Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na terase mají i vířivku a saunu. Luxusnímu bytu v Brně nic nechybí

  1:00aktualizováno  1:00
Po osmi společně strávených letech se Martin s přítelkyní Sabinou rozhodli vyměnit malý startovací byt za perspektivní rodinné bydlení. Vlastní dům je nelákal, dali přednost bytu s prostornou terasou v atraktivní lokalitě Brna. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Jídelní stůl zhotovený na míru doplňují čalouněné židle (TON). | foto: Lukáš Hausenblas

Život na venkově či na okraji města s nekončícím kolotočem prací kolem domu a zahrady oba vyloučili. Cítí se dobře v ruchu města a rádi se pohybují v jeho centru. Našli místo, které není od centra Brna příliš vzdálené, je i dobře dopravně dostupné a zároveň plné zeleně. Stačí vyjít na terasu a rozhlédnout se. Kolem dokola uvidíte jen zelené kopce a modré nebe nad hlavou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

V teplých dnech terasa nahradí obývací pokoj, jídelnu i wellness centrum. Kromě vířivky je tu i sauna. Byt se totiž rozprostírá zhruba na 100 m2 v nejvyšším patře domu a z velké části jej obklopuje stejně velká terasa.

„Přáli jsme si střešní byt, protože jsme počítali s terasou a chtěli jsme mít i vířivku. Hledali jsme poměrně dlouho. Potřebovali jsme minimálně čtyřpokojový byt, aby bylo dost místa, až přijdou děti. Dokonce jsme zvažovali dvoupodlažní mezonet,“ vzpomíná Sabina.

Od návrhu k realitě

Partneři měli štěstí, podařilo se jim získat nejlépe situovaný byt v domě. „Oslovil nás až tento projekt, který je v příjemném prostředí. Vynikal i skvělým zázemím s pěkným vnitroblokem. Líbil se nám i přiměřeně velký byt a samozřejmě velkorysá terasa,“ vysvětluje Sabina.

Vše ale bylo teprve na papíře. To byla jistě výhoda, protože měli možnost do projektu zasáhnout a mnohé lépe přizpůsobit vlastním potřebám. Jakmile se jim podařilo získat půdorys bytu, oslovili architekta Jiřího Vlčka ze studia BV architekti a začali řešit jeho dispoziční úpravy.

Fotogalerie

Sabina má estetické cítění a vytříbený vkus se smyslem pro design. Částečně ji inspirovalo harmonické prostředí masážního salonu, jehož služeb partneři využívají, kde ji zaujaly například vyřezávané dřevěné obrazy.

„Líbí se mi jednoduché minimalistické interiéry, ale asi bych v takovém prostředí neuměla žít. Chtěla jsem vytvořit útulný domov a hřejivé prostředí i pomocí asijských prvků,“ vysvětluje Sabina.

Podařilo se, interiér působí harmonicky a uklidňujícím dojmem. Na dynamice získává velkými lesklými plochami podlahy, stěn, nábytku i některých doplňků. Promlouvá o nevšedním spojení výrazových prostředků glamour a zen stylu.

Krok za krokem

Sabina není nakloněna nápadným barvám, proto je interiér vytvořený v neutrální barevné paletě tlumených zemitých odstínů, kde vládne hnědý odstín dřeva wenge. Zrodu domova se věnovala s patřičným nasazením, na vše totiž bylo dost času: „Inspiraci jsem hledala na internetu i v časopisech.“

Od počátku toužila po pohodlném, vysokém lůžku a kožená sedačka měla k nim domů vstup zakázán. Jasnou představu měla také o vybavení kuchyňskými spotřebiči Miele. Shoda panovala při pohledu na ztvárnění interiéru nejen mezi oběma partnery, ale také ve spolupráci s architektem.

„Zpočátku jsme se s klientkou trochu hledali. Například jsem nesouhlasil se světlou lesklou podlahou, obával jsem se jejího vizuálního chladu, nakonec ale vyznívá perfektně. Následně jsme pak pracovali v příjemné symbióze a dobře jsme se doplňovali,“ říká architekt Jiří Vlček.

Stůl navazuje přímo na varný ostrůvek a vzhledově je propojen s vyvýšeným...

Stůl navazuje přímo na varný ostrůvek a vzhledově je propojen s vyvýšeným parapetem, který tvoří předěl mezi kuchyní a jídelnou.

Dva roky, krok za krokem, od hrubé stavby až do finále ladili každý detail. „Především jsme ihned upravili dispoziční uspořádání bytu. Také se vždy snažím v bytě zajistit optimální množství úložných prostor. Výzvou byla i spa koupelna, která měla být v ložnici. Předělena je jen čirým sklem,“ popisuje architekt.

Aby mohl vzniknout také technicky dokonale fungující celek, hodně pozornosti si vyžádaly všechny přípravné práce. O svůj díl si řekla i vířivka, která se na terasu přesouvala jeřábem.

Byt je možné na přání Martina částečně ovládat prostřednictvím takzvané inteligentní domácnosti (bezpečnostní prvky, topení, žaluzie, osvětlení). Je dobře včetně terasy ozvučený, například basový reproduktor je zabudovaný v květináči.

Televizor na tyči lze otočit ven a sledovat jej i z vířivky na terase. Sabina si ale nejvíc pochvaluje wellness koupelnu a ložnici, kde spolu s partnerem každý den tráví hodně času. S přítelem jsou s výsledkem nadmíru spokojeni a cení si spolupráce s architektem.

V chodbě se našlo místo, které opanoval vytoužený obraz z vyřezávaného dřeva....

V chodbě se našlo místo, které opanoval vytoužený obraz z vyřezávaného dřeva. Asijské dekorativní prvky přivezené z Thajska zdobí i pracovnu oddělenou od chodby čirým sklem.

BV Architekti

Netvoříme pouze módní interiéry, které se rychle okoukají, preferujeme nadčasovost. Při své práci se soustředíme na spokojenost klienta. Pokud se to podaří, pak tvorba dává smysl a naplňuje nás. Nebráníme se podnětům klienta na drobné změny v průběhu stavby. Vše je o souladu. Pořád je to on, pro koho interiér vytváříme.

Mnoho souvislostí vychází na povrch až při realizaci. Světla, stíny, vnímání prostoru, pocitová stránka, materiál nejsou z vizualizací patrné. Nemáme problém za chodu reagovat, s klientem hovořit a koncepci mírně upravovat. Nejdůležitější je vcítit se do klienta, co nejvíc poznat jeho potřeby.

Deseti lidem se může líbit stejný interiér, ale každý v něm bude fungovat jinak. Je nezbytné návrh vytvořit individuálně. Věnujeme se architektuře i interiérovému designu, také kompletní dodávce staveb, projektovému managementu, inženýrské činnosti i technickému dozoru investora.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Nejoblíbenější byt pro dva trhá rekordy. Je zamluvený 18 měsíců dopředu

Nejžádanější byt k pronájmu ve Velké Británii je v bývalé observatoři Clavell...

Nejžádanější byt k pronájmu ve Velké Británii je v bývalé observatoři Clavell Tower na pobřeží anglického Dorsetu....

Autobus, můj domov. Všechno, co potřebuje, vložil do mobilního bydlení

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu...

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu zajímavé bydlení. Přestavba trvala devět...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Najdete na iDNES.cz