Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tablety do myčky: jak se v nich vyznat a vybrat ty nejlepší

  1:00aktualizováno  1:00
Každý ví, že do myčky nepatří saponáty. Po jejich použití by asi výraz "vypěnila" byl jen slabým odrazem skutečnosti. Do myček se tak používají prášky, soli a leštidla, které ale začaly nahrazovat tablety. Zvládají to mnohdy mnohem lépe, ovšem jen na určitou dobu, a ne vždy.

Když přišli výrobci s kombinovanými tabletami, řada majitelů myček byla zaskočena | foto: Profimedia.cz

Zatímco u praček vystačíme pouze s jediným typem přípravku (sůl je nezbytná pouze v případě tvrdé vody, aviváž představuje osobní rozhodnutí a preference), myčka si pouze s jediným nevystačí. Sůl totiž nejen chrání myčku před vodním kamenem, ale upravuje tvrdost vody tak, aby mohly mycí prostředky fungovat co nejúčinněji, leštidlo pak brání tomu, aby na nádobí zůstávaly skvrny, šmouhy a viditelné zaschlé kapky vody.

Co vadí při mytí
Sloučeniny vápníku a hořčíku, které tvrdost vody způsobují, se totiž mohou při vyšší teplotě na nádobí i uvnitř myčky vysrážet. Tomu brání zařízení na změkčování vody - takzvaný iontoměnič neboli zásobník s pryskyřicí, který obsahuje ionty sodíku. Jak to funguje v praxi? Do myčky začne natékat voda přes zásobník s pryskyřicí, ta na sobě zachytí vápník a další minerály, a tím změkčí vodu. Voda vytékající z výměníku už obsahuje místo iontů vápníku a hořčíku ionty sodíku.

"Tento zásobník funguje po celou dobu životnosti myčky," tvrdí Karel Přib ze společnosti PM servis.
Regenerační sůl, která se používá v myčkách, tak slouží pro údržbu iontoměniče, bez jejího používání by se mohl odvápňovač nevratně poškodit. Čím je voda tvrdší, tím se musí sůl častěji doplňovat. Moderní myčky upozorňují na nedostatek soli kontrolkou na ovládacím panelu. Používat pouze tablety, jež suplují i sůl, ale nemusí stačit.

"V některých oblastech, například kolem Rudné a na Karlštejnsku, kde voda obsahuje speciální vápenec a nestačí kombinované tablety, je nutné používat zároveň i sůl, aby nedocházelo k tvorbě nevzhledných usazenin, zejména na skleničkách," vysvětluje Karel Přib.

Aby se nádobí dobře umylo, obsahují přípravky na mytí řadu složek. Například bělidla a aktivátory bělení zajišťují odstranění skvrn od čaje, kávy, ovoce nebo rtěnky. Enzymy štěpí velké a ve vodě nerozpustné molekuly škrobů a bílkoviny, tenzidy snižují povrchové napětí vody. Tak se podpoří rozpuštění tuků a rozptýlení nerozpustných nečistot. Aromatické látky překryjí nepříjemné pachy.

Móda zvaná tablety
Když přišli výrobci s kombinovanými tabletami, řada majitelů myček byla zaskočena - během mytí se tablety rozpustily najednou. Bylo to stejné, jako kdybychom do jedné násypky v pračce nasypali prášek i nalili aviváž. Proto se do popředí zájmu dostaly přístroje vybavené funkcí 3in1. Co umějí? Program vyřadí funkci leštidla a nastaví dávkování regenerační soli na nejnižší úroveň, tablety se rozpouštějí postupně.

Jak přibývaly různé složky v tabletách, přišla funkce 4in1. Tablety, které obsahují poměrně vysoké množství fosfátů (prášky o něco méně), jsou však trnem v oku ekologům. Ti pokládají za zbytečná i leštidla, pro čistotu nádobí jsou podle nich zbytečná a zbytečně zatěžují přírodu. Je to prostě dilema, ale těžko lze očekávat, že by lidé začali mýt nádobí ručně - stejně jako nebudou jezdit koňmo místo auty.

"Pokud chce někdo používat tablety, měl by nechat 'dojít' sůl a leštidlo, občas však musí přejít opět na sůl a leštidlo, myčce to jen prospěje!" radí Igor Šebestík z firmy Electrolux. Pokud by se sešlo externí leštidlo s leštidlem z kombinovaných tablet, může dojít ke vzniku duhových skvrn na nerezovém nádobí. Proto se musí dávkování prvního typu vypnout podle návodu.

