Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Horský srub si postavili pro sebe a kamarády. Architekty tlačil čas

  1:00aktualizováno  1:00
Postavit si srubovou chatu v Nízkých Tatrách znamená chtít ji také co nejdříve využívat. Jenže dřevo pracuje a „sedá si“ až tři roky, a tak architekti, kteří navrhovali interiér, museli v projektu počítat až s několikacentimetrovými rezervami.

Před velkou prosklenou plochu, která nabízí krásný výhled do krajiny, použili architekti závěsy ve smetanové barvě, na podlahu pak kravskou kůži pro zateplení. | foto: © Nora a Jakub

Horský srub si majitel postavil na krásném a poklidném místě v Nízkých Tatrách, přitom blízko lyžařského střediska. Stavbu s užitnou plochou přibližně 190 m2 bude využívat nejen on a jeho rodina, ale také přátelé, chata je totiž určena pro více osob, v druhém podlaží najdete tři ložnice, v prvním je umístěna ložnice majitelů.

Nadšený milovník lyžování chtěl nově postavený srub využívat co nejdřív, proto se s vyřešením interiéru obrátil na architekty Michala Paulišina a Marka Pavlecha. Ti realizaci přihlásili do soutěže Interiér roku, kterou pořádá Institut bytového designu. Její uzávěrka je už 20. února 2017. Letošní ročník je určený jak pro Českou, tak také pro Slovenskou republiku.

Když nelze čekat

Srub v nízkých Tatrách si majitel postavil pro svou rodinu, ale i přátele,...

Srub v nízkých Tatrách si majitel postavil pro svou rodinu, ale i přátele, kteří mají rádi lyžování a hory.

„Zadáním projektu bylo navrhnout interiér čerstvě postaveného srubu. Jenže hrubá srubová stavba potřebuje dva až tři roky na to, aby si ́sedla ́, teprve pak se osazují okna a dveře a zařizuje interiér. My museli použít plán B neboli navrhnout veškerý nábytek a vestavné prvky tak, aby pro nové dřevěné konstrukce zůstala rezerva 250 až 300 milimetrů,“ objasňují zásadní komplikaci projektu Michal Paulišin a Marek Pavlech, autoři návrhu.

Architekti přitom chtěli, aby už z návrhu bylo jasné, že nejde o interiér rodinného domu, ale horské chaty. Převládají zde proto jemné přírodní tóny, které dodávají prostoru na útulnosti.

To je vidět i v obývacím pokoji, který tvoří dominantní část celého srubu, prochází totiž přes dvě podlaží do otevřeného krovu. K nepřehlédnutí jsou zde zavěšená lehká svítidla připomínající koule z pavučin, byla vyrobená na zakázku. Vysoký prostor zajímavě propojují.

Samostatné pohovky a lehké křeslo, pufy a malé konferenční stolky umožňují variabilní použití, mobilní kousky se snadno přizpůsobí počtu hostů. Pro umocnění „horské“ atmosféry použili architekti na podlahu místo koberce jen velkou kravskou kůži.

Fotogalerie

A protože na horách se nejen sportuje, ale také odpočívá, navrhli architekti do tohoto podlaží i netradiční knihovnu a hned vedle ní koutek na čtení.

Před velkou prosklenou plochu, která nabízí výhled z obývací části do krajiny, pak použili závěsy ve smetanové barvě, změkčující a zjemňující celý interiér.

„Do konceptu se nám hodil i stojanový dalekohled nejen jako dekorace, ale také jako užitečná pomůcka pro pohledy na krásnou tatranskou přírodu a v noci, bez světelného smogu, i na sledování hvězd,“ prozrazují architekti.

Skříňka pod televizor je atypická, zdobí ji „tetování“ textem. Nad ní visí jako dekorace hlava jelena vyrobená z překližky.

Jídelna se vyměnila s kuchyní

Prostor obývací části odděluje od jídelny a kuchyně oboustranný krb. „Dispozici jsme mírně upravili, vyměnili jsme jídelnu s kuchyní, abychom pro obě části získali vhodnější polohu. Prostor v úzkém výklenku pro kuchyň postačí, jídelna by tu ale byla zbytečně stísněná,“ vysvětlují autoři.

