V mrakodrapu toužili po útulném bydlení. Architekti to dokázali

  1:00aktualizováno  1:00
Výměna poklidného města za metropolitní džungli Tchaj-pej představovala pro rodáka z Kolína nad Rýnem nemalý kulturní šok. Když plánoval nový byt, požádal architekty ze studia KC design, aby v interiéru maximálně zohlednili estetiku evropského designu.

Apartment T je důkazem, že otevřenost a členitost se nevylučují. Naopak jsou si vzájemně ku prospěchu. Prostor získává optickou hloubku a nabízí obyvatelům v každé zóně pocit intimity. | foto: Archiv KC Design

 Byt s pracovním názvem Apartment T je ve východní části hlavního města ostrova Tchaj-wan nazvané příznačně East District. Pokud byste si dokázali představit tu nejbizarnější lokalitu pro mladou rodinu s dětmi, bude to právě tato čtvrť.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Od roku 2004 se tu tyčí jeden z nejvyšších mrakodrapů na světě Taipei 101. Technický div světa stojí v obležení administrativních budov, obchodních center a nákupních zón, v nichž život neutichá v žádnou denní ani noční hodinu.

„Splnit majiteli sen o bydlení ve stylu letního domku s výhledem na panenskou přírodu nebylo v našich silách. Dům, v němž je byt situován, stojí v přesycené zástavbě, v místě, kde je hodně hluku a téměř žádná zeleň. Museli jsme si vypomoct s čistě vizuálními i fyzickými prostředky, abychom mu mohli nabídnout alespoň místo vhodné pro příjemné a poklidné trávení času s rodinou,“ dodávají mladí architekti Chun-ta Tsao a Kuan-huan Liu.

Prostor bez bariér

Fotogalerie

První metou, kterou si architekti z KC design studia vytyčili, bylo nabourání tradičního dělení prostoru, který byt o rozloze 120 m2 drobil na separované místnosti. Masivním zásahům unikl jen dětský pokoj, ložnice rodičů a sociální zázemí, zbytek interiéru byl obnažen tak, aby mohl fungovat jako kompaktní, byť funkčně rozdělená jednotka.

Symbolické dělení jednotlivých funkčních zón naznačují například stropní překlady, které vymezují prostor obývací, pracovní, kuchyňské a jídelní části, nebo přechod podlahy z dřevěné, která je vyhrazena prostoru s televizí, pohovkou a zděnou knihovnou, v šedou stěrkovou. Ta se objevila v prostoru kuchyně a jídelny.

Cílem tohoto uspořádání bylo otevřít prostor tak, aby v něm jeho majitelé mohli trávit čas opravdu spolu bez ohledu na to, jaké konkrétní činnosti se kdo věnuje, a aby se v něm cítili co nejvolněji a nebyli zbytečně svázáni utilitárními funkcemi původních místností.

Díky balkonu s vysokým plotem a s vzrostlými keři mohou majitelé na chvíli...

Díky balkonu s vysokým plotem a s vzrostlými keři mohou majitelé na chvíli zapomenout na město a těšit se z pohledu do zeleně.

Barev jako šafránu

Volba stylu, materiálů a barev vzešla z přání majitele vytvořit v bytě atmosféru podobnou jeho bydlení v Kolíně. Proto se v interiéru hojně objevuje dřevo, ať už na nábytku, na stropním obložení v ložnici či v trámech protínajících stropy obývacího prostoru, nebo přiznané cihly na stěnách, které svou strukturou kontrastují k převládajícím hladkým plochám.

Umyvadlový pult se zásuvkami a s deskou z corianu prakticky ustupuje tam, kde...

Umyvadlový pult se zásuvkami a s deskou z corianu prakticky ustupuje tam, kde do průchodu kolem vany vstupuje zděná příčka.

Přírodní materiály nechávají vyniknout neutrální odstíny bílé a šedé. Jediným výraznějším prvkem je lavice se zelenkavým čalouněním v jídelní části, série čtyř barevných maleb na stěnách a několik vybraných doplňků.

Jako hold evropskému designu vybrali architekti při zařizování interiéru několik designových ikon, jako je černá soška ptáka, kterou pro značku Vitra navrhli designéři Charles a Ray Eamesovi, nebo pohovka Fly Sofa s postranními stolky dánské značky & Tradition.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Další z rubriky

Pořídili si kuchyň ve stylu staré Anglie. Vyrobil ji truhlář z Walesu

Na míru navržená kuchyňská linka je ručně vyrobena z masivního dřeva a také je...

Nenápadný typový dům nedaleko Prahy dostal díky novému zařízení punc solidnosti a nadčasové důstojnosti. Vstoupíte-li...

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...

Kanceláře 1000m2, Hloubětín
Kanceláře 1000m2, Hloubětín

Kolbenova, Praha 9 - Hloubětín, okres Praha
150 000 Kč/měsíc



Najdete na iDNES.cz