Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dva domy na malé parcele: jsou stejné, ale přitom naprosto odlišné

  1:00aktualizováno  1:00
Protiklady se údajně přitahují, ale jejich soužití nebývá vždy ideální. Dva rodinné domy v bratislavské Kolibě vyrostly prakticky ze stejného základu, ve výsledku jsou ale každý jako z jiného světa. A přesto spolu skvěle ladí.

Travnatá zahrada má ideální velikost – je dostatečná pro relaxaci, ale její údržba nezabere majitelům mnoho času. Jižní průčelí obou domů plně nastavují tvář slunci a jsou chráněna předokenními žaluziemi. Jejich společným jmenovatelem jsou i velké střešní terasy. | foto: Pavel Meluš

Architekti Matej Grébert a Juraj Benetin z bratislavského ateliéru Compass Architekti stáli před úkolem navrhnout bydlení pro dvě rodiny na pozemku u lesa s krásným výhledem na Bratislavu. Zdánlivě ideální zadání, jaké by si každý architekt mohl jen přát, ale celková velikost parcely pouhých 660 m2 a různý životní styl a vkus obou rodin znamenaly velkou výzvu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

„Pozemek jsme rozdělili na dvě stejně velké části po 330 m2. Oba dva domy mají podobný základní půdorys a dispoziční logiku, ale přesto jsou úplně jiné. Majitelé mají rozdílné priority, což se odrazilo ve výsledné architektuře každého domu,“ vysvětluje Matej Grébert, spoluautor návrhu.

Společný základ: 60 metrů čtverečních

Oba dva domy mají zhruba čtvercovou dispozici o stejné zastavěné ploše a stejnou celkovou užitnou plochu zhruba 180 m2. Oba vstupy vedou přímo z ulice, bez předzahrádky, severní fasády se shodují s uliční čarou, která se více méně kryje s hranicí pozemku. Tím se uvolnilo místo pro rekreační část zahrady.

Fotogalerie

Dispozice jsou v obou případech řešeny maximálně úsporně. Uspořádání s centrálním schodištěm a otevřeným prostorem, bez chodeb a dalších nevyužitých ploch, umožnilo vytvořit velkou společnou obývací část propojenou se zahradou. Čistě funkčně jsou řešeny také ložnice, koupelny a další místnosti.

I na minimální ploše se v každém domě podařilo najít dost místa pro setkávání, relaxaci a individuální koníčky a záliby, aniž by bylo omezeno potřebné zázemí.

Elegantní geometrie

Majitelé „bílého domu“ si přáli účelné bydlení pro čtyřčlennou rodinu, které nebude vyžadovat náročnou údržbu. Mají rádi moderní styl, vyspělou techniku, přehledná řešení. Střízlivý design, založený na působivě jednoduché geometrii, reprezentuje hladká bílá fasáda s pravidelným rastrem vláknocementových obkladových desek.

Nápaditým interiérovým prvkem je krbová stěna, která odděluje schodiště a...

Nápaditým interiérovým prvkem je krbová stěna, která odděluje schodiště a zároveň slouží jako tabule na kreslení a psaní.

Vzhledem k mírné svažitosti pozemku je přízemí prvního domu situováno zhruba o 1,2 metru níže oproti svému sousedovi. Výškového rozdílu bylo využito k vybudování polozapuštěného suterénu s pokojem pro hosty a garáží.

Za zádveřím se rozléhá společný obývací prostor s rohovou kuchyní a velkou prosklenou stěnou, která otevírá celé přízemí do zahrady. Účelnému interiéru dominuje velké sezení uspořádané do čtverce a zapuštěný krb s krbovou vložkou.

Interiér bez příček působí větší a vyšší, i když má standardní výšku stropu 2,7 m. Promyšlenému, maximálně jednoduchému uspořádání se tu na ploše o velikosti dvougarsonky podařilo vybudovat velkorysý obývací pokoj pro čtyřčlennou rodinu, dobře přizpůsobený i malým dětem. Zde se mohou všichni společně dobře bavit nebo přijímat návštěvy.

V patře jsou tři ložnice, koupelna a velká šatna, schodiště pokračuje na střechu na terasu s impozantním výhledem na město.

Rozdíl v přístupu k bydlení je markantní na první pohled. Masivní dřevo a...

Rozdíl v přístupu k bydlení je markantní na první pohled. Masivní dřevo a nábytek dovezený až z dalekého Bali dávají interiéru velmi specifický ráz.

Autoři

Ing. arch. Matej Grébert, Ing. arch. Juraj Benetin

Compass Atelier, s. r. o.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 62 m2 (dům A) /60 m2 (dům B)

Užitná plocha: 180 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém z tvárnic Heluz, fasády s vnějším zateplením, stropy železobetonové monolitické, fasádní obklad vláknocementové desky Equitone (dům A) a sibiřský modřín (dům B), okna hliníková s izol. dvojskly, předokenní žaluzie na elektrický pohon, dveře vyrobené na zakázku, dýhované do obložkových zárubní a atypické posuvné

Vytápění: ústřední, podlahové vytápění + radiátory

Generální dodavatel: Merstako, s. r. o.

Další zajímavé stavby najdete zde.

Autor:



Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Přáli si srubový dům. Dlouho museli hledat parcelu, kde by nevadil

Podoba srubového domu odpovídá katalogu, přistavit nechali majitelé jen garáž.

Rodinný dům s moderním interiérem, kde se klade důraz zejména na přírodní materiály a citlivé namíchání několika stylů,...

Srub vonící dřevem vytápějí podlahovým topením a kachlovými kamny

Chtěli jsme kamna s většími dvířky, abychom mohli pozorovat oheň. Důležité je...

Manželé nejdřív uvažovali o domě ve staroanglickém stylu s lícovým zdivem na fasádě. Nakonec ale mají na pozemku kousek...

Jak ušetřit při stavbě a provozu dřevostavby, pozor na okna i vytápění

Krov včetně překrytí pojistnou difúzní fólií je na stavbě osazený během jednoho...

Stále častěji zájemci o vlastní dům volí dřevostavbu. Kvůli rychlosti a energetickým úsporám, ale také pro možnost...

Najdete na iDNES.cz