Na novém místě je navíc jídelní stůl v blízkosti krbu. Jídelna je zařízená jednoduše: masivní stůl a pohodlné židle pro osm až deset lidí. Nad stolem visí jednoduchý lustr vytvořený pro tento prostor, stačilo použít jen devět retro žárovek. Celou sestavu doplňuje velký obraz.

V těsné blízkosti jídelního stolu je výklenek pod oknem s lavicí, na které si můžete i zdřímnout. Snahou architektů však bylo především vytvořit zde útulný kout na čtení.

Kuchyň v bílé barvě je jednoduchá, s výraznou dřevěnou nikou. Také v tomto případě použili autoři „popsanou“ zadní desku. Kuchyň obsahuje všechny vestavné kuchyňské spotřebiče, včetně vinotéky a pračky. Zadní stěna nad pracovní kuchyňskou deskou s dřezem je z kaleného čirého skla, aby vyznělo srubové dřevo na stěně. Smrkové dřevo uvnitř interiéru „tlumí“ velkoformátová dlažba.

Lavice pod oknem je určena primárně ke čtení, ale lze si na ní i pohodlně i...

Lavice pod oknem je určena primárně ke čtení, ale lze si na ní i pohodlně i pospat po dobrém obědě...

Celá vysoká část kuchyňské linky a horní skřínky visí na předsazené MDF desce, aby se majitel do budoucna vyhnul případným problémům se sedáním dřeva.

Detaily kvůli dřevu

„V prvním podlaží jsme navrhovali a realizovali také vstupní prostory, WC a soukromou část majitelů, kterou tvoří ložnice, koupelna a šatna. V koupelnách jsme museli obklady i sanitární zařízení upevnit na předsazené stěny nebo vyzděné příčky. Ty se zasouvají do kapes pod stropem, maskují tak potřebnou mezeru. Stejně jsme vyřešili dveře a okna,“ objasňují Michal Paulišin a Marek Pavlech.

V druhém podlaží je koupelna se sprchovým koutem, dva menší pokoje-ložnice a jeden větší, kam se vešla dvě dvoulůžka.

I ložnice majitelů je v teplých neutrálních tónech.

I ložnice majitelů je v teplých neutrálních tónech.

Koupelna s vanou je určena pro majitele.

Koupelna s vanou je určena pro majitele.

O projektu

Návrh interiéru srubové chaty v Nízkých Tatrách: ateliér pavlech :: paulišin architekti

Autoři: Michal Paulišin, Marek Pavlech

Realizace: 2015 až 2016

Obytná plocha: 132 m2

Užitná plocha: 190 m2

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...



Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...

Byt prozářila barva mědi a teplé dřevo. Byt 3+kk vsadil na detaily

Kuchyň je s jídelní a obývací části spojena velkým „podávacím okénkem“. Měděné...

Pro architekta nebývá ideální, když do projektu vstupuje až v okamžiku, kdy už jsou hotové stavební úpravy a interiér...



Další z rubriky

Stalinův dort. Vysmívaný, ale legendární, to je hotel International

Výsledná podoba má dvě symetrická křídla spojená centrální částí se středovou...

Ikona socialistického realismu se třetím rokem opět jmenuje International. Holiday Inn i Crowne Plaza jsou pryč. Hotel...

Kupující musí při vstupu do bytu říct údivem wow, říká developer

Respekt. S památkáři nemá problém vycházet, tvrdí, že důležitá je hlavně...

Spoluvlastní firmu, která staví byty v těch nejlepších částech Prahy, s nejkrásnějším výhledem. Daniel Aalsvel umí...

Rád navrhuji něco, čeho není plný internet, tvrdí designér Miloš Pexa

Květináče pro mladé pěstitele bylinek potěší novým tvarem, 2017.

Široký tvůrčí záběr je pro Miloše Pexu typický. Pod značkou PEXXA navrhuje grafický design a také produkty, které...



Najdete na iDNES.cz