Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tak barevný obývák jste ještě neviděli. Designéři sáhli i po šokujících barvách

  1:00aktualizováno  1:00
Beáta a Jiří dostali od maminky celé přízemí rodinného domu. Ale zařizování jim moc nešlo, i kvůli nedostatku financí. Maminka se s tím ale smířit nechtěla, a tak je přihlásila do televizní proměny.

Obývací pokoj po proměně | foto: Prima

Mladý pár žije v přízemí rodinného domku, Beátina maminka se odstěhovala do patra. Nabídla tak dceři a jejímu partnerovi, aby si bydlení zařídili podle svého. Těm se to ale moc nepovedlo.

"Co kus, to ´originál´, protože kromě toho, co jsme tady měli, jsme nakupovali hlavně v různých slevách a výprodejích," říká Beáta, která stále ještě studuje a občas sežene nějakou brigádu. Její partner dostal zaměstnání teprve před pár měsíci, takže peněz nazbyt neměli.

Obývací pokoj před proměnou

Obývací pokoj před proměnou

"Zasáhla" ovšem maminka, a tak se do zařizování pustili designéři pořadu Jak se staví sen Zuzana Jančušková a Jaroslav Richter (Prima v pondělí 8. února v 21:10). Mladí designéry poslouchali a dokonce jim i pomáhali.

Tuto možnost přivítali, protože si mohli některé věci určovat sami během rekonstrukce. To se týkalo třeba počtu zásuvek, kterých potřebovali více.

Stará sedačka byla prostorná, což se při oslavách hodilo

Stará sedačka byla prostorná, což se při oslavách hodilo

Postel nahradily matrace položená volně na podlaze

Postel nahradily matrace položené volně na podlaze

Lustr dostal druhou šanci

Mladý pár zatím z celého podlaží obsadil kuchyni a obývák, kde Jiří s Beátou spali na matracích položených přímo na podlaze. Využívali i kuchyni, která s obývákem sousedí. Právě tyto dvě místnosti si nechali od designérů Zuzany Jančuškové a Jaroslava Richtera nově zařídit.

Požadavků na nové bydlení moc neměli - přáli si něco moderního a barevného. Toužili také po nějakém koutu, kde si budou moci s kamarády sednout a povídat. Beáta se později přiznala, že jejím snem je mít v místnosti bar. Kvůli němu je ochotná vzdát se třeba konferenčního stolku.

Od obýváku se chodilo z kuchyně

Do obýváku se chodilo z kuchyně

Kuchyně před proměnou

Kuchyně před proměnou

Designéři jejich návrhy akceptovali. Potěšilo je, že na žádné z věcí v místnostech nelpěli a mohlo se tedy vše vyhodit. Druhou šanci dostal pouze retro lustr v obývacím pokoji. Designérům se hodil do nové kuchyně.

Na podlahu nejprve se sondou

V obývacím pokoji ležela laminátová podlaha, v kuchyni stará dlažba. Ani jedna z krytin se do nové koncepce nehodila, a tak je nechali designéři odstranit. Zatímco v obýváku to nebyl problém, v kuchyni narazili řemeslníci pod dlaždicemi na starý beton a pod ním na 3,5 cm vysokou vrstvu škváry. To vše muselo pryč, bylo nutné vytvořit nový podklad.

Podlaháři proto použili do základu takzvaný krystalický beton, který vyschne za jeden den, jinak by renovaci za prodloužený víkend nestihli. Podlahovou krytinu designéři vybírali podle toho, aby se hodila do obou místností a zároveň odolala větší vlhkosti, se kterou majitelé domu bojují. Ohled brali i na to, že se po domě pohybují zvířata, kterým by třeba laminát klouzal.

Kuchyně má tvar dlouhé "nudle“

Kuchyně má tvar dlouhé "nudle“

U okna stál skleněný jídelní stůl a tři čalouněné židle

U okna stál skleněný jídelní stůl a tři židle

Z nabídky v podlahovém studiu nakonec vyhrála světlá dřevěná podlaha, nikoli však klasická. Mezi jednotlivé lamely se vkládají gumové proužky, které zamezují vzlínání vlhkosti a navíc tvoří určité zábrany proti uklouznutí.

Při pokládce se dodrželo doporučení odborníků, aby se ve vlhkém prostoru krátké spoje přetřely impregnací a kolem obvodových lišt se podlaha zatmelila, aby opět nedocházelo k pronikání vlhkosti do krajů. V bytě bylo také třeba předělat elektrické rozvody a přidat počet zásuvek. Nehezké a všudypřítomné trubky od plynu zakryly sádrokartonové desky.

