Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Super rekonstrukce panelákového 2+kk aneb když designér šetří peníze klienta

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce starých panelových bytů a jejich zásadních re-dispozic představuje designérský oříšek. Zejména pokud se nemá měnit půdorysné uspořádání pokojů, ale jako v tomto případě do malého, původně 2+1 panelového bytu vměstnat veškeré potřeby mladého páru zakládajícího rodinu.

Obývací část | foto: Finezza design

Mladá rodina přišla s jasným zadáním: rekonstrukce bytu včetně navržení nového nábytku, který by celý byt sjednocoval. Pár svolil k drobným stavebním úpravám, které pomohly částečně změnit drobná komunikační úskalí starého bytu.

Přáním zadavatele bylo rovněž zrekonstruovat staré panelákové jádro a efektivněji využít jeho prostor, a to i za cenu zmenšení relativně velké předsíně. Nebáli se ani propojení kuchyňského a obývacího prostoru. Významnou úsporu v rozpočtu zajistilo ponechání původních dveří.

Obývací část - pohled směrem ke kuchyni

Obývací část - pohled směrem ke kuchyni

Po konzultaci s designéry byla dohodnuta výměna podlahové krytiny, takže místo staré dlažby v kuchyni, předsíni a na toaletě bylo možné položit podlahovou krytinu novou a kvalitnější. Prostory se tak vzájemně opticky propojily.

Sladění barev a dekorů ponechali zadavatelé plně v kompetenci interiérových designérů, jediným omezením bylo užití decentních tónů a oblíbených barev. Partner preferoval zemité barvy, partnerka červené vínové tóny.

Rekonstrukce pro čtenáře

Řada čtenářů se na nás obrací s prosbou o vyřešení jejich bytu. Mnozí reagují v diskusích k článkům. A protože se na tyto podněty, žádosti i kritiky snažíme reagovat odpovídajícím způsobem, přicházíme s řešením: budeme zde prezentovat nejčastější bytové dispozice a možnost jejich změn i vybavení.

Tato rekonstrukce typického panelákového bytu by mohla pomoci řadě majitelů, kteří vlastní podobný byt. Kvalita vizualizací fotografie jistě nahradí.

-red-

Stavební změny

Základní idea rekonstrukce byla jasně determinována finančními možnostmi a stylovým zadáním klienta. Byly dohodnuty jednoduché stavební úpravy: dveře do malé kuchyňky se zásadně rozšíří, aby se dosáhlo funkčního propojení společenské části a zóny pro přípravu jídla.

Vstup do ložnice a předsíně zůstal tam, kde byl původně. Zásadní změny doznalo panelákové jádro, které se po vybourání propojilo. Nový prostor tak dovolil navrhnout jednoduchou koupelnu přesně podle představ mladé rodiny. V předsíni byla také navržena velká šatní skříň, vkusně osazená zrcadlovými dveřmi, které pocitově zvětšují velmi malý vstupní prostor.

Chodba

Chodba

Pohled do koupelny a WC

Pohled do koupelny a WC

Původní dlažba na podlaze v kuchyni, předsíni i koupelně se vybourala, stejně se odstranila poničená podlahová krytina v obývacím pokoji. Vše nahradila odolná plovoucí podlaha v dekoru dubových parket. Jediným místem, kde byla nakonec položena dlažba, se stala samozřejmě koupelna.

Spojením podlahových povrchů a bezprahových přechodů v celém bytě se prostor výrazně opticky zvětší, uživatel pak přestane chápat jednotlivé pokoje jako samostatné prostory, ale vnímá je jako jeden kompaktní prostor.

Podle přání klientů

U použitých barev byly zohledněny požadavky klientů. Výrazná šedá barva se objevila na rohu obývacího pokoje, který sousedí s prostorem koupelny.

Pohled z kuchyně na jídelní stůl

Pohled z kuchyně na jídelní stůl

Volbou výrazné, ale přitom naprosto neutrální barvy, se podařilo zdůraznit význam tohoto prvku a "pasovat" jej do pozice středobodu bytu. Na tento tmavý "komín" byla umístěna TV a AV technika s drobnou knihovnou.

Dominantním prvkem interiéru se stala grafická tapeta, která přechází z tmavého sloupu do prostoru. Důležitý efekt přitom vytvořila na zdi za sedací soupravou, kde záměrně přesahuje přes roh, ze stěny na stěnu. Tím se hlavní zeď obývacího pokoje opticky protáhla a prostor je vnímán jako delší.

Obývací část - pohled na odpočivnou část

Obývací část - pohled na odpočivnou část

Chytré nápady do kuchyně

Kuchyňská linka byla navržena tak, aby co nejúsporněji hospodařila s nabízeným prostorem. Stěna sousedící s koupelnovým jádrem, jako nejméně pohledová, byla logicky osazena technologickým sloupem se spotřebiči.

Množství úložných prostor kuchyně designéři pečlivě konzultovali s majiteli, aby co nejefektivněji odpovídalo potřebám budoucí tříčlenné rodiny. Protože se vyměnila podlahová krytina a podklad byl velmi nerovný, pod novou podlahu se nanesla vrstva vyrovnávací stěrky.

Kuchyně s vtipným zvýšením pracovní plochy

Kuchyně s vtipným zvýšením pracovní plochy

Tím se však zvedla výška podlahové roviny přibližně o dva centimetry. V kuchyni tak vznikl problém: výška pracovní desky nemohla dosáhnout na požadované centimetry. V panelových bytech nic překvapivého. Parapety tu jsou nesmyslně nízko, a výška pracovní plochy, která kvůli nedostatku místa bývá pod oknem, pak nesplňuje ergonomické požadavky.

Designéři však využili toto snížení pro plochu potřebnou k varnému centru (ta má být totiž níž) a kuchyňská linka nakonec doznala jasného "roz-zónování". Zajímavý detail schodu pracovní desky se vtipně využil pro zásuvku na příbory.

Pod pracovní deskou (v mistě pod espressem) je zásuvka na příbory

Pod pracovní deskou (v mistě pod espressem) je zásuvka na příbory

Projekt

Supervize: FINEZZA design
Návrh: tým viewART

Barevná varianta kuchyněBarevná varianta kuchyně

Barevné varianty kuchyně

Autoři:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

V koupelně je vana Rosa s délkou 140 cm (Ravak) a umyvadlo ze stejné řady.
Rekonstrukce bytu, kde koupelna vystačí sotva pro jednoho

Kritickým místem při rekonstrukcích panelových bytů bývá zejména kuchyň a koupelna, jejichž rozměry neodpovídají...

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav...

Ze dvou pokojů vznikl jeden velký otevřený prostor. Vinylová podlaha s dekorem...
Z panelákové klasiky vznikl úžasný byt lákající na prostor a eleganci

Těžko byste uhodli, že jste se ocitli v panelovém bytě na Jižním Městě. Dvě ženy s jasnými názory však takovou...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.