Jak splnit sny klientů: někdy je nutné postavit dva domy místo jednoho

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinné domy, kde důležitou roli hraje přání investora, jsou prací autorské dvojice Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Domy snů zasazují do reálných podmínek a úspěšně bojují se složitostí plánovacího procesu. Díky tomu vznikají stavby, ve kterých se snoubí návrh architekta ruku v ruce s představou klienta.

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep: obklopený vinicemi se před rozpálenými paprsky slunce chrání úrodnou zeminou. | foto: Filip Šlapal, David Korsa A FOTES

Dům v Mníšku pod Brdy

„Tak jako u všech našich rodinných domů sepsali majitelé domu v Mníšku úplně na začátku naší spolupráce ‚domácí úkol‘ na téma Můj dům snů. My jsme se pak snažili tyto sny změnit ve skutečnost. Zaujala hned naše první idea, kterou jsme představili na jednoduchém modelu z dřevěných kostek,“ říkají architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Jejich spolupráce pokračovala až do interiéru, kde měli architekti možnost vymyslet každý detail. „Návrh zahrady byl svěřen do rukou naší partnerské kanceláře zahradních architektů Terra Florida. Rodinný dům se stal takovým ‚Gesamtkunstwerkem‘, uměleckým dílem všech,“ dodávají.

Rodinný dům stojí uprostřed nové výstavby, která je velmi různorodá. Bylo na co navázat?
V době, kdy jsme dům navrhovali, bylo okolí úplně prázdné. Na celou lokalitu bylo vydáno územní rozhodnutí, které stanovovalo pevná pravidla pro výstavbu. Mimo jiné třeba i sedlovou střechu. Při návrhu jsme se maximálně soustředili na to, abychom splnili představy budoucích majitelů. Pracovali jsme také s nepříjemnou orientací pozemku, na který je přístup z jihu.

Dům stojí v těsné blízkosti lesa. Chtěli jste les vtáhnout do interiéru?
Les byl dominantním prvkem. Dodal místu jedinečnou atmosféru, která přebila i zmíněnou nevýhodnou orientaci. Zejména kvůli němu si majitelé pozemek koupili. Koncept domu je jednoduchý. Prostřední část jsme vytrhli, předsunuli před dům k jihu a udělali z ní garáž, která vzniklou „díru“ chrání před ruchem z ulice a vytváří poloviční atrium.

K severu se maximálně otevřel výhled na les, z jihu přišlo proslunění obývacího prostoru, který je navíc zčásti přes dvě patra a získává tím jižní slunce i skrze střešní okna.

Fotogalerie

Fasáda z cortenu není u rodinných domů úplně obvyklá. Proč jste ji použili?
Majitelé inklinovali k přírodním materiálům, hlavně dřevu, které hraje v interiéru dominantní roli. Na fasádu však chtěli něco trvanlivějšího. Zvítězil corten: vždyť rez je vlastně také dílo přírody a navíc stavby opláštěné tímto materiálem již dokázaly, jak po několika desetiletích krásně stárnou a slouží. A že je to pro rodinný dům neobvyklý materiál? Tyto předsudky nikdy nehrají v našich návrzích roli.

Prostřední část domu architekti „vytrhli“, předsunuli před dům k jihu a udělali...

Prostřední část domu architekti „vytrhli“, předsunuli před dům k jihu a udělali z ní garáž, která vzniklou „díru“ chrání před ruchem z ulice.

Vizitka domu

Dispozice: 5 + kk

Užitná plocha: 180 m2

Stavební konstrukce: zděná

Stěny: keramické tvárnice + minerální vata + cortenová fasáda

Střecha: dřevěný krov se zateplením + falcovaná plechová krytina Ruukki

Stropy: kombinace monolitického betonového a pohledového z dřevěných trámů

Vytápění: tepelné čerpadlo – podlahové vytápění v kombinaci s radiátory

Realizace: 2017

Rodinný dům v Klentnici

Doslova nesoulad požadavků čekal na startovní čáře při návrhu rodinného domu do CHKO Pálava. Majitelé si přáli dům s rovnou střechou, měli mimo jiné velké nároky na parkování, představovali si garáž pro motorku a kancelář v přízemí, a přitom chtěli bydlet na jednom podlaží se vstupem na zahradu.

Majitelé chtěli bydlet v  jednom podlaží se vstupem na zahradu.

Majitelé chtěli bydlet v jednom podlaží se vstupem na zahradu.

