Architekti, kteří preferují surové stavby. Milují beton i kov

  1:00aktualizováno  1:00
Jako červená nit se projekty studia Monoform vinou surové studené materiály, beton a kov. Najdete je nejen v interiéru, ale i v exteriéru. A kam se ztratil hřejivý pocit domova? Ten evokují dřevěné plochy doplněné jednoduchým a elegantním nábytkem či keramickou mozaikou.

Architektům se podařilo přesvědčit klienta, aby beton v interiéru přístavby nechal přiznaný. | foto: Archiv ateliéru

Rodinný dům Nad Krocínkou

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov. Stačí „kliknout“ na fotografii!

„Dům jsme navrhovali pro našeho dlouholetého kamaráda. Práce byla trochu odlišná od běžné zakázky, protože diskuse o návrhu se často odehrávaly po večerech u piva. Intenzivní výměny argumentů střídaly vtípky a historky, ze začátku to bylo náročné,“ popisují architekti studia Monoform Jindřich Ševčík a Jan Trávníček.

A pokračují: „Kamarád měl poměrně ambiciózní vizi, která byla z našeho pohledu překombinovaná a trochu naivní. Časem se nám myslím podařilo získat vzájemnou důvěru a nakonec vznikl jednoduchý a racionální dům, značně odlišný od původního zadání.“

Dům ukončuje řadovou zástavbu formou věže. Jak vznikla tato idea?
Ukončení domu a vlastně celého blo­ku řadové zástavby bylo stěžejní téma. Program klienta výrazně překračoval prostorové možnosti původního, relativně malého domku.

Fotogalerie

To vedlo k roz­hod­nutí o přístavbě: ze zahradní stra­ny jsme získali v každém podlaží jednu místnost navíc, z uliční jsme věž využili pro pohodlné schodiště, které je tak trochu leitmotivem celého domu. Přístavbu jsme se rozhodli při­znat a nespojovat s původním domem, aby drobnější měřítko původní zástav­by zůstalo zachováno.

V horním patře je ložnice s výhledem na Prahu. Bylo to v plánu od začátku?
Dům stojí na hraně Prosecké plošiny a byl od začátku plánován se zámě­rem co nejvíc zhodnotit výhled, který dané místo nabízí. Ten se ovšem otevírá až od druhého podlaží výš, takže jsme mu­seli přizpůsobit celou dispozici, která je oproti obvyklým zvyklostem obrá­ce­ná.

Vstupujete do podlaží s dětský­mi pokoji, obývací pokoj je v patře a nad ním v podkroví je ložnice rodičů. Z ní je výhled nejlepší, proto jsme zde na­vrhli velké panoramatické okno. Vý­hled si můžete užívat i z vany v koupelně.

Dům Nad Krocínkou ukončuje řadovou zástavbu formou věže.

Dům Nad Krocínkou ukončuje řadovou zástavbu formou věže.

V interiéru hojně užíváte pohledové betony. Měli jste štěstí na kvalitního dodavatele?
Pohledové betony tady neužíváme jen z estetických a formálních důvodů. Dlouho se řešila vhodná konstrukce přístavby, protože dům nestojí na úplně ideálním podloží: je zde staré důlní dílo. Jako nejvhodnější se ukázalo použití monolitického beto­nu, který celý stávající dům dostatečně ztužil. Podařilo se nám přesvědčit klien­ta, aby beton v interiéru přístavby ne­chal přiznaný.

Betony prováděla firma s výbornými referencemi, ale samo­zřej­mě ani tak vše nedopadlo „na první dobrou“. Ale chtěli jsme se co nejvíc vyhnout dodatečným opravám, protože není nic horšího než pohledový beton zničit stěrkou. Někde tak má beton tro­chu syrovější vzhled, ale nakonec to vůbec nevadí.

