Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozemek do trojúhelníku byl výzvou. Architekt si s ním skvěle poradil

  1:00aktualizováno  1:00
V Hluboké nad Vltavou stojí moderní dům s užitnou plochou 172 metrů čtverečních, který si nechala pro sebe postavit čtyřčlenná rodina. Nezvyklý půdorys domu vznikl díky netypické trojúhelníkové parcele. „Problém jsme otočili v příležitost,“ přiznává architekt Jiří Weinzettl ze studia Ateliér 111.

Dům s užitnou plochou 172 metrů čtverečních stojí v jižních Čechách. | foto: archiv a111

Manželé se obrátili na architektonickou kancelář ještě před koupí parcely. Rozhodovali se mezi třemi pozemky. Nakonec se shodli na pozemku do trojúhelníku o rozloze 911 metrů čtverečních, který leží na konci klidné příměstské čtvrti.

„Společně se nám výborně spolupracovalo. Vybraný pozemek nezvyklého tvaru byl příležitostí. Vznikl moderní dům netypického půdorysu, který má užitnou plochu velkou 172 metrů čtverečních,“ říká architekt.

Fotogalerie

Dvoupodlažní stavba má nosný obvodový plášť z keramických tvárnic, železobetonový strop nad prvním nadzemním podlažím a lehkou příhradovou konstrukci nad druhým nadzemním podlažím.

Dům není podsklepený a má minimální technické zázemí, tak si to majitelé přáli. Pozemek je směrem do ulice (cíp trojúhelníku) oplocen jen nízkou subtilní ocelovou brankou. Z jedné boční strany je původní stará kamenná zeď a z druhé je pozemek ohraničen novou zídkou z pohledového betonu.

Ze zadní strany plot chybí, prudký sráz navazuje na hranici pozemku a vytváří dostatečnou, ne však optickou, bariéru. „Zadní část zahrady je intimním místem vnímání všudepřítomných barev, zvuků a vůní obklopující přírody. Tomu napomáhá zejména absence plotu, která by krásy okolí a výhled do údolní nivy koryta Vltavy nešťastně oddělila,“ vysvětluje Jiří Weinzettl.

Dům, který se stavěl dva roky, má v prvním nadzemním podlaží šatnu, hlavní obytný prostor, pracovní kout ukrytý za nábytkovými dveřmi, ložnici rodičů, pokoj pro hosty, koupelnu, toaletu a technickou místnost.

Nezvyklý půdorys domu vznikl díky netypické trojúhelníkové parcele.

Nezvyklý půdorys domu vznikl díky netypické trojúhelníkové parcele.

V druhém podlaží jsou dva dětské pokoje, společná terasa a koupelna s toaletou. Celý tento prostor lze v budoucnu v chodbě za schody přepažit, díky tomu se z druhého podlaží stane samostatná bytová jednotka.

Při zařizování interiéru se majitelé radili s architektonickým studiem. Některé prvky jsou navrženy přímo na míru. V hlavním obytném prostoru je velkoformátová dlažba, koupelnám vládne keramická a skleněná mozaika, pokoje dostaly plovoucí dřevěnou podlahu. V místnostech převažuje bílá v kombinaci se šedou.

Velkými posuvnými francouzskými okny je možné bezbariérově vstoupit na dřevěnou terasu u bazénu a do přední části zahrady, která slouží jako společenský prostor pro setkávání. Zadní část zahrady je skrytá a více soukromá. Na pozemku jsou kromě bazénu s terasou také stání pro auto, zahradní domek a včelí úl.

Ateliér 111

Spolupráce týmu architektů pod hlavičkou Ateliér 111 začala už během studií na fakultě architektury ČVUT v Praze. Dnes s více než desetiletou praxí se ateliér soustředí zejména na návrh a projekci obytných a občanských staveb. V posledních letech se zabývá také úpravami veřejného prostoru ve městech.

Autor:



Nejčtenější

Cihlu odmítli. V Beskydech si manželé postavili dobře promyšlený srub

Po čase získal srub patinu, jeho masivnost zjemňuje také květinová výsadba.

Původně měl být rodinným sídlem velký zděný dům. Jana se však nakonec zamilovala do srubu. Manžel s dřevostavbou...

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Domy pro digitální nomády klidně „posadíte“ na střechu jiného domu

Původní projekt Wernera Aisslingera byl určený pro osídlení městských střech,...

Německý architekt a designér Werner Aisslinger navrhuje mobilní obytné jednotky s futuristickým designem, které nejenže...

Uprostřed vinice vyrůstá magická vesnice. Domy přiváží na místo kamion

Uprostřed uruguayské vinice vyrůstá nová rekreační vesnice s krásnými výhledy.

V srdci uruguayské vinice nedaleko přístavního města Maldonado vyrostla první puristická stavba se zrcadlovou fasádou a...

Obrovské úsilí se vyplatilo. Rodinný dům za 750 tisíc korun je dokonalý

Dům je navržen pro čtyřčlennou rodinu, která měla přání vytvořit klidné a...

Architekti Marek Obtulovič, Mai Lan Chi Obtulovičová a Michal Souček ze studia ODDO architects navrhli v Hanoji dům pro...

Najdete na iDNES.cz