Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům v Dobříši si postavili na louce nad městem. Pochvalují si hovítko

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá čtyřčlenná rodina si před lety koupila pozemek na louce nad Dobříší. Stavební projekt připravovali manželé dva roky. Jakmile získali povolení, začali okamžitě stavět. Dnes bydlí v domě s otevřeným výhledem na město a brdské lesy.

Stavební projekt připravovali dva roky. | foto: Chytrý dům

„V Dobříši žijeme dlouhodobě, prostředí velmi dobře známe. Lokalita nabízí kompletní infrastrukturu, tři školky, dvě základní školy a výborné gymnázium. Po satelitu poblíž Prahy jsme netoužili,“ říká Jan, který chtěl společně s manželkou dopřát dětem zahradu a čerstvý vzduch. Díky možnosti koupě pozemku na výjimečném místě se jim přání vyplnilo.

Původně bydleli v panelovém bytě o velikosti 40 metrů čtverečních. Rozloha manželům vyhovovala až do doby, než se narodily děti. Především s druhým dítětem přestal byt stačit. S přestěhováním do domku se všem velmi ulevilo.

Fotogalerie

Od začátku majitelé uvažovali o pasivní dřevostavbě. Chtěli využít vhodného potenciálu pozemku osluněného prakticky po celý den. Dům za 4,5 milionu korun jim navrhl rodinný přítel, architekt Ondřej Kaluš, jenž chápe potřeby majitelů, protože žije podobným stylem života a velmi dobře zná i lokalitu.

„Společně jsme se dohodli na sedlové střeše, která lépe zapadne do okolní krajiny. Chtěli jsme využít prostor interiéru otevřený až do štítu pro vytvoření ‚hovítka‘ s výhledem přes velké okno na louku, je to místo, kde můžeme sedět, děti si hrát a společně si hovět,“ vysvětluje Jan.

U navržené dřevostavby manželé ocenili rychlost stavby, čistotu a moderní technologie. Zemní práce a základová deska byly hotové za dva měsíce, dalších šest měsíců trvala vlastní stavba včetně technologií, řemesel a instalace nábytku vyrobeného na míru od místních truhlářů.

Nemovitost kombinuje fasádu ze sibiřského modřínu s falcovou plechovou střechou v šedostříbrné. Interiér tvoří bílý sádrokarton a smrkové palubky s jednou vrstvou bílé lazury. Podlahy jsou z dubových třívrstvých dřevěných desek.

V domě je obytný prostor s kuchyní, obývacím pokojem a jídelnou, ložnice rodičů, dětský pokoj připravený na rozdělení na dva menší, pracovna, koupelna, dvě toalety a půda pro ukládání věcí.

Rodina má na domě nejraději společný obytný prostor a výhledy do přírody.

Rodina má na domě nejraději společný obytný prostor a výhledy do přírody.

Zastavěná plocha zabírá 270 metrů čtverečních, obytná nabízí 130 metrů čtverečních, terasy dalších 40, úložné prostory pro hobby a dílnu mají 20 metrů čtverečních, přístřešek na auto 40 a půda je velká také 40 metrů čtverečních. Dům není podsklepený, je usazený v podstatě na skále, a tak by vybudování sklepa bylo příliš nákladné.

Pasivní dřevostavba má rekuperační jednotku s malým tepelným čerpadlem, které využívá energii z odpadního vzduchu. Pro nejchladnější dny jsou v pokojích nástěnné infrapanely.

„S technologiemi se sžíváme a sbíráme zkušenosti, vše zatím funguje jak má. Mile nás překvapila fotovoltaika s výkonem 3,7 kW. Pokud není úplně zataženo hustou nízkou oblačností, dává neustále dostatečný výkon na provoz rekuperační jednotky a spotřebičů (lednice, vinotéka, myčka) napojených na „sluníčkovou“ fázi,“ vysvětluje Jan.

Čtyřčlenná rodina v domě bydlí od září 2016. Získali dostatek prostoru a tím také pohodlí. Nyní začínají pracovat na zahradě a úpravách venkovních ploch. Nejraději mají společný obytný prostor a výhledy do přírody. Jediné, co by změnili, jsou klasické dveře z chodby do obývací kuchyně, zvolili by posuvné.

Autor:



Nejčtenější

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...

Zachránili zchátralý statek, který koupili kvůli třem dcerám a koním

Stylovou kuchyň osvětluje čtveřice oken. Zajímavým prvkem jsou zachovalé...

V době, kdy Hoffmeisterovi koupili zchátralý statek, nebyly v něm zavedeny voda, plyn ani kanalizace a rozvod elektřiny...



Nejlepší česká stavba je z větší části ukrytá pod zemí. Připomíná skály

Česká nominace do soutěže Mies van der Rohe Award 2017: Archeopark Pavlov...

Těžko budete hledat jinou tuzemskou stavbu, která získala tolik vítězství v architektonických soutěžích, a to v Česku i...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Trápení s obývací kuchyní vyřešily březová překližka a 200 tisíc korun

Velkou změnou prošla kuchyňská linka. Z původní zůstala jen vestavěná trouba,...

Málo okázalý severský styl je stále oblíbený a dál vítězně táhne Evropou. Líbí se i Veronice a Viktorovi, kteří se...



Další z rubriky

Pod Tatrami vzniká ekologická vesnice, lidé budou žít i v domech z hlíny

Ukázka malé ekologické dřevěné stavby v Krásných Sadech, která ještě čeká na...

Unikátní projekt ožívá v podhůří slovenských Tater. Na zhruba stohektarovém pozemku vyroste šedesátka rodinných domů ze...

Tři dny strávené v zážitkové minichatě odbourají stres. Nahradí i léky

Zásah budovy do přírody je minimalizován postavením chatky na sloupky.

Chráněná postel uprostřed přírody? Či spíše novodobý stan, který nemusíte stavět? Co víc potřebujete, abyste si...

Je jich pět a domov našli v Českém ráji. Všechny problémy překonali

Manželé se rozhodli pro dům, který bude ctít původní ráz vesnice a venkovských...

Po dvanácti letech se manželé s třemi dětmi vraceli z Barcelony a hledali bydlení. Pozemek sháněli v Českém ráji....



Najdete na iDNES.cz