Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tipy na knihy: kuchařka jako laptop, hitem je Architektura 60. let

  9:20aktualizováno  9:20
Je to vánoční jistota. Knihy jako dárek zpravidla nezklamou. V případě bydlení je to jasné: favorita představují kuchařky, klasiku knihy o architektuře.

Česká kuchařka | foto: Marek Burza

 V době vánočních svátků, kdy se gastronomii a stolování věnuje zvýšená pozornost, bývá téměř povinností nevyhnout se v knihkupectvích kuchařkách.

A protože bez kapra a bramborového salátu Vánoce téměř neexistují, je dobré připomenout na prvním místě českou kuchyni.

Česká kuchyně jako laptop

Eva Filipová se ve své knize Česká kuchyně v moderním pojetí snaží připomenout tradiční domácí jídla, ovšem v současném provedení předních českých kuchařů. Proto má kniha i lákavou grafickou podobu, která při listování připomíná rozevřený laptop.

Sedm předních českých šéfkuchařů připravilo staré osvědčené recepty v současném duchu. Jiří Král, Lukáš Vrbovský, Ladislav Douša, Jaroslav Sapík, Pavel Pospíšil (zatím jediný český kuchař, který má michelinskou hvězdu), Radek Šubrt nebo Ondřej Jíňa vytvořili kompletní menu, nikoli jen nahodilý výčet receptů.

Česká kuchařka

Česká kuchařka

Autorka Eva Filipová tak nabídla moderní gastronomii, jež je srovnatelná s kteroukoliv světovou kuchyní:

"Chtěla jsem oprášit staré recepty, ale ukázat je v novém světle. Každý se vrací ke svým kořenům, každý z nás by měl být hrdý na své předky, na tradice a oprašovat to, na co se někdy zapomíná." A kdy lépe než o Vánocích?

Vydalo nakladatelství Pragma s fotografiemi Ivety Kopicové, doporučená cena 390 korun.

Bible šéfkuchaře

Aby milovníci gastronomie dostali do ruky nejen recepty, ale také informace o potravinách, napsaly Alexandra Cappelová a Katrin Wittmannová knihu Bible šéfkuchaře.

Bohatě ilustrovaná publikace obsahuje přehled celé škály potravin a potravinářských výrobků od A do Z uspořádaných do přehledných skupin.

Poskytuje i zoologické a botanické informace a přináší nejrůznější zajímavosti o jednotlivých potravinách a dává také rady a tipy k jejich využití v kuchyni.

Bible šéfkuchaře

Bible šéfkuchaře

Vydalo nakladatelství Svojtka & Co., doporučená cena 999 korun.

Šedesátá léta nezklamou

Móda a hudba šedesátých let představují už dávno lákavý pojem, kniha Architektura 60. let  s podtitulem Zlatá šedesátá léta (téměř o 500 stránkách) však poprvé dokazuje, že v této době vznikala zajímavá díla (byť někdy jen na papíře), mnohdy zbytečně zatracovaná. 

Autoři Oldřich J. Ševčík a Ondřej Beneš mapují všechna významnější díla českých architektů volně ohraničená polovinou 50. a 70. let.  Nejde jen o pouhý výčet děl, ale také o rozbor fenoménu 60. let.

"Tím, že autoři ukazují společenské, duchovní i kulturní pozadí tohoto období, nás učí číst architekturu," říká Radomír Matulík, šéfredaktor redakce technické literatury nakladatelství Grada Publishing.

"V případě této knihy je to tím důležitější, čím kontroverzněji mohou být některé stavby z tohoto období přijímány. Stačí jmenovat první panelová sídliště, karlovarský Thermal, řadu obchodních domů Prior nebo robustní kulturní centra," dodává Radek Matulík.

Architektura 60. let

Architektura 60. let

Vydání nové publikace příhodně navazuje na zakončení pražské a otevření brněnské části výstavy Bruselský sen, připomínající československou účast na světové výstavě Expo 1958 v Bruselu.

Architekt Ladislav Lábus, dnes jeden z nejuznávanějších architektů, pak tvrdí:

"Hodnota sídlišť a paneláků je v jejich pravdivosti, v pro nás zatím nesnesitelné opravdovosti reflexe své doby. Z tohoto hlediska jsou pro mne opravdovější, a tudíž často krásnější než některé současné realizace bytových staveb…"

Vydala Grada Publishing, doporučená cena 999 korun.

Industriální skvosty

Pod názvem "100 technických a industriálních staveb Středočeského kraje" (autoři Eva Dvořáková, Šárka Jiroušková, Jan Pešta) najdete výpravnou publikaci s nádhernými fotografiemi Pavla Friče.

