Sousedé jsou nadšeni. Domu říkají kosmická loď a všude se s ním chlubí

  1:00aktualizováno  1:00
Architekt Oliver Lang a stavitel Martin Warren postavili na nároží klidné čtvrti ve Vancouveru v Kanadě zajímavý rodinný dům. Na své obyvatele zatím čeká. Nyní slouží jako ukázka moderního životního stylu i jako butik s bytovým zařízením.

Interiér plynule přechází v téměř třicetimetrovou venkovní terasu. | foto: Ema Peter, Vanglo, LWPAC

Světlé třípodlažní stavbě se začalo říkat „kosmická loď“ a místní se s netradiční stavbou před přáteli neustále chlubí. Dům si totiž s lehkostí pohrává s geometrií. Stěny neznají pravé úhly a okna tančí ve vlnách. Tvůrci věří, že se vilka stane ukázkovým příkladem pro další moderní městskou výstavbu.

Základním požadavkem Langa a Warrena, kteří jsou zároveň investory projektu, bylo postavit "zdravou stavbu“ z ekologických materiálů, která by se snadno udržovala a byla maximálně energeticky úsporná. Nechtěli postavit ušmudlaný alternativní domek, ale vilku, která bude vyhovovat vkusu osvícené vyšší střední třídy.

Vila, která sousedy nadchla

Ačkoliv má firma Martina Warrena bohaté stavitelské zkušenosti, šlo o jejich úplně první novostavbu. Dlouhodobě se totiž věnují renovacím historických objektů, přestavbám a tvorbě komerčních prostor. Mezi jejich nejznámější projekty patří cenami ověnčené vegetariánské bistro The Parker, restaurace Boneta či Corner Suite Bistro Deluxe, které patří mezi aktuálně nejžádanější podniky ve Vancouveru.

Ani tentokrát se prý Warrenovi do novostavby nechtělo, ale v oblasti, kterou si vybrali, se žádný vhodný objekt pro renovaci nenabízel. Pro svou modelovou stavbu si vybrali čtvrť, v níž se dobře žije a kde by i oni sami rádi bydleli.

Na rohovém pozemku, který pro výstavbu koupili, sice městský domek stával, ale jeho dispozice byla zcela nevyhovující. Navíc byl už ve velmi zuboženém stavu. Dlouho opuštěný prostor chátral a okna byla zatlučená dřevěnými prkny.

Ke slovu se tedy dostal zbrusu nový projekt. Oliver Lang navrhl elegantní, projmutou a výrazně geometrickou strukturu stavby, která dokonale zapadá na obdélníkový pozemek. Fasádu tvoří vláknocementové desky s jemně broušeným povrchem.

Při pohledu z ulice se v horizontálních liniích jasně vymezují jednotlivé zóny domu. Garáž a technické zázemí od zbytku domu vizuálně odděluje mohutná konstrukce schodiště a kryté zádveří, na soukromou obytnou část navazuje obývací zóna a celý dům je zakončený kšiltem společenských prostor a terasy.

Garáž a technické zázemí od zbytku domu vizuálně odděluje mohutná konstrukce...

Garáž a technické zázemí od zbytku domu vizuálně odděluje mohutná konstrukce schodiště.

S garáží sousedí dvougarsonka se samostatným vchodem a přístupem do zahrady. Tu může majitel pronajímat, a vydělávat si tak na údržbu domu, nebo v ní lze díky bezbariérovému řešení také ubytovat na stáří rodiče, stejně jako se nabízí varianta bydlení pro potomka.

Ve vstupním patře je situována ložnice s šatnou, koupelnou a toaletou, z chodby lze vstoupit do dalších dvou menších pokojů. Lineární skladba místností dodává celému domu dostatečný přísun denního světla.

Šperkem vilky jsou rafinovaně umístěná okna, která Lang navrhl tak, aby stavbě nejen lichotila, poskytovala nejlepší výhledy, ale i dodávala obyvatelům domu pocit absolutního soukromí.

Ani tato dispozice pokojů ovšem není v žádném případě diktátem. Dům není omezen žádnými nosnými stěnami a nový majitel si může s příčkami pohrát podle svého gusta. Tvůrci tvrdí, že žádný dům by neměl obyvatelům nařizovat, co je a není správné, rozhodující je individuální životní styl.

Před šesti měsíci dokončená vila se prodává za v přepočtu 42 milionů korun. Na...

Před šesti měsíci dokončená vila se prodává za v přepočtu 42 milionů korun.

V nejvyšším patře je propojený společenský prostor. Příchozího nejprve přivítá kuchyňský kout, na něj navazuje jídelna a dále obývací pokoj. Místnosti zdobí křivky a stíny lomených bílých stěn, kombinace neutrálně bílého a dřevěného nábytku a doplňky z přírodních materiálů.

Interiér plynule přechází v téměř třicetimetrovou venkovní terasu, která je určena k téměř celoročnímu užívání. Podle autorů si ve Vancouveru lze posezení pod širým nebem užívat deset měsíců v roce. Útulné místo s vyhlídkou do zelených korun okolních stromů zařídili stolním krbem Solus Decor a drátěným posezením od dánské značky Hay.

Myslelo se i na ty nejmenší detaily, které zpříjemňují život: podlaha ve sprše v koupelně majitelů se při sprchování automaticky prohřívá. Dokonale vyřešené úložné prostory v domě jsou doplněny bezúchytkovými mechanismy, díky kterým neztrácí celek zařízení na čistotě a jednoduchosti. Okna jsou vyrobena z recyklovaného skla.

Dům získal jeden z nevyšších energetických certifikátů a jeho údržba vyjde až o 25 procent levněji než údržba běžného domu stejných parametrů a kvality.

V domě aktuálně probíhají prodejní výstavy a butik s díly vancouverských umělců nebo zařízením od místních designérů a tvůrci ji také nabízejí k focení. Vila dokončená před půl rokem se prodává za v přepočtu 42 milionů korun. Tvůrci s jejím prodejem spěchají, stavitel Martin Warren totiž tvrdí, že pokud se vila obratem neprodá, nastěhuje se do ní on sám se svou rodinou. Tak dokonale ji totiž postavil.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Z ruiny na zboření je vilový dům. Stěny má z levného stavebního materiálu

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy.

Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého...

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Další z rubriky

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Vstupenka ke svobodě. Nesnáší hypotéku, jsou skromní a mají dobré nápady

Trendem poslední doby nejsou obří vily s velkou zahradou, ale malinké útulné...

Trendem poslední doby nejsou obří vily s velkou zahradou, ale malinké útulné domky, třeba i na kolech. Nepřátelé...

Řadový domek upravili tak, aby vyhovoval majitelům i jejich kočkám

Speciálně navržené police umožňují kočkám volný pohyb v přízemí i prvním patře.

Nenápadná a tichá brooklynská čtvrť Windsor Terrace v New Yorku zaujala manželský pár spisovatelů natolik, že s koupí...



Najdete na iDNES.cz