Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina použila na dřevostavbu železniční pražce a kostru velryby

  1:00aktualizováno  1:00
Strom v kuchyni, bazén v patře, sloupy ze starých železničních pražců a podnožka z korálků. Movití manželé se rozhodli vytvořit na zahradě svého domu v Johannesburgu pavilon, ve kterém si splnili všechny sny.

Prosklené stěny lze snadno pomocí vodicích mechanismů složit a prostor interiéru propojit se zahradou. | foto: Dook Dook; Silvio Rech a Lesley Carstensová

Plně zařízený dům slouží manželům, jejich dvěma dcerám, přátelům, známým a návštěvám. K běžnému každodennímu bydlení ovšem není určen a ani mu není uzpůsoben. Rodina žije v domě pár kroků od pavilonu. Pavilon pak využívá jen k příjemnému trávení volného času.

Manželé si tak splnili svůj velký sen o klidné odpočinkové oáze. Již dopředu odmítli jakékoliv kompromisy. Přáli si zcela originální, propracovaný a do posledního detailu vyladěný interiér, který nebude v rozporu s jejich názory.

Jak se bydlí v JAR

Očekávali luxusní, ale k přírodě šetrný projekt, jenž jim přinese maximální komfort, aniž by působil nabubřele a nepatřičně okázale. Podle doporučení a předchozích zkušeností se obrátili na proslulý jihoafrický architektonický a designérský ateliér, který tvoří návrháři Silvio Recha a Lesley Carstensová. Ti ve spolupráci se studiem INK Design Lab a architektem Thomasem Chapmanem dali jejich představě konkrétní podobu.

Na nově připojené části svažitého pozemku, který původně patřil sousedům, vyrostla nenápadná dvoupatrová budova s prostornou dřevěnou terasou. Dřevostavba, jejíž významnou část konstrukce tvoří staré železniční pražce, má z velké části prosklené stěny, které lze snadno pomocí vodicích mechanismů složit a prostor interiéru propojit se zahradou.

Ve vstupním patře domu se nachází velkoryse pojatá kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem s krbem. Kuchyňskému koutu vévodí mohutný strom, který dům obklopil, aniž by se musel pokácet.

Obytný prostor na jižní straně sousedí s bazénem se slanou vodou a na straně druhé s terasou s venkovním posezením s grilem. Bazén je osvětlen rozměrným lustrem, který je ve skutečnosti netradičně využitou velrybí kostrou.

V celém interiéru jsou lité betonové podlahy.

V celém interiéru jsou lité betonové podlahy.

Ve spodním patře domu je ložnice s koupelnou a malým obývacím pokojem. Prostor využívá rodina a přátelé majitelů, ať již pro kratší či delší návštěvy. Proto jim manželé chtěli poskytnout pohodlí a soukromí. Hostům jsou zde k dispozici také malé relaxační lázně.

Interiér vznikal pod taktovkou Recha a Carstensové. Při zařizování uplatnili vlastní autorský nábytek, jako například stoličky v jídelně, tak kousky, které vytvořili pro studio INK Design Lab. Například prodejní hit, taburetku sloužící i jako konferenční stolek, pošitou tisíci malých korálků nebo dřevěná křesílka u bazénu.

Jiné kousky, solitérní příborník v prostoru kuchyně nebo jídelní stůl, vznikly jen pro tento dům. Z dílny Recha a Carstensové je i tapiserie za lůžkem v čele hostinského pokoje. Znázorňuje okolní krajinu.

Bazén osvětluje lustr z velrybí kostry.

Bazén osvětluje lustr z velrybí kostry.

Dynamiku domu podporují četné materiálové i dispoziční kontrasty. Střídání hrubých textur, přírodního dřeva, strukturovaných materiálů s hladkými a lesklými skleněnými plochami, minimalistickými liniemi a probarvenou plochou kamenných stěn vytváří dramatickou atmosféru. Tu umocňuje nezvyklé umístění bazénu či relaxační vany do společenských zón.

Dům dostal jméno po slepé ulici, na jejímž konci rezidence se zahradou leží: Dalrymple Pavillion. Celý dům včetně interiéru a terénních prací byl dokončen v lednu 2011 a ve stejném roce byla stavba nominována na ceny World Architecture Festival.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Všude barvy, listy palem a květiny na stěnách. Proměna, která se povedla

Vedení oblíbeného havajského hotelu Shoreline ví, že nejlepší reklamou jsou...

Hotel Shoreline Waikiki, který stojí nedaleko proslulé pláže v Honolulu, si vzali do parády architekti z ateliéru BHDM....

Ve městech chybí zeleň, voda i selský rozum. Kdo za to může

Na Hradčanském náměstí se návštěvníci chladí u kropicího vozu. (31. července...

O několik stupňů dokážou zchladit fasádu domu rostliny, které se po ní pnou. I v Praze je podle architekta Petra Leška...

Luxusní vilu postavili v jeskyni. Příjemný chládek je skvělým bonusem

Skálu doplňuje mramor, který nechali architekti dovézt ze sousedního ostrova...

Na řeckém ostrově Théra v souostroví Kyklady vyrostla vila Oia od studia Kapsimalis. Bílá stavba respektuje původní...



Najdete na iDNES.cz