Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Parcela má 40 metrů čtverečních. Majitel z ní vytřískal maximum

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý architekt Toan Nghiem měl v srdci vietnamského Ho Či Minova Města k dispozici maličkou parcelu velkou jako dvougarsonka. Přesto na ní postavil dům, ve kterém se našlo dostatek místa na bydlení i kolegy z architektonické kanceláře a21 studio, již vede.

Zeleň čistí obyvatelům ovzduší a filtruje nečistoty, dům se stává stále se měnícím a dynamickým objektem, který se s každou novou větví stává silnější a odolnější. | foto: Hiroyuki Oki

Mladý a perspektivní architekt Toan Nghiem pracuje s přírodními materiály, dřevem a kamenem. Nepotrpí si na povrchní luxus. Jeho domy poskytují obyvatelům přirozené světlo, vzdušnost a zeleň.

Svůj vlastní domov a sídlo architektonické kanceláře a21 studio dokončil v lednu roku 2012 a držel se stejných pravidel. Skromný, ale maximálně využitý prostor 40 metrů čtverečních dokázal pojmout tři obytná patra plná průhledů a zeleně.

Fotogalerie

Pro některé architekty limitující, nepravidelný rohový pozemek dokázal Nghiem využít ve svůj prospěch. Hlučná čtvrť, v jejímž sousedství leží hned tři nemocnice, je plná prachu a smogu. Bylo zapotřebí vybudovat privátní oázu, která se bude od okolí distancovat a poskytne obyvatelům a pracovníkům dostatečné zázemí. Hlavními stavebními materiály se stala kromě betonu, bíle natřených cihel, oceli a dřeva také zeleň a zejména světlo.

Hlavní tok světla přichází do domu z otevřené střešní terasy, ze které je výhled na město. Ve velkých květináčích na ní rostou ozdobné stromy a keře, další zeleň sem prorůstá i přímo z přízemí domu. Místní podnebí bujné vegetaci prospívá.

Může vás zajímat

Ekocity Uhříněves I

Ekocity Uhříněves I

Cena 2.130.428,-Kč včetně DPH

Více na Reality.iDNES.cz

Zeleň čistí obyvatelům ovzduší a filtruje nečistoty, dům se stává stále se měnícím a dynamickým objektem, který je s každou novou větví silnější a odolnější.

Dům striktně neodděluje pracovní a soukromou zónu. Při příchodu z ulice návštěvníka uvítá betonová, křehce organicky tvarovaná kuchyňská linka, kterou mnozí zároveň identifikují jako recepční pult. Do domu se dá vjet přímo na motorce i na kole, prostor před kuchyňskou linkou je pro parkování dopravních prostředků vymezen.

V prvním patře je jídelní kout, který zároveň slouží jako zasedací a konferenční místnost, na něj navazuje knihovna s pracovními místy. Klidové zóně napojené na konferenční kout dominuje jednoduchý domácí oltář.

Při příchodu z ulice návštěvníka uvítá betonová, křehce organicky tvarovaná...

Při příchodu z ulice návštěvníka uvítá betonová, křehce organicky tvarovaná kuchyňská linka, kterou mnozí zároveň identifikují jako recepční pult.

V domě už třetím rokem pracuje pod taktovkou Toan Nghiema sehraný pětičlenný ryze pánský tým, kterému domácká atmosféra architektonického studia vyhovuje. Jako skupina nezávislých architektů a designérů spolu pracují již od roku 2009.

Může se hodit

Sháníte stavební parcelu? Jednoduše a zdarma zadejte poptávku na AAApoptavka.cz!

Nejvyšší patro patří relaxaci a do něj už mají pracovní návštěvy vstup zakázán. Kromě otevřeného plánu ložnice je zde také sociální zázemí, které využívá jen majitel, pro spolupracovníky a hosty je určena toaleta v přízemí.

Interiér je zařízen dřevěným, na míru vyrobeným nábytkem. Prim hrají dřevěné lišty, které jsou použity nejen v oknech a přechodových zónách, ale i jako součást podlah a schodiště.

Teplé odstíny všudypřítomného dřeva doplňují řemeslně dokonalé klasické židle nazvané Wishbone, které navrhl Hanse J. Wegnera v roce 1949 pro firmu Carl Hansen & Søn. V obou koupelnách jsou použity barevné patchworkové dlaždice, kterou jsou už několik posledních let ve vietnamských domácnostech nesmírně populární.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Zlatý důl. Byt velký 40 metrů čtverečních stačilo natřít bílou barvou

Moje poslání je činit ze světa krásnější místo, píše na svém webu designérka...

Trochu domov, byznys, láska i kalkul. Mladá belgická designérka Anouk Taeymansová si zařídila originální domov, kde si...

Byt s terasou si majitelka zaplnila obrazy a jeleny, které zbožňuje

Obývací pokoj dekorují „rozteklé“ světadíly – originální dílo Vlada Matušiaka,...

Po dlouhodobém pobytu v Austrálii a životě v podnájmu se Eliška rozhodla pro perspektivní třípokojový byt s velkou...

Jak splnit sny klientů: někdy je nutné postavit dva domy místo jednoho

Dům v Klentnici je tak trochu jako vinný sklep: obklopený vinicemi se před...

Rodinné domy, kde důležitou roli hraje přání investora, jsou prací autorské dvojice Ján Stempel a Jan Jakub Tesař. Domy...

Další z rubriky

Architektura inspirovaná španělskými domy se obejde bez klimatizace

Casa Andalusia by mohla klidně stát ve Španělsku. Vypadá stále skvěle, i když...

Španělským koloniálním obrozením je nazýván design „optimismu s vůní pomerančů odrážející sluneční záři“. Byl populární...

Rodina bydlí spokojeně v dlouhé nudli. Nemají příčky, stěny ani dveře

Pohled ke vstupním dveřím do domu, kterým se vine spirála schodišť jako...

Odvážní mladí manželé Sakura a Ryo Sugiorovi si postavili v Tokiu dům pro sebe a své dvě děti. Stavba je to značně...

Zchátralý pavilon je pryč. Skvělá budova je plná krásného secesního skla

Po slavnostním otevření v srpnu 2014 se pavilon stal  vyhledávaným místem...

Pavilon v zahradě u muzea Dr. Karla Hostaše v Klatovech byl v roce 1961 vybudován pro výstavy karafiátů. Před několika...



Najdete na iDNES.cz