Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Strašidelný dům u hřbitova dostal novou kuchyni a obývák. Majitelka plakala štěstím

  16:15aktualizováno  16:15
Oprýskaný domek u hřbitova působil stejně stísněně jako místo, kde stojí již desítky let. A ještě depresivnější byl uvnitř, a to přes snahu majitelů. Nesmyslná dispozice se ukázala v plné nahotě po narození syna. Pomoc architektů přišla včas.

Starý domek po babičce v Mohelnici nad Jizerou sice obýval vnuk Libor už od roku 1997, ale nijak jej neřešil. Po svatbě před třemi lety ho manželka Denisa "přinutila" položit nové podlahy, vymalovat a udělat novou střechu.

Jenže se čtyřmi nesmyslnými pokojíky, kterými se prochází, si už poradit nedokázali.To byl úkol pro designéry Karolínu Reslerovou a Petra Záluského z pořadu Jak se staví sen (Prima v sobotu 2. října v 18:00).

Dětský pokoj nabízel spoustu místa pro hraní, to byla ale jeho jediná přednost

Dětský pokoj nabízel spoustu místa pro hraní, to byla ale jeho jediná přednost

Přes dětský pokoji se chodilo do ložnice

Přes dětský pokoj se chodilo do ložnice, právě tyto dvě místnosti se spojovaly

Nová dvojice designérů, která se v pořadu objevila poprvé, zaujala hned svým přístupem. Evidentně jim totiž záleželo na tom, aby se majitelé v novém prostoru cítili opravdu dobře.

Čekalo je vytvořit novou kuchyni a obývací pokoj. Ty umístili do bývalého prostoru ložnice a dětského pokoje.

Kuchyně už neměla šanci

Kuchyně už neměla šanci

Dům u hřbitova čeká na novou fasádu, novou střechu již dostal

Dům u hřbitova čeká na novou fasádu

Kdo to proboha vymyslel

Babička sice nechala vnukovi domek, ale s nesmyslným vnitřním uspořádáním. V předsíni byla minikuchyně, která se už takřka rozpadala. Tam, kam původně patřila ložnice, se objevil obývák, ložnice byla navíc přístupná pouze přes dětský pokoj. I kvůli malému synovi chtěli rodiče prostor lépe vyřešit.

V ložnici byla stejně jako v dalších pokojích vyměněna podlaha a vymalováno

V ložnici byla stejně jako v dalších pokojích vyměněna podlaha a vymalováno

Hned na začátku byly jasné hlavní problémy: průchozí malé pokojíky, tragická elektroinstalace (ve dvou pokojích, které se měly spojit, byla jediná zásuvka!) a různé materiály na stropech. "Někde je původní rákosový strop, jinde OSB desky, důvod teprve zjistíme," popisuje Zdeněk Němec, již tradiční "technický" dozor pořadu.

Noví designéři začali bourání sondou na půdě. "V takových situacích, kdy je dům stavěný svépomocí, je nutné si ověřit, co by mohlo napáchat vybourání příčky. Mohou být na ní opřené stropní trámky a strop by nám spadl na hlavu," vysvětluje Petr Záluský.

Do ložnice se stropem z OBS desek se vstupovalo přes dětský pokoj

Ložnice se stropem z OBS desek

Kuchyně se již začínala rozpadat

Kuchyně se již začínala rozpadat

Pozitivní destrukce

Zatímco některé věci (hlavně kuchyňská linka, přesněji její torzo) se rovnou vyhodily, sedací soupravu si odvezl soused. Zmizely také nesmyslné příčky, aby mohl vzniknout větší obývací pokoj s velkou kuchyní, digestoří a jídelním stolem.

Ten totiž v předchozím uspořádání vůbec nebyl! Majitelé si přáli také získat pracovní kout a velkou "povalovací" pohovku.

Netradiční barevnost působí příjemným dojmem

Netradiční barevnost působí příjemným dojmem

Karolína Reslerová a Petr Záluský se rozhodli vytvořit interiér s venkovskými prvky, který by odpovídal charakteru domu i místu, kde stojí. Syté barvy na stěnách, bylinky a lehce rustikální charakter kuchyně se do starého domku hodily samozřejmě více než módní kov a sklo.

Designéři splnili i přání manželů, kteří toužili po velké pohovce

Designéři splnili i přání manželů, kteří toužili po velké pohovce

Při navrhování se museli vypořádat i s trubkami topení, které byly vedeny po stěnách ve zcela nesmyslných místech. "Buď musíme ´převařit´ trubky topení, nebo je zakrýt sádrokartonem," radil Zdeněk Němec. První verze by byla výrazně dražší, proto zvolili druhou. "Stejně potřebujeme naprosto hladkou stěnu kvůli nábytku," zdůraznila Karolina Reslerová. Bylo rozhodnuto.

Nedostatek místa řešili výběrem barev a také tvarů. "V malém prostoru by se měly tvary opakovat, to platí třeba i u svítidel," radi Karolína Reslerová.

Netradiční sestava skříněk nabízí i poměrně velký úložný prostor

Netradiční sestava skříněk nabízí i poměrně velký úložný prostor

Výsledný dojem z nového interiéru majitelku Denisu rozplakal. Nelíčená radost byla i pro designéry překvapením, tak velké emoce nečekali. "Netušili jsme, že paní bude tak dojatá, bylo to dojemné," konstatovala Karolína Reslerová.

Náklady

Stavební práce 96 285 Kč
Kuchyňská linka 34 063 Kč
Nábytek 79 689 Kč
Spotřebiče 36 970 Kč
Podlaha 31 300 Kč
Dekorace a doplňky 9 385 Kč

Celkem 287 692 Kč

Jídelní čalouněné židle lze snadno udržovat, jsou z omyvatelné koženky

Jídelní čalouněné židle lze snadno udržovat, jsou z omyvatelné koženky

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Sousedce vlhne zeď. Viníka našla v naší zahradě a vyhlásila nám válku

1

Sousedka má mokrou zeď u svého domu již roky. Chybu udělali první majitelé, kteří dům špatně postavili. Snažíme se jí...

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Usedlost v Krkonoších postavili za tři dny. Už sedm let dobře slouží

Plechová falcovaná krytina tmavě šedé barvy a lomenice, tedy dřevem obložený...

Útulná usedlost v Krkonoších na první pohled splývá se zdejší architekturou. Při bližším zkoumání ovšem nezapře dům z...



Najdete na iDNES.cz