Je jich pět a domov našli v Českém ráji. Všechny problémy překonali

  1:00aktualizováno  1:00
Po dvanácti letech se manželé s třemi dětmi vraceli z Barcelony a hledali bydlení. Pozemek sháněli v Českém ráji. Vhodnou parcelu našli na internetu v obci Mašov a začali stavět. Stěhovat se mohli až za dva roky a původní rozpočet třikrát překročili.

Manželé se rozhodli pro dům, který bude ctít původní ráz vesnice a venkovských stavení. | foto: Archiv majitelů

„Naše nejstarší dcera měla nastoupit do první třídy a my chtěli, aby to bylo v Čechách. Oba dva pocházíme z Jizerských hor, ale vzhledem k dlouhodobému pobytu na jihu jsme sháněli pozemek v Českém ráji, kde bývá tepleji,“ popisuje začátky majitel.

Manželé chtěli původně koupit novostavbu někde na Turnovsku, ale žádnou vhodnou nemovitost, která by splňovala jejich požadavky, nenašli. Proto se rozhodli stavět.

Fotogalerie

Vybraný pozemek velký 1 350 metrů čtverečních vypadal na první pohled jako téměř dokonale rovný. Nakonec ale pozemní úpravy, rovnání pozemku a stavba opěrné gabionové zdi patřily k nejnákladnějším položkám. „Při současném pohledu na rovnou zahradu a při výhledech do okolí se úpravy skutečně vyplatily,“ přiznává majitel.

Manželé se rozhodli pro dům, který bude ctít původní ráz vesnice a venkovských stavení. Zároveň toužili po vysokých stropech a přiznaných krovech. Jejich dům je jednopodlažní, bezbariérový s dispozicí 5+kk a s velkým množstvím úložných prostor (dvě šatny, půda, spíž, dvě technické místnosti, atd.). Celková obytná plocha má 180 metrů čtverečních.

Dva domy v jednom

Půdorys nemovitosti tvoří dva propojené domy. Díky této dispozici vzniklo atrium obložené bulharskou rulou. Manželé se s podobně řešenými domy setkali v Pyrenejích, především v Andoře a velmi si je oblíbili. Důležitým estetickým prvkem jsou skryté oplechované okapy, které je nutné v zimě kvůli hrozícímu poškození vyhřívat.

Dům je postavený z 42milimetrových dutých cihel bez zateplení. „Vzhledem k přiznaným krovům a až šestimetrové výšce do stropu jsme si nevěděli rady s osvětlením hlavního prostoru. Obrátili jsme se proto na pražské bytové architekty Michelle Bivotti. Společně s nimi jsme navrhli hlavní prostor kuchyně, jídelny, obývacího pokoje a dětské pokojíčky,“ vypočítává majitel.

„Oba pracujeme z domova, takže jedna místnost je zařízena jako pracovna. Nejvíce času trávíme venku na zahradě, pokud to ovšem počasí dovolí. V sychravých dnech často využíváme domácí vířivku a finskou saunu,“ přiznává.

Do domu se mohla rodina stěhovat za dva roky od nákupu pozemku.

Do domu se mohla rodina stěhovat za dva roky od nákupu pozemku.

Nábytek v celém domě je dělaný na zakázku. I v chlapeckém pokoji.

Nábytek v celém domě je dělaný na zakázku. I v chlapeckém pokoji.

Hlavním prvkem obývacího prostoru je velký dubový stůl, kde celá rodina tráví hodně společného času. Jsou zde velké prosklené posuvné dveře, které po otevření propojují venkovní a vnitřní prostor. Z velké a praktické kuchyně je krásný výhled do okolí i na zahradu. Dům vytápí podlahové topení a plynový kondenzační kotel.

Nábytek v celém domě je dělaný na zakázku. „Šlo sice o dražší variantu, ale s prací, výsledkem a provedením jsme nadmíru spokojeni. Prostor tak získal osobité kouzlo, je moderní a zároveň rustikální. Pouze ložnice je zařízena v historickém stylu, neboť nábytek jsme zdědili po pratetě hraběnce von Gillern. Dům a zahradu jsme dokončili zcela dle našich představ a s výsledkem jsme velmi spokojeni,“ uzavírá majitelka.

Příště by už podle svých slov určitě nestavěli na klíč, ale svépomocí. A dali by si časovou rezervu minimálně jeden rok.

Místo bazénu na zahradě mají vířivku uvnitř domu

Když byla stavba hotová, vrhli se manželé na zahradu. Projekt a realizaci zadali zahradním architektům ze studia Yema. Koncept je pravoúhlý, založený převážně na travinách zasazených ve štěrku. K výsadbě se využilo převážně svažitých a špatně dostupných částí zahrady. Dominantou je rovná travnatá plocha. Detail rozhraní trávníku a záhonů je řešený dubovými hranoly.

Dětský herní prvek je umístěn tak, aby na něj bylo vidět z kuchyně.

Dětský herní prvek je umístěn tak, aby na něj bylo vidět z kuchyně.

Svah na konci posloužil pro stavbu zahradního domku a krytého posezení. Dřevěný domek stojí na pilotech a neubírá tak místo v zahradě. Dětský herní prvek byl umístěn tak, aby na něj bylo vidět z kuchyně. Rostliny doplnily lesní jahody a jiné keře, které mohou děti od jara do podzimu pojídat. Bazén nebyl a není v plánu, neboť léto tráví rodina v původním bytě ve Španělsku. Proto bylo nutné investovat do automatické závlahy.

Do domu se mohla rodina stěhovat za dva roky od nákupu pozemku. Stavba probíhala na klíč. „Potřebovali jsme stihnout zahájení školního roku, což se samozřejmě nepodařilo. Předání díla bylo nakonec zpožděno o více než čtyři měsíce oproti podepsané smlouvě, což nám způsobilo velké logistické problémy s dojížděním, troje stěhování a tak dále. Ze zahraničí jsme se museli vrátit o rok dříve, neboť přestože byla stavba zadaná na klíč, nakonec jsme museli mnoho subdodavatelů, cen a termínů řešit samostatně. Původní rozpočet byl nakonec překročen třikrát,“ popisuje komplikace majitelka.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Dům pravé blondýnky. Reese Whitherspoonová svou rolí zvýšila cenu domu

Takřka dramatickou chrámovou atmosféru zdůrazňuje v obývacím pokoji tmavé dřevo...

Cenu domu v Beverly Hills, Holmby Hills a Bel-Air v Los Angeles neurčuje zdaleka jen jeho kvalita, ale také jméno...

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Nejlepší dřevěnou stavbou roku 2018 se stala kancelář na stromě

Celkový vítěz soutěže, projekt Tree Office. Návrh umožňuje pracovat nebo...

Do šestého ročníku největší studentské soutěže zaměřené na dřevěné stavění v České republice, Stavby s vůní dřeva 2018,...



Najdete na iDNES.cz