Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Starý a nevyhovující dům přestavěli na vilu, která má styl

  1:00aktualizováno  1:00
Dům postavili ve 30. letech minulého století. Tedy alespoň jeho základní části. Příliš se nepovedl. Špatná dispozice, malé pokoje a úzké chodby. Čím více jej amatérsky opravovali, tím to bylo horší. Díky rekonstrukci s architekty získal styl.

Současná podoba domu | foto: Vasil Stanko

Přestože je dnešní podoba spíše klasičtější než ryze moderní, dům reprezentuje novodobé možnosti i trendy v bydlení.

Rodinný dům v Roztokách u Prahy byl podle architektů šťastnou volbou klienta, protože nabízí veškeré možné výhody objektu určeného k bydlení na okraji města.

Původní stav

Původní stav

"Leží na hezkém místě, pocit volnosti a otevřenosti podporují výhledy do okolí. Je v prostředí s dobrou občanskou vybaveností, dopravní obslužností a zároveň leží v ustáleném urbanistickém kontextu – nehrozí, že by v blízkém okolí rostly postupem času novostavby, které by mohly například zastínit výhled nebo jinak narušit současné bydlení," vysvětluje architekt Ondřej Císler.

Nemotorná dispozice

S požadavkem na rekonstrukci přišel za architekty dnešní majitel domu, který chtěl v objektu původně bydlet. Pak od tohoto úmyslu upustil a rozhodl se dům pronajímat. I to se částečně odrazilo na jeho dnešní podobě.

"Původní stav nemohl dnešním nárokům na bydlení v žádném případě vyhovět. Při pohledu zvenčí dům sice vypadal prostorně, ale dispozice byla nešťastná, nemotorná, malé pokoje, úzké chodby, žádný přístup na zahradu, dokonce tu byly nesmyslně nízké dveře vysoké jen 180 centimetrů," popisuje Ondřej Císler.

Dům získal moderní vzhled

Dům získal moderní vzhled.

Nová podoba domu nějaký čas vznikala na papíře a průběžně se poměrně zásadně měnila. "Přišli jsme nejdříve se spíše modernistickými variantami, ale klient byl zastáncem konzervativnějšího přístupu, dnešní vila je tedy spíše klasičtější a nabízí veškeré uživatelské pohodlí," popisuje autor projektu.

Dům dnes může sloužit jako dvougenerační. V přízemí se nachází obytný prostor s kuchyní, v patře jsou čtyři pokoje a dvě koupelny, v posledním podlaží pak malý byt s koupelnou a terasou, který může fungovat samostatně.

Pryč s přístavkem

Za své vzal přístavek ze 70. let minulého století, který si nejspíš někdejší majitel budoval svépomocí a který měl sloužit jako garáž.

Sedlovou střechu nahradila střecha rovná, vnitřní prostory se více otevřely do zahrady, a to jak prostřednictvím velkých oken sahajících od podlahy ke stropu, tak umožněním přímých vstupů na zahradu. Vnitřní prostory se zároveň zvětšily.

Efektní fasáda stavbu oživuje

Efektní fasáda stavbu oživuje.

"Strhli jsme některé stěny a chvíli se zdálo, že z původní stavby nic nezbude," vzpomíná architekt. Jedna z mála věcí, která ale nakonec zůstala zachována, je teracové schodiště – jakási vizitka původního domu. Nebyl důvod jej odstraňovat, byla to funkční část domu z kvalitního materiálu.

"Bylo vůbec velmi příjemné a zároveň přínosné, že investor nešetřil na kvalitě použitých materiálů. Sám například přišel s nápadem obložit koupelnu kamenem. Jsou tu podlahy z masivního dřeva, ušlechtilé dýhy, na stavbu byly použité lícové cihly..." vypočítává Ondřej Císler.

Otevřený prostor je rozdělen na jednotlivé zóny

Otevřený prostor je rozdělen na jednotlivé zóny.

Výhled na stadion

Přízemní obytná místnost s kuchyní vychází z dnes asi nejpopulárnějšího schématu velkého prostoru, v němž se nachází jak obývací, tak kuchyňská zóna – místo k přípravě pokrmů i ke stolování.

"Celá tato velká místnost vede přímo do zahrady, za níž se nachází fotbalový stadion. I když ten k domu nepatří, dodává při výhledu z oken pocit rozletu, volnosti, který je ještě silnější při pohledu z terasy," podotýká architekt.

