Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chata, jakou svět neviděl. Stěny domu tvoří masivní skála a sklo

  1:00aktualizováno  1:00
Norské architektonické studio Jensen a Skodvin Arkitektkontor z Osla postavilo uprostřed nádherné přírody luxusní letní sídlo. Jejich velkorysý dům s bazénem na jednom z nejkrásnějších fjordů Storfjordu zapadl do okolní krajiny bez ztráty jediné větvě či kamene.

Pohled z galerie do hlavní obytné části domu. | foto: Jensen & Skodvin Arkitektkontor

Jedinečná stavba ze skla a trámoví pochází z pera norské architektonické kanceláře Jensen a Skodvin Arkitektkontor, kteří se proslavili právě díky citlivému přístupu k přírodnímu bohatství a dokonale zpracovaným návrhům, jenž na prvním místě ctí bohatství skandinávských lesů a krajiny.

Zkušení architekti Jan Olav Jensen a Borre Skodvin už několik let postupují při návrzích staveb stejným způsobem. Poté, co přijmou zakázku, vydají se s klientem přímo do terénu na parcelu, kde má zamýšlený objekt stát. Rovnou na místě popouští uzdu fantazii. Nechají investora snít, aby představy toho, jak bude majitel v novém domě žít nebo ho používat, dostaly i pro ně jasnější kontury.

Chata v Norsku

Postupně pak převádí jednotlivé útržky přání do reality a kompaktního celku. Stejně tak, jako duo architektů respektuje přání budoucích obyvatel, ctí i krajinu a přírodu terénu.

Každá zóna má v domě přesně vymezený prostor. První patro domu patří společnému setkávání v kuchyni a jídelně. Na obývací pokoj navazují dřevěné terasy, které obytnou část propojují se saunou, venkovním bazénem a úložnou kůlnou.

V patře je umístěno pět samostatných ložnic. Každá má vlastní terasu s vyhlídkou do tří stran, k zcela samostatné velké ložnici majitelů patří i vlastní koupelna, zbylé čtyři se pak dělí o dvě oddělené místnosti se sociálním zařízením.

Půdorysy jednotlivých bloků jsou přizpůsobené nejen kýženému výhledu a efektním momentům, které si mohou obyvatelé každý den při vstávání nebo večeři užívat, ale především skalnímu masivu fjordu a vzrostlým borovicím.

Dům byl dokončen na podzim roku 2013 a patří mladé rodině s batolícím se synkem a psem. Příbuzní jezdí také rádi, proto je stavba velkorysá a prostorná.

Interiéry pro majitele přichystalo taktéž studio Jensen a Skodvin. Volili nadčasové a osvědčené kousky ze dřeva a kovu, jako jsou například židle Wishbone od designéra Hanse J. Wegnera, který je navrhl pro firmu Carl Hansen & Son už v roce 1949. Na podzim a v zimě jim na větším komfortu dodávají ovčí kožešinky.

V jídelně jsou židle Wishbone od designéra Hanse J. Wegnera, který je navrhl...

V jídelně jsou židle Wishbone od designéra Hanse J. Wegnera, který je navrhl pro firmu Carl Hansen & Son v roce 1949.

Dům dnes působí jako dokonalá oáza klidu a bezpečí uprostřed norského fjordu, ale průběh stavby příliš idylický nebyl. „Výstavbu a návrhy provázely konfrontace s místním stavebním úřadem, který nebyl stavbě nakloněn. Dnešní zákony a úřady nepřejí moderní architektuře,“ vysvětluje architektka Sigrid Moldestadová, která se na návrhu stavby podílela.

Přesto se povedlo dílo dovést do zdárného konce. Betonové stěny zpevňují ocelové trámy a nosníky, vnitřní stěny jsou přímo ze strmých žulových skal a celek doplňuje skleněná fasáda, ve které se střídají panely čirého a mléčně zabarveného skla. I díky použitým materiálům si lze užívat nápady norských architektů: fascinující práce se sklem, těsně doléhajícím a kopírujícím linii skály, je jejich nezaměnitelným rukopisem.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Cena veřejnosti v kategorii Návrhy dřevěných staveb: Rekreačně ubytovací areál...
Prohlédněte si nejlepší návrhy staveb ze dřeva od mladých tvůrců

Stavby ze dřeva jsou stále atraktivnější, a to nejen pro uživatele, ale i pro jejich autory. To ukázala i studentská...

Exteriér bunkru připraveného pro prohlídku případných zájemců
Trump s Kimem se trumfují, Američané se bojí a staví si bunkry

Zatímco v Česku jsou připomínkou přípravy na válku a také socialistické propagandy, na ostrově Guam se bunkry...

Protější Smíchoff vyroste v proluce
Green Point a Smíchoff. U Anděla vyrostou další dvě kancelářské budovy

Nedaleko křižovatky Anděl na Praze 5 vyrostou dvě kancelářské budovy. Green Point bude stát na oválné parcele uprostřed...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.