Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Student architektury přetvořil zastávku v Mostě ve stylu jin a jang

  8:31aktualizováno  8:31
Marek Ječmen, autor pozoruhodné autobusové zastávky v Mostě, přihlásil svůj návrh do soutěže společnosti Pepsi. Ta vyzvala mladé lidi k návrhům, jež originálně promění veřejný prostor. Z dvou a půl tisíce návrhů se jich vybralo šest, podle nichž skutečně zastávky vznikly. Jedna z nich, nazvaná Jin a Jang, právě v Mostě.

Zastávka mostecké MHD, kterou navrhl student architektury Marek Ječmen. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Proměna zastávek

Nápojářský gigant Pepsi přišel v Česku s nápadem vyhlásit soutěž na návrhy originálních zastávek. Přišlo 2 506 návrhů, 6 z nich se zrealizuje. Jsou to Jin a Jang zastávka v Mostě, "knihovna" v Liberci, "ementál" v Klatovech, replika blobu Jana Kaplického v Brně a další počiny v Ostravě a Slaném. Vítězné návrhy vybírala porota v čele s Klárou Vytiskovou, zpěvačkou kapely Toxique, a Janem Kalábem alias Pointem, výtvarníkem zabývajícím se graffiti a street artem.

"Zajímám se o všechny oblasti architektury, designu i umění a rád zkouším vše nové. Na této soutěži se mi líbilo, že se zajímá o veřejný prostor, který v Česku není ve většině případů příliš reprezentativní. Chtěl jsem svým návrhem aspoň jeho část změnit," říká Ječmen. Student brněnské architektury uspěl v soutěži Pepsi nazvané Refresh Your World (Osvěž svůj svět).

Když jste o návrhu uvažoval, co pro vás bylo důležité?
Zásadní bylo pojmout 'většinou nudný objekt klasické zastávky' jinak, zkusit jinou formu a přimět tím lidi, aby si více všímali svého okolí. Většina lidí veřejný prostor neumí využívat a nevyužívají ho tak, jak by měli.

Původně jste chtěl zastávku zcela organickou, zapuštěnou v terénu. Proč jste svůj návrh změnil?
Změna návrhu není mojí myšlenkou. Bylo zde víc faktorů, které později při samotné realizaci podobu zastávky ovlivnily, jako třeba změna lokality, kde má být, velikost zastávky a podobně.

Originální zastávka v Mostě se inspiruje symboly jing a jang.

V designu zastávky si hrajete se symboly jin a jang. Jednou na zemi, podruhé na střeše. Proč právě ony a autobusová zastávka?
Jin a jang jsou symboly opačných sil, které se navzájem doplňují a jsou přítomné v každé části vesmíru. Jsou symbolem rovnováhy. Symbol byl mou inspirací jak tvarově, tak svým významem.

Jste student architektury a tato zastávka je vaší první prací ve veřejném prostoru. Máte nějaký sen, kterého byste chtěl v práci dosáhnout?
Snem asi každého architekta je, aby se mu podařilo co nejvíc realizací. Samozřejmě, většina nápadů skončí už na papíře. Proto doufám, že se mi i v budoucnu podaří prosadit se v nelehkém světě architektury, kde mé projekty budou fungovat, možná šokovat, možná nechávat lidi chladnými, ale každopádně budou ku prospěchu všem uživatelům.







Nejčtenější

U Lenky doma se servíruje na jejím něžném porcelánu, z něhož kromě produktů na...
Dům si navrhla jako galerii v bílé barvě. Může jej tak průběžně měnit

Poetičnost tvorby výtvarnice a designérky Lenky Sárové Malíské promlouvá od okamžiku, kdy stanete na prahu jejího domu. Z bílých ploch vystupují jemné akryly a...  celý článek

Nevšední rodinný dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí...
Zářivě bílý květ. V poušti vyroste úžasný dům z kontejnerů

Nevšední prázdninový dům z bílých přepravních kontejnerů, za jehož designem stojí londýnský architekt James Whitaker, brzy ozdobí poušť nedaleko kalifornského...  celý článek

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamení jídla. Třeba i dortů ze dřeva a laminátu

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K vidění bude hodně unikátních výrobků, od...  celý článek

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....
Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak multifunkční prostor pro nejrůznější oslavy a...  celý článek

Další z rubriky

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko. V tomto případě však majitel teprve po...  celý článek

Novinka Minimal black matt 20 year light - klika má na své čelní straně...
Černé matné kliky jsou módní, umějí už dokonce v noci i svítit

Je jako podaná ruka: hned víte, zda je vám příjemná. Kliky u dveří se dotýkáme mnohokrát za den, přitom si jen málokdy uvědomíme, jak se v průběhu let dveřní...  celý článek

Nový domov pro pár ve středním věku vytvořily tři mladé architektky z...
Z problému výhra. Dům na skalnatém útesu byl tím nejlepším nápadem

V centru finského přístavu Hanko vyrostla na skále novostavba. Běloskvoucí dům je jen pár metrů od mořské hladiny a jeho komplikovaná poloha, která se zdála na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.