Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Studenti mají nové pelíšky: legendární pražský klub Carbon opět v akci

  1:00aktualizováno  1:00
Legendární studentský klub Carbon dostal po padesáti letech novou podobu. Suterén budovy B Vysoké školy chemicko-technologické v Praze-Dejvicích, kde sídlí, dnes nabízí designové pelíšky pro další generace.

Mobilní nábytek je lehký a snadno přenosný. | foto: Jaroslav Kvíz

Fotogalerie

Ani studentská klientela nemohla zabránit tomu, aby klub morálně i fyzicky nezastaral tak, že se jeho provoz prostě musel zastavit. Před rokem (po dvou letech uzavření) bylo však na popud Stavovské unie studentů VŠCHT rozhodnuto o znovuobnovení klubu.

Studenti sobě

Aby se studenti cítili co nejlépe, obrátili se ředitel Správy účelových zařízení VŠCHT a Stavovská unie studentů VŠCHT na Spolek posluchačů architektury.

Ze soutěže a workshopu pro studenty Fakulty architektury vzešel loni na podzim vítěz. Odborná porota vybrala návrh Petra Kobana a Petra Panulina, dnes studentů 6. ročníku. Ocenila jak smysl pro design, tak vtipné řešení velmi omezeného prostoru.

Carbon klub vznikl v 60. letech minulého století.

Carbon klub vznikl v 60. letech minulého století.

Původní bar

Původní bar

"Klub svojí polohou, rozměry i utajeným vstupem působí jako pelíšek, což jsme považovali za klíčové a dál v konceptu rozvíjeli. Ideu pelíšku jsme přetvořili do otvorů v opticky dominantní zadní stěně klubu. Estetický výraz této stěny s otvory je základním prvkem designu interiéru. Sezení ve středu místnosti pod světlíky je jejím negativním obrazem," popisují své řešení autoři.

Uvedení návrhu do podoby projektové dokumentace se ujali architekti Jiřina Sedláčková a Klement Valouch z ateliéru VHE a spol.

Ve stropě je množství výdechů vzduchotechniky, průvlaky a prostupy, použité

Ve stropě je množství výdechů vzduchotechniky, průvlaky a prostupy, použité byly protihlukové sádrokartonové desky.

Autoři návrhu

Peter Koban (*1988)
Student magisterského studia na Fakultě architektury ČVUT.
2009/2010 Studium na Universidade de Coimbra v Portugalsku
V současnosti se nejvíce věnuje společně s kolegy architektonickým soutěžím.
Peter Panulin (*1986)
Student magisterského studia na Fakultě architektury ČVUT, 2009/2010 Studium na Lund University ve Švédsku v rámci programu Erasmus, 2010 Pracovní stáž v Henning Larsen Architects - Kodaň, Dánsko.

"Je až neuvěřitelné, že se původní představa podařila dotáhnout. Potýkali jsme se především s omezeným prostorem, který nás nutil hledat co nejúspornější a nejracionálnější řešení, zejména v zázemí a vybavení klubu, kde je využit doslova každý centimetr prostoru," vysvětluje architektka Sedláčková.

Zejména bylo nutné do velmi omezeného půdorysu dostat zázemí baru, sociální zařízení personálu i návštěvníků, nezbytné skladovací a technické prostory tak, aby to nebylo na úkor prostoru klubu a zároveň se zachovala potřebná funkčnost, ale i architektonická úroveň všech částí.

Carbon se nachází pod úrovní kanalizace budovy, takže WC pro hosty byla navržena s čerpadly odpadních vod. Bylo nutné vyřešit konstrukcí zadní předstěny (pelíšků) tak, aby měla dostatečnou únosnost a stabilitu pro sezení studentů.

Barová deska je z jednoho kusu umělého kamene, v podstatě se celá tvořila přímo

Barová deska je z jednoho kusu umělého kamene, v podstatě se celá tvořila přímo na stavbě.

Navržená podlahová krytina (marmoleum) přechází plynule z podlahy přes lavici na stěny. Lavice tvoří konstrukcí z MDF desek, lepených a šroubovaných k sobě. Nakonec musela být vybroušena do hladka, pod jednobarevným marmoleem je každá nerovnost velmi patrná.

"Stavba byla náročná na dopravu suti i materiálu, protože ke klubu není přímý přístup ani příjezd. Vše se tak nosilo a vozilo po chodbách školy. Proto probíhala rekonstrukce v letních prázdninových měsících," říká stavební inženýrka Alena Koubová z firmy Kouba interiér, která měla na starosti rekonstrukci i výrobu vybavení interiéru.

