Pro starší uživatele je důležité správné umístění spotřebičů a dobré osvětlení,...

Pro starší uživatele je důležité správné umístění spotřebičů a dobré osvětlení, pro pohodlí jsou důležité zásuvky s plnovýsuvy, aby odpadlo pracné ohýbání. | foto: Häfele

Spotřebiče pro generaci 55+: nešetřete na kvalitě, zvažte umístění

  • 11
Při výběru domácích spotřebičů se věk nebo motorika budoucího uživatele příliš nezohledňují. Přitom výběr vhodného přístroje může usnadnit staršímu člověku domácí práce včetně vaření a nabídnout i větší bezpečnost a také pohodlí.

Varné desky či sporáky vhodné pro seniory by měly být snadno ovladatelné, bezpečné a také úsporné. To splňují zejména indukční, ale i plynové varné desky, ovšem s moderními technologiemi.

„Moderní plynové varné desky a sporáky vybavujeme termoelektrickými články, které sledují plamen. Jestliže zhasne, automaticky se přeruší přívod plynu,“ vysvětluje Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux, jaký je zásadní rozdíl mezi starými a novými plynovými spotřebiči.

Pro seniory je to velmi důležitý ochranný prvek, protože s věkem se čich poměrně výrazně zhoršuje a unikající plyn po zhasnutí plamene nemusí cítit.

Zajímavý benefit představují i hořáky se svislým plamenem, který ohřívá přímo dno pánví nebo hrnců. Lze díky nim ušetřit až 20 % energie, ale výrazně snížíte i nebezpečí vznícení utěrky, kterou hlavně starší ženy používají místo chňapek.

Jak snadno vyřešit problém plamen versus utěrka? Třeba hrnci s uchy ze speciálního silikonu, který je dokonale tepelně izoluje od těla kastrolu. Nedochází tak k jejich zahřívání ani po dlouhé době vaření, tudíž nejsou potřeba žádné chňapky.

Varné plynové desky bývají často vybaveny deskou z černého lesklého skla, která dobře vypadá, ale také se snadno čistí. Stačí jí jen otřít a varná deska je opět čistá.

Samozřejmě ideálním řešením je pořízení indukční varné desky, kde se při vaření zahřívá pouze dno použitého nádobí, nikoli varná plocha. Přesvědčit seniora o nutnosti výměny však nemusí být snadné.

Mikrovlnka umístěná ve výši očí má kořeny ještě v původním způsobu zavěšování volně stojícího spotřebiče, které bylo poměrně populární v devadesátých letech. Ukázka toho, jak to nemá být!

Neohýbat se, nezaklánět...

Architekti doporučují, aby se nad vybavením kuchyně zamysleli lidé v dostatečném předstihu ještě před odchodem do důchodu.

„Snadněji finančně zvládnete případnou výměnu, ale také si rychleji zvyknete na nové technologie a spotřebiče,“ říká architekt Hynek Maňák ze studia Maniac Interier, který se hodně zaměřuje na ergonomii v kuchyni.

Ze zdravotního hlediska je pro seniora (a nejen pro něho) vhodné umístění dna trouby odpovídající výšce pasu. Nemusí se ohýbat při vyjímání plechů či pekáče, pouhým pohledem může „zkontrolovat“ stav v troubě.

Mikrovlnná trouba pak rozhodně nepatří do výšky, aby nedošlo při vyjímání ohřívaného jídla (třeba horké polévky) k opaření. Po obou stranách sporáku či varné desky se také nesmí zapomenout na dostatečně širokou odkladní plochu.

Méně obvyklé je v tuzemsku umístění myčky výše, kolem 40 až 50 cm nad podlahu. Jde přitom o hodně praktické řešení, opět není nutné se zbytečně ohýbat.

Pohodlí je zde na prvním místě, proto je myčka umístěna dostatečně vysoko, aby nebylo nutné se k ní ohýbat.

Často používané drobné spotřebiče by měly být k dispozici na pracovní ploše, ať již jde o varnou konvici, robota nebo toustovač. Jen pozor na šňůry, aby nepřekážely. Důležitý je i výběr konkrétního přístroje.

U konvice Electrolux EEWA7500 lze nastavit různé stupně teploty a také využít funkci udržování teploty, ta vám ji zaručí až na nejbližších 30 minut.

Například starší lidé milují různé bylinné čaje. Jenže doporučená teplota vody na zalití těchto nápojů se liší. Na trhu najdete i rychlovarné konvice, kde lze nastavit přesnou teplotu mezi 50 až 100 °C.

U konvic je možné využít i funkci udržování teploty, ta vám zaručí potřebnou teplotu na nejbližších 30 minut.

Vedle ohýbání, u něhož se může lidem snadno zatočit hlava, je velmi nebezpečné i vyjímání nebo ukládání nádobí či spotřebičů do horních skříněk tak, až člověk musí zaklonit hlavu dozadu.

„S věkem totiž na páteři přibývají výrůstky, které mohou utlačovat své okolí,“ varuje Helena Prokopová, odbornice na ergonomii. „Částí krční páteře prochází párový orgán, cévy zásobující mozek krví. Pokud máte tyto výrůstky na páteři a ve vyšším věku jimi trpí skoro každý, a podíváte se nahoru třeba při hledání něčeho v horních skříňkách, stlačí vám výrůstky cévy. Dojde tak k chvilkovému odkrvení mozku, nebo dokonce k případné mdlobě a pádu,“ vysvětluje Prokopová.

Pro snadné otevírání jsou pro seniory důležitá robustní madla, mrazák by měl být umístěný dole. Vhodný je zvukový signál, který upozorní na nedovřená dvířka.

Chladničky s přihrádkami s takzvanou fresh zónou, kde lze regulovat vlhkost, prodlužují výrazně čerstvost potravin.

Kvalitní chladnička šetří peníze

U kombinovaných chladniček je pro seniory výhodná technologie NoFrost nejen v chladící, ale i mrazící části. Odpadá tak odmrazování s nutností nepříjemného ohýbání se, navíc nehrozí, že by se kvůli námraze zvýšila spotřeba elektrického proudu. Pár milimetrů ledové námrazy ji totiž může zvýšit až o 50 procent. Praktickou funkcí může být také zvukový signál, který upozorní na nedovřená dvířka chladničky.

Větší objem chladničky pak nemusí představovat větší finanční zátěž, tou je naopak letitá chladnička, kterou je nutné rozmrazovat každých 14 dní. Větší objem představuje i další výhodu: rodina může seniorovi přivést větší nákup, který pro něj může být náročný, zejména je-li odkázán pouze na vzdálenější nákupní centrum, kam se lze bez auta dostat jen obtížně.

Pokud je chladnička vybavená technologií NoFrost, je její údržba minimální.

Pokud je spotřebič vybavený nulovou zónou (někdy se označuje také jako „fresh zóna“), prodlouží se čerstvost zde uložené zeleniny či masa a uzenin více než trojnásobně.

Do mrazáku si mohou senioři uložit nejen maso či ovoce ze zahrádky, ale třeba také hotová jídla, která si uvařili. Zejména starší muži mívají tendenci uvařit si větší množství jednoho jídla, které pak jedí několik dnů, aby nemuseli vařit každý den. Takto lze rozdělit třeba guláš na více porcí a ty pak konzumovat s časovým odstupem podle chuti.

S věkem slábne nejen čich, ale také zrak. Proto se vyplatí „zkontrolovat“, čím rodiče či prarodiče svítí v kuchyni. Centrální svítidlo nestačí, přidat osvětlení nad pracovní desku, ale také nad varnou plochu je velmi důležité.