Panelákový byt rodině s třemi dětmi nestačil. Tak přidala sousední

  1:00aktualizováno  1:00
Panelový byt v přízemí mladí manželé se dvěma dcerami poprvé rekonstruovali už před čtyřmi lety. Tehdy zásadně změnili dispozici bytu tak, aby byl dostatečně komfortní pro čtyřčlennou rodinu. Teď přidali ještě sousední byt. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Červená stěna tvoří čelo hlavního obytného prostoru. Oproti přání majitelky, která původně chtěla červenou kuchyň, bude jednodušší barevný koncept kdykoliv změnit – stačí vymalovat. | foto: Iveta Kopicová

Rodina vlastnila dva byty vedle sebe. Menší z nich donedávna pronajímala, ale už při první rekonstrukci vycházela autorka realizace Petra Steffel ze zadání, že pokud se rodina dál bude rozrůstat, bude si přát oba byty propojit.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Před šesti měsíci se narodil Matyáš, proto bylo nutné přidat další metry čtvereční.
Spojením dvou bytů vzniklo komfortní bydlení s hlavní obytnou částí, kde rodina tráví společný čas, ale také s možností dostatečného soukromí pro každého jejího člena.

Dva v jednom

Dvě koupelny, komora, oddělená pracovna a samostatný prostor na čtení jsou nadstandardem, který v panelovém bytě opravdu překvapí. "Druhou koupelnu jsme se rozhodli umístit hned vedle nového pokoje Elišky a Štěpánky. Situace, kdy jsme se všichni čtyři sešli v půl osmé ráno nad jediným umyvadlem, nám ztěžovala každodenní vstávání," vysvětluje majitelka bytu.

Rozkládací stůl nezabírá místo při běžném provozu domácnosti. V případě...

Rozkládací stůl nezabírá místo při běžném provozu domácnosti. V případě návštěvy ho však velmi oceníte.

Za novou koupelnou vznikl kout oddělený pouze malou chodbičkou, kde má maminka tří dětí klid na čtení a zároveň není úplně odříznutá od ostatního dění. "Komora nám zase ušetří mnoho místa a díky ní nepotřebujeme další úložný nábytek. Všechna tato řešení jsou především funkční a vycházejí z našich potřeb pro plynulý chod domácnosti," popisuje.

Neutrální základ dovolí výrazný akcent

Prostorové řešení nechali majitelé na designérce stejně jako vzhled interiéru. Jediným výraznějším požadavkem v tomto směru bylo začlenění červené barvy.

Fotogalerie

"Původně jsem si přála mít červenou kuchyň, od toho mě ale Petra Steffel odradila s tím, že tak výrazná barva nás časem omrzí, a měnit celou kuchyň by bylo příliš nákladné. Místo toho doporučila použít červenou k výmalbě a na doplňcích," říká majitelka.

Dokonce i potah na červené pohovce je snímatelný, takže případná změna bude snadná. "Tohle je jeden z ukázkových příkladů toho, proč bych každému doporučila obrátit se v případě rekonstrukce na odborníka. Ušetří to mnoho času a peněz," doporučuje majitelka.

Základ interiéru tak tvoří neutrální přírodní odstíny a materiály, které jsou nadčasové. Další náročná rekonstrukce proto nebude nutná ještě hodně dlouho.
Prostor opticky propojuje vícevrstvá podlaha z dubového dřeva, na kterou navazují dveře v dekoru dubu. Dřevo do interiéru rozhodně patří, nikdy by se ale nemělo kombinovat více druhů a odstínů dřeva.

Patrová postel v holčičím pokoji šetří místo. Spodní postel je pod horní...

Patrová postel v holčičím pokoji šetří místo. Spodní postel je pod horní zvýšené lůžko zasunuta jen částečně, výhodou takového řešení jsou především menší zdravotní rizika – v případě palandy totiž dítě na spodním lůžku inhaluje vlhkost odváděnou z postele nad ním.

Potřebujete větší byt?

Také je vám součastný byt již malý? Přestěhujte se do většího. Vybírejte z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Celý prostor vznikl propojením dvou samostatných bytů, což umožnilo nové dispoziční řešení v návaznosti na rozvody vody. "Jedním z hlavních požadavků investora byla funkčnost prostoru a rozdělení do jednotlivých zón. Velký důraz byl kladen na zádveří, hlavním požadavkem bylo, aby se do tohoto prostoru nevstupovalo při procházení bytem," objasňuje Petra Steffel, autorka konceptu.

Majitelka bytu si ráda čte, pokud má volnou chvilku. Malý prostor, kde je pouze knihovna, lehátko a lampa, je klidný a útulný koutek oddělený pouze krátkou chodbičkou. Pro klidný odpočinek nemusí být další místnost, stěnu lze nahradit velkou knihovnou, která prostor jasně vymezí a částečně odhluční.

Jedním z požadavků majitelů bytu bylo, aby se do zádveří ve vstupním prostoru...

Jedním z požadavků majitelů bytu bylo, aby se do zádveří ve vstupním prostoru nevstupovalo při dalším procházení celým bytem a neroznášely se tak nečistoty do hlavního obytného prostoru.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření...

Panelová sídliště mají své plusy. Patří dle expertů do dějin architektury

Na rozdíl od mnoha jiných sídlišť vzniklých taktéž na zelené louce se...

Svébytnou kapitolou dějin moderní architektury jsou podle odborníků panelové domy a sídliště, mnohými opovrhovaný...

Rekonstrukce panelákového bytu 3+1: nadčasové řešení má základ v bílé

Bílá kuchyň splývá se stěnami, proto celý prostor působí opticky větší, než ve...

Mladý pár si pořídil panelový byt 3+1 na malém pražském sídlišti. Lokalita jim vyhovovala dopravní obslužností, místní...



Najdete na iDNES.cz