Problémy se suterénem i sádrokartonem

Sklepní prostory klubu komplikovaly i realizaci nové skladby podlahy. "Museli jsme použít litý cementový potěr a pak vysoušeče," popisuje Koubová.
Nový sádrokartonový podhled klubu tvoří akustické sádrokartonové desky.

Interiér nabízí i různé typy osvětlení.

Interiér nabízí i různé typy osvětlení.

"Realizace stropu byla tak mnohem pracnější a náročnější než práce s klasickým sádrokartonem. Ve stropě je navíc množství výdechů vzduchotechniky, průvlaky a prostupy, takže byl pozván ke konzultaci i specialista od výrobce sádrokartonu. Práce se podle mého názoru povedla a výsledek stojí za to," tvrdí Alena Koubová.

Stavební práce komplikovalo i zatékání do klubu. Místnosti jsou pod úrovní vnitřního dvora budovy, kde byla před lety položena pochozí plochá střecha. A tou na různých místech teklo. Po několika marných lokálních opravách byl nakonec natažený nový povrch.

Havarijní stav vzduchotechniky si vyžádal repasi zařízení a nové napojení na vytápění, což byl největší výdaj navíc. Klub má totiž pouze dva světlíky, jeho provoz bez vzduchotechniky je proto nemožný.

Detail barové desky

Detail barové desky

Vstup do Carbon café

Vstup do Carbon café

Chodba ke  Carbon café

Chodba ke Carbon café

Designový interiér

Realizace atypických interiérových prvků (bar, pelíšky, sezení) představuje často také unikátní technická řešení, která se hledala i v průběhu výroby. Pelíšky nakonec tvoří ocelová konstrukce, samotné tvary jsou také ohýbané z plechů. Vnitřek je očalouněný, čelní MDF desky jsou potaženy odolným vysokotlakým laminátem.

Realizace stavby a dodávka interieru:

Ing. Alena Koubová (*1979)
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.

Ing. Martin Kouba (*1979)
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

Hodně času stála realizace barové desky. Je z umělého kamene a díky navrženým tvarům se v podstatě celá tvořila přímo na stavbě.

"Museli jsme také dobře vyřešit uchycení horní části baru do stropu a ukotvení bočních stěn. Černá barva kamene by hned ukázala jakoukoliv chybu," vysvětluje Martin Kouba z firmy Kouba interier.

Slavnostní otevření klubu Carbon proběhlo v říjnu 2011. "Kompletní rekonstrukcí bývalého klubu Carbon získala VŠCHT zařízení, které dosud postrádala. Byl vytvořen unikátní prostor," říká Stanislav Starý.

Pelíšky nabízejí příjemné soukromí.

Pelíšky nabízejí příjemné soukromí.

Projektová dokumentace, autorský dozor:

VHE a spol., s.r.o. – architektonická kancelář
Ing. arch. Jiřina Sedláčková, autorizovaný architekt
Ing. arch. Klement Valouch, autorizovaný architekt
Absolventi Fakulty architektury ČVUT, od konce 70. let spolupracují v projektovém týmu, zaměřeném tradičně na koncepční rozvojové a přestavbové urbanistické studie a návrhy urbanisticko-architektonických projektů. Značný podíl profesní činnosti tvoří také projekty konkrétních staveb a objektů bydlení a vybavenosti od úvodních studií až po realizaci.

Autor:



Nejčtenější

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Skvosty na trati. Nejkrásnější česká nádraží, na než je radost pohledět

Litoměřice. Manželé Plíhalovi koupili zchátralou industriální budovu a vrátili...

Během prázdnin se možná na některém z nich ocitnete. Když nebudete zrovna dobíhat vlak, porozhlédněte se. Nádraží mají...



Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Další z rubriky

Architekti, kteří se nebojí navrhnout postel jako kinetický objekt

Dominantním prvkem celého interiéru byt  v Kafkově se stala otočná postel.

Na první pohled jednoduché interiéry v sobě skrývají řadu pečlivě designově řešených detailů: někdy bijí do očí, jindy...

Kdyby Češi uměli fotbal stejně jako lavičky, v Lužnikách by nechyběli

Sedák i opěradlo laviček je z lamel z masivního dřeva jatoba.

V neděli 15. července v 17. hodin propukne na Olympijském stadionu Lužniky v Moskvě finále mistrovství světa ve...

Architekti „mlíčňáci“ hledají nové cesty. Jejich stavby nenudí

Dům pro Markétku

Osobní, a přesto jednoduchá a elegantní. Taková je tvorba architektů Jana Macha, Jana Vondráka a Lukáše Holuba. Při...



Najdete na iDNES.cz