Kniha představuje v abecedním pořádku sto nejzajímavějších středočeských mlýnů, dolů, hutí, vodních a vodárenských děl, továren, manufaktur, mostů a železnic.

100 průmyslových a industriálních staveb Středočeského kraje

100 průmyslových a industriálních staveb Středočeského kraje

Populárně naučné texty, čerpající z dlouholetého bádaní autorů z okruhu Národního památkového ústavu a Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT, dokumentuje kolem dvou set barevných snímků.

Vydal Titanic, doporučená cena 665 korun.

Pohled na celé století

Pavel Frič a Radomíra Sedláková vydali knihu 20. století české architektury. Představuje kompletní přehlídku moderních slohových období, stylů, směrů a tendencí, jejich vrcholných staveb a všech významných českých tvůrců.

Probírá století rok po roce (1901-2000), každý rok dokumentuje jednou typickou stavbou.

20. století české architektury

20. století české architektury

Vydala Grada Publishing a Titanic, doporučená cena 798 korun.

Kniha do kapsy

Pod "velkým" názvem Abeceda architektury připravil Carol Davidson Cragoe příručka o slohu, historii a vývoji staveb. Kniha je sice dost malá na to, aby se vešla do kapsy, ale natolik obsáhlá, aby poskytovala odpovědi na všechny důležité otázky.

Na počátku je přehledný souhrn typů budov, architektonických slohů a stavebních materiálů, každá z následujících kapitol se pak podrobně věnuje některému z architektonických prvků a sleduje jeho proměny napříč dějinami a zeměpisnými souřadnicemi jeho výskytu.

Abeceda architektury

Abeceda architektury

Dokumentovány jsou tyto prvky na desítkách ilustrací doplněných obsáhlými popisky, s nimiž tvoří přehledný a snadno vnímatelný celek. Poslední část se zaobírá významem zdobného ornamentu.

Vydal Slovart, doporučená cena 249 korun.

Trochu jiná kniha

Pod názvem Mít a být (sběratelství jako kumulace, recyklace a obsese) připravila Martina Pachmanová zajímavou publikaci, jejíž vznik podpořilo i Ministerstvo kultury České republiky.

Mít a být

Mít a být

Sborník není jen reflexí soukromého sbírání, přináší i zajímavé rozhovory a řadu autorských studií a esejů. Zajímavě pojatá obálka s plastovými "kapsami" jen podtrhuje obsah knihy.

Vydala VŠUP.







Nejčtenější

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl Recy věci, kde o vítězi rozhoduje...  celý článek

Bělostné hladké fasády odrážejí intenzivní sluneční paprsky a vyniknou i ve...
Jak si žije španělský učitel v letním domě na ostrově u Ibizy

Formentera, menší a klidnější soused ostrova Ibiza, zůstává jedním z posledních čistých a nepřelidněných přírodních rájů ve Středozemním moři. Právě zde, v...  celý článek

1
S bratrem mám kvůli bydlení věčné spory. Bojím se, že to nikdy neskončí

Rodiče mi darovali pozemek vedle svého domu, ve kterém bydlí společně s mým bratrem. Na mém pozemku chceme s manželem stavět rodinný dům a oddělit zahradu...  celý článek

Západní strana domu po zateplení. Díky novému opláštění by vás ani nenapadlo,...
Naletěli, peníze ani dům nemají. Spravedlnost je v nedohlednu

Doplatili na svou slušnost. Když k tomu přidáte pomalé řešení ze strany policie, pak se snad ani nelze divit, že manželé Peřinovi své peníze z prodeje...  celý článek

Dominantní prvek na čelní štítové stěně obývací části představuje rohový krb.
Rodinný dům udivuje nadčasovým řešením i velkorysým prostorem

Navrhnout interiér rodinného domu s plochou 190 metrů čtverečních ve vesnici nedaleko Frýdku-Místku byl pro architektku Lucii Videckou více než příjemný. Třeba...  celý článek

Další z rubriky

Teplotní sonda přesně pohlídá teplotu masa.
Dokonale upečené maso zvládne i začínající kuchař. Poradíme jak

Vaření je sexy a k největším televizním celebritám patří kuchaři. Místo detektivek si lidé pořizují výpravné kuchařky. To je dnešní realita. S tím ovšem...  celý článek

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Kuchyňské spotřebiče s vychytávkami, které majitelům usnadňují práci

Zatímco řadu let se výrobci kuchyňských spotřebičů snažili zejména snížit jejich spotřebu energie či vody, dnes už řeší například i vychytávky s ergonomií a...  celý článek

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Chladnička, která vás naučí pořádku. Nemusíte v ní nic hledat

Chladnička je vynikající pomocník, ale mívá tři velké chyby: z kuchyňských spotřebičů představuje největšího žrouta elektrické energie, ráda jídlo „schovává“ a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.