Díky terénu byly jejich poža­dav­ky stoprocentně splněny, a to včetně stavby tradiční formy se sedlovou střechou, kterou vyžadovala CHKO Pálava.

„De facto jsme navrhli domy dva, samotný rodinný dům zapuštěný do svahu a na uliční úrovni pros­tor pro parkování aut, garáž pro motorku, vstup do domu a kancelář s výhledem na vinice a vodní nádrže,“ vysvětluje Jan Jakub Tesař.

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep, obklopený vinicemi se před rozpálenými paprsky slunce chrání úrodnou zeminou. Je prostý a syrový v materiálech, ale přitom útulný, aby si v něm člověk mohl vychutnávat život a plody přírody.

Vizitka domu

Dispozice: 6 + kk

Užitná plocha: 210 m2

Stavební konstrukce: zděná + montovaná

Stěny: prolévané betonové tvárnice + tepelná izolace, horní stavbu tvoří tenkostěnné hliníkové profily borabela s tepelnou izolací; kamenný obklad / plechová fasáda

Střecha: železobetonová monolitická – plochá, zelená pochozí / nahoře šikmá – tenkostěnné profily se zateplením a plechovou krytinou

Podlahy a stropy: monolitické železobetonové

Vytápění: tepelné čerpadlo + řízené větrání s rekuperací

Realizace: 2017

Dvojdům v Českých Budějovicích

Zadání dvougenerační luxusní vily mělo na začátku řadu striktních požadavků, které zásadně ovlivnily objemové řešení stavby. Investor požadoval samostatnou bytovou jednotku pro prarodiče tak, aby měla oddělený vstup, vlastní část zahrady a nejlépe byla na jiné úrovni, než je obytné podlaží vlastního domu.

Dvougenerační  vila v Českých Budějovicích má samostatnou bytovou jednotku pro...

Dvougenerační vila v Českých Budějovicích má samostatnou bytovou jednotku pro prarodiče.

Z pozemku je nádherný výhled na panorama Českých Budějovic, který však předpokládá umístění obývacího pokoje v pat­ře domu. Majitelé však vyžadovali přímý vstup na zahradu.

„Využitím mírného svahu jsme dům částečně zahloubili, což umožnilo splnit všechny požadavky bez kompro­mi­sů, vytvořením kompaktního řešení navenek abstrakt­ně pojatého domu,“ říká Jan Jakub Tesař.

Vizitka domu

Dispozice: 6 + 1 a 3 + 1 (dvojdům)

Užitná plocha: 348 m2

Stavební konstrukce: zděná

Stěny: jednovrstvé zdivo Porotherm + jemnozrnná omítka

Střecha: plochá s kačírkem

Podlahy a stropy: monolitické železobetonové

Vytápění: plynový kotel – radiátory v kombinaci s podlahovým topením

Realizace: 2015

Autoři

Stempel & Tesar architekti
Doc. Ing. arch. Ján Stempel (1959), Ing. arch. Jan Jakub Tesař (1981)

Ján Stempel, absolvent Fakulty architektury Technické Univerzity v Budapešti, začal svoji praxi dnes již v legendárním ateliéru SIAL pod vedením prof. Masáka a prof. Hubáčka. Vítězný soutěžní návrh a následná realizace pavilonu expo v Seville ve Španělsku podnítila vznik kanceláře A.D.N.S.

Od roku 2006 působí Ján Stempel jako vedoucí ateliéru na fakultě architektury ČVUT v Praze. V roce 2008 zakládá studio stempel & tesar architekti společně s Janem Tesařem, který studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemsku a fakultě architektury ČVUT v Praze. Během pobytu v Nizozemsku pracoval v renomované kanceláři Jeanne Dekkers architektur.

Další zajímavé stavby a návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Původně zde byly stáje, po rekonstrukci se proměnily na byt a ateliér

Přízemí dominují valené cihelné klenby a betonové stěrky s barevnou pigmentací...

Dvoupodlažní prostor ve staré pražské zástavbě se proměnil na ateliér a byt. Krátce řečeno, ale cesta k proměně...

Designblok letos potěšil milovníky letadel, aut, bicyklů i gramofonů

Lounge křeslo Chips od Lucie Koldové pro společnost TON zvítězilo v kategorii...

Letošní Designblok představil řadu novinek, od nových výrobků až po služby typu hlídání dětí, aby si rodiče mohli...

Najdete na iDNES.cz