Do barevných pruhů jsou integrované otevřené police i zavřené skřínky

Do barevných pruhů jsou integrované otevřené police i zavřené skřínky

Nesourodé barvy, překvapivý výsledek

V obývacím pokoji se Zuzana Jančušková a Jaroslav Richter rozhodli dát stěnám plastickou podobu. Vytvořili zde jakési opačné schody. Barevně je odlišili a zčásti také doplnili květinovou tapetou, která pokrývá i stěnu za pohovkou.

"Jsme hrdí na to, že se nám kombinací zvláštních barev, jako jsou růžová, oranžová, žluté nebo světle zelená, podařilo dát místnosti určitý pocit a atmosféru. Netradiční kombinace vypadá určitě zajímavě," říká Zuzana Jančušková.

Do obýváku zvolili designéři netradiční kombinaci barev, výsledek vypadá hodně překvapivě

Do obýváku zvolili designéři netradiční kombinaci barev, výsledek vypadá hodně překvapivě

Ve stejných barvách jsou zvolené police i nábytek v místnosti. Jiří sice trochu protestoval proti růžové skříni, Beáta z ní ale byla nadšená. Prý si do ní naskládá učení a bude její.

Aby se souhra barev nenarušila, další zařízení místnosti je bílé. Na pohodlnou rohovou sedačku se vejde hned několik kamarádů, doplňuje ji konferenční stolek a kusový koberec.

Stěnu za pohovkou zaplnila spousta živých rostlin. Kromě centrálního světla sem designéři umístili i další, která se "táhnou" po obvodu místnosti.
Jednu výjimku v barevnosti tady ale najdeme - červený bar neboli Beátin sen. Stejný umístili designéři i v kuchyni. Obě místnosti se tak podařilo spojit nejen podlahou a tapetami, ale i tímto prvkem.

Starý gauč nahradila pohodlná rohová pohovka

Starý gauč nahradila pohodlná rohová pohovka

Kuchyni zdobí jednoduchost

Kuchyně má tvar dlouhé úzké nudle, která designérům nenabízela moc možností vymyslet originální dispozici. Zachovali proto původní rozestavení. U jedné stěny stojí mycí centrum, dveřmi je od něj oddělená varná deska a velká pracovní plocha. Naproti designéři umístili vyšší skříňky s integrovanou chladničkou a troubami.

Nábytek zvolili designéři jednoduchý, až minimalistický. Bílé lesklé skříňky s chromovými úchytkami prostor nezahlcují. Jejich lesklý povrch působí skoro jako zrcadlo a místnost rozšiřuje.

Kuchyně s bílými skříňkami dostala netradiční barvu pracovní desky

Kuchyně s bílými skříňkami dostala netradiční barvu pracovní desky

Pracovní deska a prostor za ní jsou ze stejného materiálu. Designéři je nechali nalakovat žlutooranžovou barvou, která interiér rozzáří. Zbytek stěn pokrývají tapety s jemným květinovým vzorem, stejné jako v obýváku. U okna stojí červený bar nahrazující jídelní stůl, protože mladí toho moc nenavaří.

Uprostřed stropu visí lustr z obýváku. Pracovní plochu kuchyňské linky osvětlují malá svítidla umístěná pod horními kuchyňskými skříňkami.

Pracovní deska, prostor za ní a část stěny v kuchyni jsou ve stejné barvě

Pracovní deska, prostor za ní a část stěny v kuchyni jsou ve stejné barvě

"Tím, že jsme v obou místnostech použili některé podobné prvky, se prostor určitým způsobem sjednotil a propojil. Pokud k Jiřímu a Beátě přijde velká společnost, může se pohybovat v obou místnostech," uzavírá Zuzana Jančušková. Za své nápady byli architekti oceněni od majitelů potleskem.

Náklady

Kuchyňská linka a spotřebiče 142 481 Kč
Atypický nábytek                      73 900 Kč
Ostatní zařízení obýváku           5 676 Kč
Osvětlení                                   1 747 Kč
Stavební práce                      136 800 Kč
Podlaha přírodní dub                2 971 Kč/m2
Sokl                                              427/kus
Pokládka podlahy                     5 400 Kč
Tapety                                      1 500 Kč/role
Květiny                                      2 500 Kč


Autoři:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...

První republika sebrala šlechtě zámky. Mohla za to reforma i původ

Vranov nad Dyjí. V roce 1918 spravoval zámek a rozlehlé polnosti polský rod...

Deset let je u hradů a zámků jen chvilka v jejich historii. V letech 1918 až 1928 však u nás mnohé potkalo přelomové...

Bydlení s rodiči se proměnilo v peklo. Všechno začalo svatbou dcery

1

Rodiče mi před lety darovali půlku rodinného domu. Já měla byt v horním patře, oni v přízemí. Vdala jsem se, rozvedla a...



Najdete na iDNES.cz