo, v němž rychle rostoucí děti ocení soukromí, příjemná předsíň, komfortní koupelna a samostatné WC – to vše se podařilo umístit v původním bytě 2,5 + 1 na 90 m2.

Tónované omítky nanášené ručně dodávají prostoru měkkost i pocit tepla

Tónované omítky nanášené ručně dodávají prostoru měkkost i pocit tepla

Dan s Alenou se na realizaci nového bytu těšili. Sháněli původní elektrické bakelitové vypínače, zásuvky a dobové dveře, aby i při změně dispozice zůstal zachovaný původní charakter bytu i celého činžovního domu.

"Investor byl natolik nadšen, vzdělán i připraven, že jsme se při práci od něho naučili spoustu věcí," směje se dnes dvojice architektů.

Ložnice rodičů - i zde jsou hliněné omítky

Ložnice rodičů - i zde jsou hliněné omítky

Problémy s experimenty

Řešení dispozic bylo dámskou záležitostí, naopak detaily a materiály řešili muži. Některé jsou možná i proto na údržbu náročné. "Pokud bych materiály vybírala já, zřejmě by byt byl méně krásný, ale dal by se rychleji uklidit," říká architektka Soňa Matoušková. Alena si však nestěžuje: "Jen jsme museli změnit některé stereotypy při úklidu."

Výběr náročných materiálů však nebyl jediným problémem. Prvotní nadšení začalo u některý zúčastněných postupně vyprchávat.

Dětský pokoj vznikl spojením původní kuchyně a pokojíku pro služku

Dětský pokoj vznikl spojením původní kuchyně a pokojíku pro služku

"Stavba se prodlužovala, nic nešlo dokonale dotáhnout do detailů, nakonec jsem byl jediný, který si podržel špetku nadšení pro experimentální a nezvyklé nápady, například ručně nanášené omítky z červené hlíny a cementové pálené omítky," vzpomíná Dan.

"V okamžiku dokončení stavby jsem měl chuť byt prodat, realizace mě vůbec nebavila, ztratil jsem nadhled. Každý nepovedený detail mi kazil dobrou náladu. Očekával jsem větší zaujetí pro věc od stavební firmy, od architektů pak několik variant řešení."

Hraví obyvatelé využili i výtvarnost stěny se seškrábanými nátěry. Stěna je opatřena hydrovoskovým nátěrem

Hraví obyvatelé využili i zajímavý vzhled stěny se seškrábanými nátěry

Kuchyňská linka vzhledem ladí se zbývajícím zařízením

Kuchyňská linka - plexisklo, nerezové plechy, betonářská překližka

Architekti dnes s úsměvem oponují: "Nechtěli jsme kreslit varianty pro varianty, požadavky rodiny jsme znali dobře. I když krátce po dokončení jsme se báli přijít na návštěvu."

"Při nestandardních řešeních nemůže jít vše standardně, nakonec jsme s výsledkem spokojeni," hodnotí s odstupem jednoho roku své bydlení Dan.

Samostatné WC s umývátkem

Samostatné WC s umývátkem

Návrh

Ing. arch. Soňa Matoušková
Ing. arch. Radek Smejkal

smeykal@centrum.cz

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz