Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sto let starý domek přestavěli za 2,5 milionu na třígenerační dům

  1:00aktualizováno  1:00
Malý domek na okraji Prahy se postupnou rekonstrukcí a přístavbou proměnil v moderní bydlení. A to hned pro tři generace.

Západní přístavba se zkosenou fasádou a přesahující střechou dodává střízlivé architektuře dynamický charakter. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Věroslav Sixt

Fotogalerie

Majitel domku na okraji Prahy byl postaven před problém: vyřešit bydlení pro rozrůstající se rodinu včetně dospělého syna a maminky v důchodovém věku.

Kromě toho, že se nikomu nechtělo opustit klidné místo, kde má rodina své kořeny, svou roli sehrály i ekonomické důvody. A tak se rodina rozhodla podstoupit z hlediska návrhu i realizace náročnou rekonstrukci.

Východní část velké rohové parcely nešlo zastavět, přestavbu navíc bylo třeba rozvrhnout na několik etap tak, aby se v domě dalo stále bydlet.

Zůstaly jen obvodové zdi

Z původního, přes sto let starého patrového domku zůstaly pouze obvodové nosné zdi. Čtvercové jádro se stalo výchozí součástí nové půdorysné struktury.

Průběh rekonstrukce. Zdroj: www.mujdum.cz

Průběh rekonstrukce. Zdroj: www.mujdum.cz.

"Návrh je koncipován tak, aby byla co nejlépe využita původní zastavěná plocha a zůstala zachována ucelená jižní část zahrady, kde je nejvíce soukromí, i stávající vzrostlé třešně a další stromy," říká architekt Filip Ziegler, autor projektu.

Může se hodit

Toužíte po vlastním bydlení? Vyberte si na Reality.iDNES.cz rodinný dům přesně podle vašich představ.

Rozhodl se zvýšit dům o jedno podlaží a rozšířit stavbu směrem na západní stranu, do exponovaného rohového "cípu" zahrady u křižovatky, a na severní straně přistavět komunikační jádro s domovním schodištěm a vstupní halou.

Zkosená západní stěna přístavby sleduje v předepsaném odstupu (2 m) západní hranici pozemku tak, aby tato plocha byla využitá co nejúčelněji.

Jídelnu a kuchyň odděluje 120 cm hluboká ostrovní pracovní plocha, která slouží...

Jídelnu a kuchyň odděluje 120 cm hluboká ostrovní pracovní plocha, která slouží i pro malé stolování. Majitel bytu interiér oživil sestavou kovaných židlí a jídelního stolu a zajímavými obrazy. Zdroj: www.mujdum.cz.

Byt kolem koupelny

V přízemí, které je řešeno jako bezbariérové, je v původní části domu kotelna a malý dvoupokojový byt pro maminku, propojený francouzskými dveřmi se zahradou.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 160,9 m²
Užitná plocha: 358 m²
Konstrukce (nová část): betonové základové pasy, zdivo Porotherm, všechny obvodové stěny zatepleny kontaktním systémem (fasádní polystyren o tloušťce 100 mm), stropy monolitické železobetonové, schodiště železobetonové monolitické, dřevěný krov, pultová střecha s odvětrávanou dvouplášťovou skladbou, střešní krytina Rheinzink
Výplně otvorů: okna dřevěná Euro s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dřevěné plné do obložkových zárubní
Vytápění: ústřední plynové, podlahové vytápění + radiátory
Cena rekonstrukce: cca 2,5 mil. Kč

Ze západní strany, která sousedí s ulicí, přibyla velká garáž.

Ve druhém podlaží byly původně naplánovány dvě bytové jednotky, nakonec zde vznikl velký čtyřpokojový byt s pracovnou pro syna.

Společný obývací prostor je orientován na jižní a západní stranu, která má nejhezčí výhled.

