Vesnici chytá amok. Od pohledu jiný dům postavila rodina za dva měsíce

  1:00aktualizováno  1:00
Nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde žije 150 starousedlíků, má výraznou pruhovanou fasádu, s kterou se vesnice jen těžce sžívá. Nový domov pro rodinu architekta Davida Maculla navrhl francouzský umělec Daniel Buren.

Sousedé naštvaně hovoří o nedostatku respektu k architektuře předků. | foto: Davide Macullo Architects

Netradiční dům je dokončený teprve pár týdnů a stále ještě voní novotou. Na stránkách magazínů a sociálních sítích sklízí aplaus a pochvalnou kritiku. Na domácí půdě názory rezonují jinak, architekt Davide Macullo jim čelí statečně a svým sousedům trpělivě vysvětluje, proč je polovina domu růžová a druhá zelená.  

V Rosse, malé vesnici ležící v největším švýcarském kantonu Graubünden, se hovoří zejména italsky a švýcarská rezervovanost tu rozhodně není v módě, naopak. Emoce ovládá jižní nátura a ohlasy na nový dům nejsou zrovna pochvalné. Stavbu a novou „náplavu“ neuvítala otevřená láskyplná náruč.

Fotogalerie

Sousedé mluví naštvaně o nedostatku respektu k architektuře předků a geniu loci. Vadí jim zejména pastelově růžová a zelenkavá barva pruhů, které vpadly do stávající zástavby a prozářily až kýčovité pohledy na alpské pastviny. Tři sta metrů čtverečních plochy se svou polohou nedaleko kostela postaralo o novou dominantu vsi.

Architekt Davide Macullo, který se na návrhu také podílel, rozhodně není typ, který by nad děním mávl rukou. Se všemi nespokojenými sousedy, překvapenými i rychlostí, s jakou se dům objevil na zelené louce (od prvního kopnutí do země po nastěhování neutekly ani dva měsíce), se schází nad kávou a zdá se, že do Vánoc budou všechny neshody zažehnány.

Ba co víc. Macullo doufá, že se stavba stane inspirací pro všechny obyvatele, návštěvy a zejména další generace - podobně jako jiné domy, které byly ve své době na hraně přijatelnosti a dnes je obdivujeme.

Výtky sousedů nejsou tak úplně oprávněné. Geometricky a futuristicky vyhlížející dům navazuje na hrázděné domy, techniku stavby tolik typickou pro region. Náhodná není ani volba barev: zelenkavá připomíná okolní kopce a horské svahy, kontrastní purpur je přesným odstínem květů bramboříku, které v horách, v okolí vesnice položené tisíc sto metrů nad mořem, najdete na každém kroku.

Charakteristickou tvář vtiskl domu francouzský populární konceptuální umělec Daniel Buren, který spolupráci s architekty miluje a vyhledává. Loni například nabarvil dvanáct plachet budovy galerie postavené pro nadaci Fondation Louis Vuitton, kterou do Bouloňského lesíku navrhl Frank Gehry.

Přímo od jídelního stolu má rodina architekta nádherné výhledy na obecní náves...

Přímo od jídelního stolu má rodina architekta nádherné výhledy na obecní náves a kostel.

Architekt Davide Macullo si spoluprací s Danielem Burenem splnil svůj dávný sen. Nejen, že bydlí v domě, který balancuje na pomezí umění a architektury, ale pomohl mu jej zrealizovat jeho dávný idol.

Dispozice a koncept stavby je naprosto jednoduchý. V hlavě ho tvůrce Davide Macullo nosil takřka tři roky, přitom tvrdí, že inspiraci našel u dětí, v jejich kresbách a jasném pohledu na okolní svět.

„Dvě vodorovné čáry, dvě diagonály střechy a okna, kterými může proudit světlo,“ popisuje prostě křížový půdorys s řadou mezipater a oblými rohy sám architekt v tiskových materiálech. Celý interiér se nese ve znamení masivního dřeva, které teprve stářím a zráním nechá rozehrát další krásné podoby ušlechtilého materiálu. Pro majitele je důležitým prvkem zařízení také bronzová plastika, kterou přímo pro dům vytvořil umělec Flavio Paolucci.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Další z rubriky

Designblok letos potěšil milovníky letadel, aut, bicyklů i gramofonů

Lounge křeslo Chips od Lucie Koldové pro společnost TON zvítězilo v kategorii...

Letošní Designblok představil řadu novinek, od nových výrobků až po služby typu hlídání dětí, aby si rodiče mohli...

Původně zde byly stáje, po rekonstrukci se proměnily na byt a ateliér

Přízemí dominují valené cihelné klenby a betonové stěrky s barevnou pigmentací...

Dvoupodlažní prostor ve staré pražské zástavbě se proměnil na ateliér a byt. Krátce řečeno, ale cesta k proměně...

Sklář Jakub Berdych se inspiruje poklopy kanálů i polystyrenem

V interiéru lze kanálové lahve řadit do větších celků, 2017. Originální dekor...

Skleněné artefakty od sklářského výtvarníka Jakuba Berdycha balancují na pomyslné hranici umění a designu. Svou krásou...

Najdete na iDNES.cz