Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

tip pro vás

aktualizováno 
"Je -
li nějaká věc moderní, pozná se nejlépe podle toho, hodí-li se do sousedství věcí starých," prohlásil už v roce 1924 architekt Adolf Loos. Jeho slavná vila na pražské Ořechovce, která byla nedávno zpřístupněna pro veřejnost, toto tvrzení potvrzuje. Dům navržený pro Františka Müllera, spolumajitele jedné z největších pražských stavitelských firem, a dokončený v roce 1930, se stal v roce 1995 národní kulturní památkou. (Připravuje se i návrh na zařazení vily mezi světové kulturní dědictví UNESCO.) V Müllerově vile Adolf Loos uplatnil geniálně svou koncepci Raumplanu. Ten vychází z rozdílné výšky jednotlivých místností podle jejich důležitosti, které pak ukládá spirálovitě kolem centrální osy domu. Nejvyšší je tak obývací pokoj, pro jídelnu byla zvolena výška výrazně nižší. Budova včetně zařízení interiérů prošla za poslední dva roky pečlivou rekonstrukcí - náklady dosáhly téměř 50 milionů korun -, při níž se plně respektovalo původní řešení včetně barev. Ty jsou i pro dnešního návštěvníka často velmi odvážné. Například přijímací místnost pro nepříliš důležité návštěvy hned u vchodu (dnes zde najdete pokladnu) je proto žluto-fialová, protože tato barevnost vzbuzuje nepříjemné pocity a nutí člověka k rychlému ukončení návštěvy. Müllerovu vilu můžete navštívit v úterý a ve čtvrtek, přes léto iv sobotu a v neděli, ovšem pouze po předchozím objednání. Prohlídka, která trvá přibližně hodinu a čtvrt, je totiž určena pouze pro sedm osob. Proto je zde i nebývale vysoké vstupné, a to 300 Kč na osobu (studenti a důchodci 200 Kč). Památkaři tuto částku doporučili s ohledem na unikátnost této funkcionalistické vily, kterou najdete snad ve všech publikacích věnovaných moderní architektuře 20. století. Dům, který budí nadšení v odbornících, však může dodnes říci mnohé každému, kdo si chce postavit vlastní dům. V praxi totiž jasně ukazuje, že bydlení má plně respektovat svého majitele a vycházet z jeho životního stylu. Dokonalé detaily, funkčnost i barevné řešení navíc předběhly svou dobu. Už před 70 lety pamatoval Adolf Loos třeba na to, že na velké terase budou její uživatelé potřebovat v létě příjemnou sprchu nebo že sporák v kuchyni se bez velké digestoře neobejde. Prohlídku lze rezervovat na telefonním čísle 02/24312012.
Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

Další z rubriky

V hlubokých lesích se skrývá krásný dům. Slibuje úžasné ticho a klid

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním...

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním místem pro ty, kteří touží po klidu na...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...



Najdete na iDNES.cz