Majitel domu zvolil pro své bydlení nejvyšší podlaží. Má byt rozdělený na ložnice, umístěné na východní straně, a společný obývací prostor orientovaný na jih a na západ.

Z jídelny se vychází posuvnou prosklenou stěnou na trojúhelníkovou západní terasu s hezkým výhledem.

Výrazný barevný akcent – červený a fialový nátěr stěn v předsíni. Zdroj:...

Výrazný barevný akcent: červený a fialový nátěr stěn v předsíni. Zdroj: www.mujdum.cz. .

Majitel domu dodal svému bytu barevné akcenty, například v ložnici tapetu...

Majitel domu dodal svému bytu barevné akcenty, například v ložnici tapetu čokoládového odstínu. Zdroj: www.mujdum.cz. .

Do kuchyně se prochází úzkým průchodem kolem na míru vyrobené vestavěné...

Do kuchyně se prochází úzkým průchodem kolem na míru vyrobené vestavěné sestavy, která navazuje na kuchyňskou linku. Zdroj: www.mujdum.cz.

Autor

 Ing. arch. Filip Ziegler (1964)
Autorizovaný architekt. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha a Školu architektury Akademie výtvarných umění v Praze. Od r. 1993 se věnuje samostatné architektonické činnosti, nyní v ateliéru Hans-Paul architekti.

Zabývá se navrhováním bytových a občanských staveb, k významnějším realizacím patří nové budovy barrandovských filmových ateliérů, bytový soubor společnosti Orco ve Štěrboholech, restaurace, obchodní prostory, interiéry, rodinné vily a bytové domy.

Spoluautor: Ing. arch. Josef Antoň

Největší půvab má ale pro majitele ústřední koupelna s atypickým střešním oknem. Vzhledem k poloze stoupaček bylo třeba umístit sociální zázemí doprostřed dispozice, což většinou vede k tmavé koupelně bez denního světla.

V tomto případě se nabízí relaxace v záři slunečních paprsků nebo s romantickým výhledem na hvězdy. Výsledek stojí za dočasné nepohodlí. Rekonstrukce přinesla nejen praktické dispoziční uspořádání, ale i střízlivý moderní vzhled.

Stavba jednoduchého tvaru, hladce omítnutá fasáda, okna z přírodního dřeva a schodišťové jádro s režným keramickým obkladem: tyto komponenty vytvářejí nevtíravou nadčasovou architekturu, která bude dobře zapadat do svého okolí i za desítky let.

Není příliš obvyklé, aby obyvatelé domu "přežili" ve svém bydlišti během rozsáhlé a dlouhodobé rekonstrukce. Původní dům postupně obklopily nově přistavěné části.

Do obývacího pokoje vyrobil truhlář podle návrhu majitele domu vestavěnou...

Do obývacího pokoje vyrobil truhlář podle návrhu majitele domu vestavěnou knihovnu z lakovaných MDF desek. Tvoří jednolitou kompozici s obložením stěny a bezfalcovými dveřmi do ložnice. Zdroj: www.mujdum.cz.

Celý proces byl zorganizován tak, že nebylo nutné se stěhovat a pronajímat další bydlení pro celou rodinu, čímž se ušetřily nemalé finanční prostředky.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 11/2011.

Autor:



Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Další z rubriky

Jídelní a pracovní část je spojená. Vznikla z původních skříněk, které...
Petr musí mít kuchyň, obývák, ložnici a pracovnu v jedné místnosti

Do jedné místnosti je nutné vměstnat kuchyň, ložnici, obývák a pracovnu. Roli bude hrát každý centimetr a ochrana...

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel...

Věci na polici není nutné dávat pryč, zůstává trvale ve vodorovné pozici.
Jak v bytě 1+1 vykouzlit kuchyň, obývák, ložnici a dětský pokoj

Byt 1+1 není pro maminku s dospívajícím synem právě ideální. Potřebovali by kuchyň, obývací a dětský pokoj, ale také...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.