tip pro vás

Studená kuchyně Vařit v kuchyni, kde se teplota šplhá k tropickým hodnotám, není žádná legrace.
Studená kuchyně Vařit v kuchyni, kde se teplota šplhá k tropickým hodnotám, není žádná legrace. Tradiční řešení, totiž uvařit brzy ráno, kdy je v bytě ještě snesitelně, a večer jen jídlo přihřát, má pro mnoho žen jednu nevýhodu - prostě ráno nestíhají. Pak jim ovšem nezbývá než řídit se jedním příslovím: "Dobrá manželka má vědět, které je oblíbené jídlo jejího muže - a vědět, v které restauraci je podávají." (Samozřejmě v klimatizované!) A pečení? To je v létě už doslova za trest. Pro rodiny, kde se bez sladkého neobejdou, lze použít jednoduchou radu - nepečené sladkosti.

Nepečený dort

* 3 balení dětských kulatých piškot
* 3 kysané smetany
* 3 vanilkové cukry
* ovoce čerstvé nebo kompotované (broskve, meruňky, jahody)

Na dno dortové formy položíme potravinovou fólii a poklademe piškoty těsně vedle sebe a zalijeme kysanou smetanou, do které jsme rozmíchali vanilkový cukr. Položíme ovoce, potom střídáme opět piškoty, smetanu a ovoce. Nahoru, jako poslední vrstvu, dáme piškoty. Do rána necháme v ledničce. Druhý den můžeme dort ozdobit čerstvým ovocem a šlehačkou, případně posypat čokoládou. Někteří konzumenti doporučují použít při přípravě dortu také rum, prý pro zjemnění chuti.