Skupoval metr za metrem. Na pruhu země si postavil dům jako nudli

  1:00aktualizováno  1:00
Kovaná brána a za ní tabulkové sklo ukrývající vydlaždičkované pokoje, tak nejčastěji vypadají domy současných Javánců. Architektonické duo manželů Djuharových se rozhodlo zažité konvence zbořit a postavilo moderní a kompletně jiný dům, na jaký při toulkách jakartskými předměstími jen tak nenarazíte.

Nughoru Wisnu společně s manželkou za dům zaplatili v přepočtu 400 tisíc korun. | foto: Djuhara + Djuhara Architects

V indonéském městě Bekasi, které je předměstím Jakarty, si musí zájemce pozemek doslova urvat. Atraktivní lokality a dobrá dostupnost do zaměstnání ženou ceny pozemků strmě vzhůru a získat kvalitní místo pro výstavbu domu je běh na dlouhou trať.

Pokud vás nelimitují finance, stačí si najmout makléře, bedlivě sledovat situaci na trhu a v momentě, kdy se investorsky ideální pozemek uvolní do prodeje, ostatní zájemce přeplatit.

Domek pro rodinu na Jávě

V případě, že máte hluboko do kapsy, nezbývá vám, než se obrnit trpělivostí. Tou se vyzbrojila i mladá javánská rodina technika Nughora Wisnua. Před lety se jim podařilo koupit malý domek na předměstí Bekasi a od té doby pomalu skupovali po pár metrech čtverečních pozemky těsně navazující na zahradu domu, aby alespoň trochu rozšířili svůj životní prostor.

Nughoru díky své práci pro velkou zahraniční naftařskou společnost procestoval kus Indonésie i okolních zemí a pochopil, že konzervativní standard indonéských ulic a měst není typ bydlení, ve kterém by chtěl žít a vychovávat děti.

Společně s manželkou Tri Sundari se pustili do plánování budoucího domova a imaginárního hledání vhodného architekta. Nad reálnou výstavbou v dohledné době téměř neuvažovali. Pořízení starého domu a pozemku je vysálo téměř ze všech úspor.

Z médií si oblíbili projekty architektonické kanceláře Djuhara + Djuhara Architects, ale obávali se, že to bude nad jejich finanční možnosti. Když dílem náhody došlo konečně k setkání, byl Nughoru přístupem architektů překvapen. Po stanovení velmi limitujícího maximálního rozpočtu, který byl zhruba na dvou třetinách sumy, za jakou by se dal skromný domek v místních poměrech pořídit, si plácli.

Průhled společenskou částí domu do zahrady. Architekt využil svažující pozemek...

Průhled společenskou částí domu do zahrady. Architekt využil svažující pozemek ve svůj prospěch.

Architektonické studio Djuhara+Djuhara Architects, které založil před deseti lety architekt Ahmad Djuhara společně se svou manželkou Wendy, se nesnadné výzvy chopilo s vervou.

Navrhli domek o rozloze 215 metrů čtverečních, stojící na pilotech betonové konstrukce, která ve výsledku vyšla levněji než původně zamýšlená a vysněná ocelová. Stavba vyšla v přepočtu na 400 tisíc korun. Jednoduchou filozofií stavby, díky které se podařilo této částky dosáhnout, bylo neklást odpor okolí, plně se přizpůsobit a připravit nekomplikovaný prostor pro snadný a pozitivní život.

Postupně zrecyklovali všechny dostupné materiály, ať už šlo o materiál z původní stavby, nebo z jiných domů v několika okolních ulicích. Ušetřili tak za drahou dopravu i nové zboží. Nebojovali s terénními nerovnostmi, naopak se rozhodli mírně svažitého pozemku využít. Díky tomu lze celý dům projít kolem dokola, aniž byste použili dvakrát stejnou cestu.

V přízemí domu je parkovací stání pro automobil, technické zázemí, prádelna a volně průchozí obytný prostor s posezením, jídelnou a kuchyní. Na tu plynně navazuje zahrada. V patře jsou soukromé zóny rodiny. Po pracovním koutě následuje chodba vedoucí do samostatných ložnic obou dětí. V čele domu je umístěna ložnice rodičů s balkonem, protiváhou na druhém konci domu je společenská herna s televizí, ze které vede lávka zpět do zahrady.

Industriální nádech stavby a tlumené tóny základních materiálů rozveselují...

Industriální nádech stavby a tlumené tóny základních materiálů rozveselují oranžové prvky výmalby, dveřních křídel a dřevěného nábytku.

Stavbě dominuje beton, odhalené trámy a recyklované holé fošny tvoří panelovou zástěnu uliční fasády, a stíní tak před silným západním sluncem. Industriální nádech stavby a utlumené tóny základních materiálů rozveselují oranžové prvky výmalby, dveřních křídel a dřevěného nábytku. Podobně skromně jsou zařízeny i interiéry s původním starým nábytkem i novými kousky, levně vyrobenými na míru.

Škarohlíd by podotkl, že kuchyni tvoří jen dvě plynové plotýnky a betonový dřez. Ale je nutné dodat, že má krásný výhled do zahrady. Přesně to jsou momenty, které si rodina na celkovém výsledku pochvaluje.

Klidný život bez stresu z hypotéky jim dělá velkou radost. Raději bez dluhů než prostor zahlcený posledními technologickými novinkami. Proto majitelé vyřadili i klimatizaci, kterou by mnozí jejich sousedé jistě označili za životně důležitou. Mladá rodina se dvěma dětmi se však rozhodla, že ekonomická stránka věci, technická údržba a neustálé výkyvy teplot při přechodu mezi exteriérem a interiérem by je naopak jen obtěžovaly.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Soused zabránil stavbě plotu. Letos už jeho souhlas není potřeba

1

Koupili jsme neoplocený pozemek, na kterém stavíme dům. Máme čtyři psy, tak je plot nutností. Geodet vše vyměřil,...

Řadový domek upravili tak, aby vyhovoval majitelům i jejich kočkám

Speciálně navržené police umožňují kočkám volný pohyb v přízemí i prvním patře.

Nenápadná a tichá brooklynská čtvrť Windsor Terrace v New Yorku zaujala manželský pár spisovatelů natolik, že s koupí...

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...



Najdete na iDNES.cz