Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Starý dům přestavěli na nový dvougenerační plný světla

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
Minule jsme navštívili podkrovní byt, který vznikl rekonstrukcí nevyužívané půdy historického domu, dnes se podíváme na řešení dvougeneračního domku na okraji Prahy, který rovněž prošel rekonstrukcí a výsledkem jsou zajímavé interiéry i exteriér.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Starý dům přestavěli na nový dvougenerační plný světla. | foto: Velux

Naše hostitelka Petra žila ještě před pěti lety v pražském podnájmu a její rodiče v nájemním bytě. Když starší příbuzná darovala jejich rodině dům, neváhali s jeho rekonstrukcí ani chvilku, přestože šlo o domek z 19. století, který byl ve velmi špatném stavu.

TIP

Nahraďte stará střešní okna novými okny od společnosti VELUX a získejte tím výrobky nejvyšší kvality se špičkovými parametry! Právě nyní, od 1. 5. do 31. 10. 2011, VELUX poskytuje na střešní okna použitá při výměně 10 % slevu.

Projektu se ujal Petřin bratr, architekt Jiří Smolík, spolumajitel architektonické kanceláře Vyšehrad atelier. Vypracoval architektonický návrh přestavby i projekt, zajišťoval stavební dozor, a navíc pomohl i s návrhy interiérů. "Dům byl ve velmi špatném stavu – celý provlhlý, dřevěné konstrukce dožilé. Velmi důležité bylo do něj dostat světlo a slunce zejména ze zahradní strany," říká Jiří Smolík.

V domě bylo potřeba předělat téměř vše - vybourat vnitřní příčky, vyměnit okna, izolovat přízemí od zemní vlhkosti, zabydlet dosud nevyužívanou půdu a hlavně zcela změnit dispozici tak, aby vyhovovala soužití dvou generací.

Rodiče si přáli obývat pouze přízemí domu, a tak architekt přišel s originálním a funkčním návrhem: dolní podlaží rozdělil na dvě části, z nichž tu větší, zabírající zhruba dvě třetiny půdorysu, upravil jako bezbariérový byt rodičů. Menší část přízemí a celé podkroví pak připadlo jeho sestře a její rodině.

Starý dům přestavěli na nový dvougenerační plný světla.
Starý dům přestavěli na nový dvougenerační plný světla.

Petřin byt má v přízemí pouze vstup, zádveří, záchod a velkou obytnou místnost spojující kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem. Otvírá se ale do krovu, který dává poměrně malému půdorysu nádech velkorysosti a volného prostoru. Nad obývacím pokojem je zavěšena galerie, kam majitelé umístili pracovnu. V podkroví se dále nachází chodba s vestavěnými skříněmi a knihovnou, šatna, ložnice, koupelna a pokoj pro hosty, do budoucna plánovaný jako dětský pokoj.

Modré nebe nad hlavou

Bohaté prosvětlení celého prostoru podkroví i hlavní obytné místnosti v přízemí zajišťuje osm střešních oken GGU VELUX. Architekt Smolík je symetricky rozmístil do strany uliční i vedoucí do zahrady za domem, a přivedl tak do interiéru dostatek přirozeného světla po celý den.

Prostor obývacího pokoje velkoryse prosvětluje dvojice střešních kyvných oken umístěná pod krovem a prosklená stěna vedoucí na zahradu. Vzhledem k jižní orientaci je v hlavní denní místnosti světla opravdu dostatek, a pokud je ho příliš nebo je potřeba ho usměrnit, přijdou ke slovu lamelové žaluzie VELUX, které se snadno ovládají pomocí teleskopické tyče.

V patře najdeme dvojici střešních oken v pracovně na galerii. Majitelé si pochvalují jejich nízké umístění zaručující pohodlné ovládání i skvělý výhled. Osvědčila se jim také tělesa radiátorů umístěná pod okny, jež zajišťují ideální cirkulaci vzduchu a zamezují kondenzaci par na sklech.

Starý dům přestavěli na nový dvougenerační plný světla.
Starý dům přestavěli na nový dvougenerační plný světla.

Střešní okna v podkroví dále prosvětlují prostor pokoje pro hosty - dětského pokoje. Všechna použitá střešní okna jsou dřevěná kyvná, značky VELUX, s ventilační klapkou v horní části okenního křídla. A proč se majitelé rozhodli zrovna pro VELUX? "Kvůli nekompromisní kvalitě a trvalé funkčnosti exponovaného prvku, jakým střešní okna jsou," odpovídá Jiří Smolík.

Kouzlo přírodních materiálů

Důležitým prvkem interiérů se staly přírodní materiály, především dřevo. S tím se zde setkáváme téměř na každém kroku, a to doslova, neboť drtivá většina podlah je zde tvořena dřevěným masivem.

V přízemí a na chodbě v podkroví je na podlaze použita průmyslová mozaika, v ostatních místnostech pak dubové parkety a fošny. Jen v koupelnách a v zádveří bylo z praktických důvodů použito přírodní linoleum. Dřevo ale objevíte i při pohledu vzhůru - hoblovaný dřevěný záklop mají všechny místnosti v podkroví.

K domku náleží poměrně velká zahrada, zcela skrytá za domem pohledům kolemjdoucích, doplněná ještě o prostornou terasu. Největší plochu zde zabírá trávník, doplněný okrasnými keři a trvalkami.

"Jsem velmi spokojená. Myslím, že rekonstrukce naplnila všechny naše představy. Navíc díky tomu, že jsme od samého počátku dům koncipovali jako dvougenerační, máme všichni dostatek soukromí, což je základ bezproblémového soužití," pochvaluje si naše hostitelka Petra.

Chcete získat více tipů o bydlení v podkroví? Klikněte na zivotvpodkrovi.cz.





Nejčtenější

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S kolegou Josephem Longem z kanceláře LTD...  celý článek

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun. Památkově chráněná zřícenina hradu Sheriff...  celý článek

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť nešlo o žádný přepych. Čeští umělci rádi...  celý článek

Důležitou roli hraje i způsob pokládky a velikost spár. Například...
Jakou a kam volit keramickou dlažbu, radí architekt Jan Ranný

Přírodní kámen, dřevo a keramická dlažba patří v architektuře mezi tradiční materiály. Z této trojice se díky novým technologiím dokázala nejvíce posunout...  celý článek

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě dispoziční řešení zaměřené víc na počet...  celý článek

Další z rubriky

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v roce 1987 oddáni a nechali pokřtít...  celý článek

Výhled na Bratislavský hrad využili architekti maximálně: díky kryté terase jej...
Z oken domu vidí na Bratislavský hrad. Dveře tu jsou ale neviditelné

Architekti, kteří dostali za úkol navrhnout interiér novostavby rodinného domu v Bratislavě, měli použít maximum integrovaných nábytkových modulů, aby...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.