Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Stará půda se proměnila k nepoznání. Vládne jí francouzský styl

Komerční sdělení   15:46aktualizováno  15:46
I ve starobylém domě, kde je třeba brát ohled na požadavky památkářů, můžete vykouzlit vzdušné a světlé podkroví. Navíc s kouzelnou atmosférou a nádhernými výhledy do okolí. Zveme vás na návštěvu jedné zdařilé rekonstrukce podkrovních prostor v historické části města.

Rekonstrukce podkrovních prostor v historické části města Písek. | foto: Velux

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Navštivte s námi starobylý Písek, kde na vás dýchá historie na každém kroku: kamenný most přes řeku Otavu s barokními sochami, zbytky středověkého opevnění, renesanční fasády se sgrafity. A právě v takovém domě se nachází půdní byt, do kterého dnes půjdeme na návštěvu.

Naši hostitelé dříve žili v Písku v rodinném domku, ale poté, co v jeho blízkosti vyrostly nové stavby a zcela změnily původní ráz místa, se rozhodli pro jeho prodej. Pustili se do hledání nového domova pod střechou nějakého historického domu v centru města. Přáli si dostatek volného prostoru, na jaký byli zvyklí z rodinného domku, a také si chtěli dopřát okouzlující a jedinečný pohled na plynoucí řeku.

Rekonstrukce podkrovních prostor v historické části města Písek.

Konečně objevili volný prostor v domě s renesanční fasádou, který se jim vždy líbil. Město Písek ho prodávalo již delší dobu, ale zájemci vždy ztroskotali na jednání s památkovým úřadem. Pro přestavbu půdy v domě s renesanční fasádou z roku 1571 totiž platila velmi přísná omezení. Mladí manželé naštěstí přišli s projektem, který písečtí památkáři přijali téměř bez výhrad.

Oslovila je představa zachování volného prostoru s přiznaným trámovím bez zbytečných příček, které by velkorysý prostor 200 m2 rozbily. Dále ocenili nápad repasovat a použít jako podlahovou krytinu původní dlaždice půdovky. Také souhlasili se záměrem osadit konstrukci střešními okny VELUX, i když kvůli památkářskému regulativu musel být jich počet citelně zredukován. I tak je ale celé podkroví vzdušné a světlé.

Rekonstrukce podkrovních prostor v historické části města Písek.
Rekonstrukce podkrovních prostor v historické části města Písek.

Dominantou celého bytu je společenský obytný prostor, který podle nejnovějších trendů spojuje kuchyň, jídelnu i obývací pokoj do jedné místnosti o nadstandardní rozloze 155 m2. S obytným prostorem sousedí ložnice rodičů, dětský pokoj, koupelna a praktická komora, do které se vešla i pračka a sušička prádla. K bytu náleží i terasa s nádherným výhledem na řeku, mosty a střechy sousedních domů historického centra města.

Obytná místnost upoutá původními trámy, které dodávají celému bytu francouzský šarm. Jsou totiž opatřeny bílým nátěrem, který dokázal odlehčit původní rustikální charakter podkroví a navodit tak v celém bytě atmosféru slunné Provence. Atmosféru slunného jihu dokreslují i pohodlné sedačky tmavě šedé či béžové barvy, modré čalouněné křeslo nebo bílá kuchyňská linka s ostrůvkovým varným centrem.

Rekonstrukce podkrovních prostor v historické části města Písek.
Rekonstrukce podkrovních prostor v historické části města Písek.

Francouzské odkazy nalezneme i v ostatních částech bytu - ložnice rodičů je v levandulové barvě lila s bílými trámy, dětský pokoj, který před nedávnem dostal svého prvního obyvatele, má na stěnách modrou výmalbu kombinovanou také s bíle natřenými trámy.

Obě ložnice vhodně doplňuje nábytek z masivního dřeva, prostorná koupelna je také laděna do modro-bílé kombinace. Bílým dřevěným nábytkem ve stylu útulných francouzských kaváren je vybavena i terasa, kde rodina za hezkého počasí ráda stoluje.

V hlavní roli střešní okna

Podstatným prvkem, který také určuje charakter celého bytu, jsou střešní okna VELUX, která se starají o zásobení obytného podkorví dostatkem světla i krásnými výhledy. Po mnoha jednáních s památkovým úřadem byla vybrána bílá plastová bezúdržbová střešní okna VELUX s dřevěným jádrem, která jsou nenáročná na údržbu a skvěle ladí s bílými trámy přiznané střešní konstrukce.

V bytě jsou použity dva typy oken. Na střeše směřující do ulice byla osazena výklopně-kyvná střešní okna GPU. Na opačné straně směřující k řece byla použita rovněž střešní okna GPU, ale navíc v sestavě s neotevíravými doplňkovými okny GIU, která pomohou do interiéru přivést ještě více denního světla.

Rekonstrukce podkrovních prostor v historické části města Písek.
Rekonstrukce podkrovních prostor v historické části města Písek.
Rekonstrukce podkrovních prostor v historické části města Písek.

Okna typu GPU lze otevřít až do úhlu 45°, takže jsou ideálním řešením pro komfortní a neomezený výhled ven. Všechna okna v podkroví dále doplňují zastiňující rolety světle krémové barvy, které chrání obyvatele bytu před pronikavým slunečním světlem i jejich soukromí před eventuálními nevítanými pohledy sousedů z protilehlých domů.

TIP

Nahraďte stará střešní okna novými okny od společnosti VELUX a získejte tím výrobky nejvyšší kvality se špičkovými parametry! Právě nyní, od 1. 5. do 31. 10. 2011, VELUX poskytuje na střešní okna použitá při výměně 10 % slevu.

A proč si vlastně při stavbě svého bytu vybrali majitelé zrovna střešní okna VELUX? "Protože jsme věděli, že u této firmy se můžeme spolehnout na konstantní kvalitu, která nám i za pár let zaručí stále stejně krásný výhled ven," říká majitelka bytu.

Byt v historickém centru dokonale splnil všechna očekávání svých majitelů. "Bydlí se tu nádherně, paradoxně je zde velký klid, ačkoli se nacházíme přímo v centru města, ale protože je zde pěší zóna s upraveným režimem provozu, neruší nás žádná auta. Navíc z druhé strany slyšíme šumění jezu, což je hlavně večer opravdu romantické. Díky velkým oknům a orientaci půdy na východ a západ je byt po celý den prosluněný. A když vyjdeme na terasu, celý Písek máme před sebou jako na dlani," říkají spokojení manželé.

Rekonstrukce jsou aktuálním tématem dnešní doby. Pokud pomýšlíte na přestavbu staré půdy a zajímá vás, jak lze dosáhnout lepších tepelně izolačních vlastností střešních oken a uspořit v rodinném rozpočtu za vytápění, přečtěte si předchozí díl našeho miniseriálu s názvem Čtyři centimetry rozhodují. Rozdíl je opravdu znát

Chcete získat více tipů o bydlení v podkroví? Klikněte na zivotvpodkrovi.cz.




Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Další z rubriky

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě...

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.