Podle jeho slov byl při vzniku projektu dbán důraz právě na propojení exteriéru a interiéru, na možnost otevřít vnitřní prostory a vtáhnout do nich maximum ze zahrady a okolí.

Ostrůvková kuchyně s přímým odtahem digestoře

Ostrůvková kuchyně s přímým odtahem digestoře

Z míst a místností, které zůstávají při běžné návštěvě skryty, je třeba zmínit sklep jako skladovací prostor, vinný sklípek a integrovanou garáž.

Již v projektu se počítalo s četnými úložnými prostory v podobě vestavěných skříní, ale také se servisními místnostmi určenými k péči o prádlo, žehlení apod.

Kromě těchto znaků moderního bydlení vyhovuje trendům také skutečnost, že rodičovská ložnice bezprostředně sousedí se šatnou a koupelnou, samostatnou koupelnu mají v blízkosti i oba dětské pokoje.

Úložné prostory

Úložné prostory

Také terasa, tím, že navazuje na v podstatě samostatnou bytovou jednotku s veškerým zázemím, je velmi dobře využitelná.

Dům pro každého

Vzhledem k tomu, že projekt nemohl být šitý na míru konkrétnímu člověku, je jeho podoba otevřená a dokáže plnit mnoho požadavků i nároků.

Dům měl unést jakýkoli další vstup, měl se líbit. To se podařilo. Je možné jej obývat různě, umí se přizpůsobovat, což souvisí s určitou nadčasovostí.

"Nemyslím, že je šťastné držet se nutně nejmodernějších trendů v designu, ani budovat imitace historických domů. Snaha zachovat styl, napodobit architekturu z určitých historických období za každou cenu často vede k vytváření ‚pastylů´," říká architekt Císler.

Dětský pokoj má také přímý výstup do zahrady

Dětský pokoj má také přímý výstup do zahrady.

"Místo náhražky jsme zvolili podobu, která navazuje na tradice české moderny. Konkrétně jsou tu například použity kletované omítky, tvarované ručně – šlo o to, aby dům byl příjemný i na dotek, neměl dokonalé hrany, ale aby byl přátelský," upozorňuje autor projektu.

Podle jeho slov nespočívá styl tohoto domu v dekorativnosti, ale ve vysokém řádu, v tektonicky vystavěné kompozici.

Ložnice rodičů

Ložnice rodičů

Světlo a útulno

Vysoká dřevěná okna opatřená okenicemi přinášejí do interiéru příjemné světlo. Před prudkými paprsky z jižní strany chrání v létě vnitřní prostory předsazená střecha, případně lze vysunout markýzy, v zimě naopak "kšilt" střechy nezabraňuje paprskům nízkého slunce dostat se dovnitř a zútulnit dispozici domu.

"Domy mají velký podvědomý vliv na své obyvatele. S tím by měl každý architekt od počátku vzniku projektu pracovat, protože především v tom spočívá jeho odpovědnost," tvrdí Ondřej Císler.

Nový interiér nabízí dostatečné úložné prostory

Nový interiér nabízí dostatečné úložné prostory.

"Tento dům během sedmdesáti let zestárnul a dosloužil. Pro dnešního uživatele se stal nedostačujícím. Navíc nebyl ani na pohled hezký. Nechtěli jsme jej ale zcela zničit, snažili jsme se zachovat určitou paměť, kterou má. Objem zůstal přibližně totožný, ale objekt je dnes lépe využitelný. Přestože první návrhy měly podobu velmi moderní stavby, výsledek má spíše klasičtější podobu, což mu dodává na nadčasovosti."

Autoři projektu:

architekti O. Císler,
P. Hnilička, J. Dluhoš,
P. Kandusová/hcA
ateliér www.hca.cz

Autoři projektu O. Císler a P. Hnilička

Autoři projektu O. Císler a P. Hnilička

Více se dočtete v časopise Domov č. 9/2008.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Další z rubriky

Bytový dům nemá SVJ, proplacení výměny oken si část majitelů vydupala

1

Bydlím v domě se čtyřmi byty. Na opravy si šetříme na účtu vedeném pod mým jménem, SVJ nemáme. Tři byty vyměnily stará...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...

V hlubokých lesích se skrývá krásný dům. Slibuje úžasné ticho a klid

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním...

Stromový dům stojí v anglickém Devonu. Black Wolf Treehouse je elegantním místem pro ty, kteří touží po klidu na...



Najdete na iDNES.cz