Poslední typy tablet, jež se na trhu objevily, obsahují nový enzym power booster, který odstraní i odolné připálené skvrny, například po vejcích. Díky tomuto posilovači mycí síly není nutno nádobí předmývat či drhnout před vložením do myčky. Druhou inovaci představuje aktivátor nízkých teplot - s jeho pomocí mizí i skvrny od kávy a černého čaje, a to již při programech s teplotou pouze 40 stupňů.

Jak se myje nádobí
Mytí nádobí v myčce probíhá v několika procesech. Nejdříve se nádobí studenou vodu opláchne, aby se odstranily hrubé nečistoty. Pak se napustí voda, která se nahřeje. Otevře se dávkovač s práškem či tabletou a v teplé vodě se rozpustí. Špinavá voda se vypustí a následují dva studené oplachy, poté přijde opět voda a její nahřátí na stejnou teplotu jako při prvním ohřevu.

"Nádobí se musí vždy nahřát na poměrně vysokou teplotu kolem 70 stupňů, aby mohlo oschnout, a to i u mycích programů na 40 stupňů," vysvětluje Daniel Ivan z firmy Elektrolux. "Je to stejné, jako když v létě po dešti stoupá pára z rozpálené silnice."

Nakonec se během závěrečného oplachování dávkuje leštidlo. To sníží povrchové napětí vody, aby po závěrečném sušení nezůstaly na nádobí žádné kapky nebo šmouhy. Při posledním oplachu se do myčky zároveň dávkuje koncentrovaný solný roztok, aby se obnovily ionty sodíku v pryskyřici.

Myje se i myčka
Nečistoty usazené na vnitřních stranách myčky se odstraňují pomocí speciálních čističů. Nejjednodušším způsobem je vložit plastovou lahvičku s přípravkem dnem vzhůru bez uzávěru do myčky do koše na příbory nebo na pevné místo v horním koši a bez nádobí spustit program s teplotou minimálně 55 stupňů. V horké vodě se uvolní vosková zátka a přípravek vyteče do myčky. Při mytí se odstraní usazeniny vápna i potravin; nejhorší bývají zbytky bramborové kaše, která se při mytí rozkládá na látky ulpívající v podobě mastného filmu na stěnách myčky i na nádobí.

"Čistidla umyjí nejen myčku, ale pročistí i trubky," vysvětluje doktor Robert Klos z firmy Henkel. Kdo je citlivý na pachy, může k jejich neutralizaci použít perlové deodoranty - uvolňují různé vůně a vystačí asi na 60 mycích cyklů. Zavěšují se na horní košík tak, aby nevadily mycím tryskám. "Hlavně při vyšších teplotách, když se vypařuje voda, se uvolňuje více i zápach," říká Robert Klos.

Více se dočtete v časopise Living Kuchyně 3/2007.

Autor:






Nejčtenější

Andělčina, Liberec IV-Perštýn, okres Liberec. Dvougenerační hrázděná Liebiegova...
Hrázděné domy. Jaká zajímavá stavení jsou v Česku na prodej

V České republice se prodává velké množství hrázděných a podstávkových domů. Některé se pyšní několika patry, či dokonce věžičkou. Téměř všechny stojí v...  celý článek

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy uvědomíme, jak se v průběhu let dveřní...  celý článek

Autorem neobvyklého domu s dynamickým interiérem je architekt Kazuyasu Kochi.
Dům šejdrem rodině nevadí. Na barvy a lichoběžníky si postupně zvyká

Někdo by v interiéru s hysterií barev a nepravých úhlů zešílel, jiný si v něm libuje a s láskou bydlí. V japonském domě, kde i dveře jsou lichoběžník, bydlí...  celý článek

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko. V tomto případě však majitel teprve po...  celý článek

Další z rubriky

Kuchyň Opera (Snaidero)- šedohnědá barevné ladění i díky lakovaným hliníkovým...
Kuchyně se mění na laboratoře s kovovými regály a vysokými skříněmi

Trochu strohá laboratoř. Tak vypadala celá řada kuchyní, které prezentovali jejich výrobci na milánském veletrhu Eurocucina. Kuchyně zešedly a zhnědly, mnohé...  celý článek

Pro tablety v kuchyních už existují i praktické stojánky.
Co zjistil výzkum IKEA: čím se baví Češi při vaření a proč vůbec vaří

Možná je to zásluha šéfkuchařů typu Zdeňka Polreicha, Romana Pauluse nebo Romana Vaňka či dalších kuchařských hvězd, ale svůj podíl má i osvěta a internet....  celý článek

Kuchyňský ostrůvek ve tvaru písmene Y je příkladem, že v kuchyni se má nejen...
Z digestoře a varné desky se stal jeden spotřebič. To kuchyň změní

Vyznavači spojení kuchyně s obývacím pokojem mohou být spokojeni: architekti i výrobci už s jinou variantou ani nepočítají. Naopak dělají vše pro to, aby se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.