Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pilot postavil pro rodinu u letiště dům, na který nikdy nezapomenete

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pilot Seo Sungwon chtěl bydlet blízko práce v moderní a vkusné „vzducholodi“. Vysněný dům u největšího jihokorejského letiště Inčchon navrhlo soulské studio Iroje KHM Architects, které vede profesor architektury Kim HyoMan.

Na pozemku v nově zakládané čtvrti nedaleko největšího jihokorejského letiště Inčchon vyrostl inspirativní dům. | foto: Iroje KHM

Letos dokončený dům o rozloze 195 metrů čtverečních je dramatickou novostavbou, čerpající nápady trochu z asijské pagody, trochu z cimbuří hradu. Jiné části se více blíží vesmírné raketě a další zase verneovské vzducholodi.

Bílá barva, od které se v nepravidelných liniích a křivkách zdí odráží a násobí sluneční paprsky, posouvá dům ještě o stupínek dál, k architektuře chrámů nebo posvátných svatyní.

Fotogalerie

Mladý majitel si přál dům, který bude jasně odkazovat k jeho dynamickému a nevšednímu povolání, zároveň ale bude klidným a stabilním přístavem, kde si po práci odpočine.

Architekt Kim HyoMan zvolil oblíbený koncept domu s obestavěným nádvořím plným zeleně. Díky jednoduše a jasně vymezeným hranicím veřejného prostoru ulice a privátních částí vily získali majitelé kvalitní a mohutně členitý dům, ve kterém je dostatek místa na koníčky a odpočinek po náročné práci.

Zklidňující kompozice šedobílých interiérů, lesklých podlah, bílé fasády a bohaté zeleně poskytuje útulná zákoutí na relaxaci, čtení, cvičení ranní jógy, posezení s rodinou a přáteli, ale i úkrytů pro ty chvíle, kdy chcete být zcela nerušeni, jen sami se sebou.

Dům stejně jako každodenní život majitele definuje vztah člověka mezi nebem a zemí. Terasy zahrad, které se táhnou i po pochozích střechách a schodištích vzhůru k nebesům, zároveň respektují pravidla a zvyklosti, která jsou vlastní tradičním jihokorejským obydlím.

Namísto sedací soupravy v obývacím pokoji je na zemi jen soubor polštářků. Inovativním prostorem pro setkávání jsou obrovské betonové schody, na kterých se střídají velké a menší pruhy schodů, které fungují i jako jeviště denního života.

S uhlazeností obytných pokojů kontrastuje koupelna, pojatá jako venkovní lázeň....

S uhlazeností obytných pokojů kontrastuje koupelna, pojatá jako venkovní lázeň. V místnosti je zelený trávník a stromy. Vanu nahradil betonový bazének. Místo rolet roste za okny bambus.

Je možné na nich posedávat, slouží jako knihovna, obrazárna, bar i hlediště, směřující k obřímu filmovému plátnu. Když se na něm promítá, lze se na film dívat i od kuchyňské linky. V domě jsou kromě společných obývacích zón připravené s předstihem již dva dětské mezonetové pokojíky s výhledem po okolí.

S uhlazeností obytných pokojů kontrastuje koupelna, pojatá jako venkovní lázeň. Místnost zdobí trávník a stromy. Vanu nahradil betonový bazének, stínění poskytuje bambus za okny. Ke klidné umírněnosti zvolili architekti ohnivě rudý nábytek. Výrazné červené detaily, jako protiklad vody, najdeme i na baterii v kuchyni nebo na sedacím nábytku, kde se signální barva střídá s jemnými a něžnými pastely.

Ačkoliv projekt působí velkoryse a rozmáchle, musel klient, který žije velmi skromně, počítat s omezeným rozpočtem. Dům na kompletní vybavení stále čeká také proto, že mladý pár majitelů se na založení rodiny teprve chystá. Přesto detaily jako například pečlivě nasvícené stromy na dvorku jsou jasným důkazem toho, s jakou zodpovědností se výstavby nového domova zhostili.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Inčchon

Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...



Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...

Byt prozářila barva mědi a teplé dřevo. Byt 3+kk vsadil na detaily

Kuchyň je s jídelní a obývací části spojena velkým „podávacím okénkem“. Měděné...

Pro architekta nebývá ideální, když do projektu vstupuje až v okamžiku, kdy už jsou hotové stavební úpravy a interiér...



Další z rubriky

Mladý pár si pro zařízení mezonetového bytu pozval na pomoc designérku

Mezonetový byt má nádherný výhled na Prahu.

Mezonet, který vznikl při rekonstrukci starého činžovního domu, si vybral mladý pár i kvůli nádhernému výhledu a...

Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Muž musí žít v autě. Dům zaplnil harampádím a ze zahrady udělal skládku

Michael Saunders je spořádaný a pracující důchodce. Když ale přijde řeč na jeho...

Michael Saunders je spořádaný a pracující důchodce. Když ale přijde řeč na jeho dům, dojdou každému slova. Michaelův...



Najdete na iDNES.cz