Vizitka domu

Užitná plocha: 215 m2

Stavební konstrukce: stěny - původní část z plných pálených cihel, přístavba monolitická železobetonová, kontaktní zateplovací systém; zevnitř omítka, v přístavbě přiznaný pohledový beton; střecha - na šikmé střeše pálená taška, plochá střecha přístavby je kryta fólií; podlahy; stropy - stávající stropy dřevěné trámové, v suterénu železobetonové, u přístavby železobetonové monolitické; podlahy - broušený beton (Cemflow Look), na stropě pohledový beton

Vytápění: teplovzdušné v kombinaci s podlahovým (dům v pasivním standardu)

Realizace: 2015

Cena: 5,5 mil. Kč

Dispozice: 4 + kk a 2 + kk (dva byty)

Rodinný dům v Plzni - Křimicích

Dům je umístěný v horní části protáhlého, k jihu se svažujícího pozemku v zahradní kolonii. Projekt využívá stávajícího terénního zářezu, díky němuž má dům vstup do zahrady z obou podlaží.

Architektonicky jde o jednoduchou hmotu protáhlého kvádru se sedlovou střechou, kterou navíc sjednocuje materiál fasády a střechy, profilovaný plech. Hlavní prosklená plocha je orientována do zahrady. V přízemí byla umístěna soukromá zóna ložnice a dětských pokojů s přímým vstupem do zahrady. Patro navrhli architekti jako do krovu otevřený velkorysý prostor s kuchyní a obytnou částí s krbem.

Vizualizace: dům v Křimicích

Vizualizace: dům v Křimicích

Vizitka domu

Užitná plocha: 135 m2

Stavební konstrukce: stěny - masivní rámová dřevostavba opláštěná biodeskami a přiznaná v interiéru, zateplení kašírovanou minerální izolací, provětrávaná fasáda obložená profilovaným plechem; střecha - konstrukce střechy shodná se stěnami; podlahy a stropy - stropy dřevěné trámové se skladbou suché podlahy

Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch-voda, krbová kamna

Cena: 3,2 mil. Kč

Dispozice: 4 + kk

Byt v Plevelské ulici

Šlo o rekonstrukci panelového bytu v pražských Modřanech. Zrušením původního jádra a propojením místností se v malém panelovém bytě podařilo realizovat velkorysý obytný prostor.

Konstrukční ocelové rámy byly přiznány a použity i v designu kuchyňského ostrůvku. Barevné ladění založené na kontrastu bílé a antracitové (ocelové rámy, betonová stěrka) je doplněno barevnými akcenty použitými na solitérním nábytku. Kuchyně tvoří pro­svět­lený box s dvířky z komůrkového polykarbonátu. 

Byt v Plevenské ulici

Byt v Plevenské ulici

Vizitka bytu

Užitná plocha: 69 m2

Stavební konstrukce: panelový dům stavební soustavy Larsen-Nielsen, povrch stěn - omítka, cementová stěrka; povrch podlah a stropů - podlahové lamely s dřevěnou dýhou, epoxidová stěrka, na stropech omítka

Vytápění: ústřední s litinovými radiátory

Realizace: 2016

Cena rekonstrukce: 650 000 Kč včetně nábytku

Dispozice: 3 + kk

Další zajímavé návštěvy a stavby najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Na samotě u Prievidze si mladá žena vybudovala bydlení jako v ráji

Na dotažení některých detailů se majitelka radila s architektkou, která navrhla...

Když jste od malička ve spojení s přírodou, dlouho ve městě nevydržíte a utečete na hory. To byl i případ sympatické a...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Další z rubriky

Stavba s největší vertikální zahradou ve střední Evropě je v Karlíně

Členitá fasáda se spoustou zeleně a rostlin napomáhá k dobrým akustickým...

Největší vertikální zahradou v České republice i střední Evropě se může pochlubit administrativní budova AFI Karlín...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Dům na malém pozemku si majitelé sami navrhli. Využili každý centimetr

Zahloubení s lavičkou u vstupu do domu hmotově vyvažuje terasa s vystupujícím...

Malý dům s velkým srdcem. Tato slova přesně vystihují nevelký rodinný domek, který si majitelé sami navrhli i...

Najdete na iDNES.cz