Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt v novostavbě koupil kvůli terase. A hned jej celý zrekonstruoval

  1:00aktualizováno  1:00
Když Martin Slanina poprvé vstoupil do svého budoucího bytu, rozhodně ho nijak neupoutal. Pak si všiml nádherné terasy. Představa, že bude bydlet v centru Prahy, kde si vytvoří kus přírody, rozhodla o koupi bytu.

Barevné stěny, které jsou hlavním výtvarným prvkem bytu, vznikly z nápadu vytvořit na zadní stěně obraz, který by ho nabíjel energií. Inspirací byly ilustrace Jordiho Labandy, který používá výrazné barevné kombinace a hraje si s prvky asymetrie. | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Může se hodit

Hledáte byt v novostavbě? Vybírejte z široké nabídky na Reality.iDNES.cz.

Váš byt je novostavba, přesto jste jej celý zrekonstruoval. Proč?
Byt nevyhovoval mým představám. Nádherný 140 metrů čtverečních velký prostor byl dispozičně navržen naprosto špatně. Nebýt terasy, která má téměř 90 metrů čtverečních, byt bych si nikdy nekoupil. Bouraly se zdi, měnily se podlahy v bytě i na terase, nechal jsem vyměnit i schodiště. Celý byt se postavil znovu.

Příroda v centru Prahy na dosah ruky, včetně zatravnění, sprchy, pohodlného

Příroda v centru Prahy na dosah ruky, včetně zatravnění, sprchy, pohodlného sezení a slunečníku, který pomůže v horkých dnech, ač majitel přiznává, že slunce je v takovém úhlu, že slunečník mnoho paprsků nepochytí.

Na pomoc jste si povolal designérku Zuzanu Jančuškovou. Jak jste ji objevil?
Byl to klasický tendr. Doslova. Vytipoval jsem si tři studia, v jednom z nich pracovala i Zuzana. Následovaly schůzky a předkládání rozpočtů. Zuzana mne zaujala tím, že přišla do starého bytu a bez toho, aniž bych nastínil své představy, začala ze sebe chrlit myšlenky a návrhy, které se natolik ztotožňovaly s mou ideou, že si mne okamžitě získala. Celá rekonstrukce byla v jejích rukou.

Navrhla nové dispoziční řešení, design, vše promyslela i technicky a pohlídala řemeslníky a dodavatele, což bylo skvělé, protože jsem neměl čas vše zařizovat sám.

Fotogalerie

Měl jste tedy před rekonstrukcí představu, jak by měl byt vypadat?
Chtěl jsem prostorově velkorysý byt, to znamená minimálně zařízený. Výběr materiálů a barev jsem nechal na Zuzaně. Nápad zapojení barevné mozaiky do každé z místností byl také její. Nyní je to první věc, které si v místnostech všimnete.

Kromě barev na první pohled zaujme kuchyň. Nejsou tam třeba žádné horní skříňky. Proč jste zvolili toto řešení?
Principem celé kuchyně bylo vyvolat pocit, že to není kuchyň, ale součást obytného prostoru. Vše je proto čisté, bílé, nejsou vidět žádné spotřebiče, které se chytře skrývají ve skříni. Pokud jsou potřeba, mám je hned po ruce.

Co nyní oceňujete a jste rád, že v bytě máte?
Reproduktory, které jsou zabudované do podhledů v každé místnosti včetně koupelen a dají se snadno bezdrátově ovládat i z chytrého telefonu. A za běžného provozu určitě profesionální odtahy v koupelnách. Doporučuji všem, aby na podobné technice nešetřili. Pohltí opravdu vše, co mají, a zrcadla se nikdy nezamlží.

Původně tento prostor oddělovala příčka. Při rekonstrukci ji však Martin nechal

Původně tento prostor oddělovala příčka. Při rekonstrukci ji však Martin nechal zbourat, aby vznikla další část ložnice.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce...

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu...
Dům se prodává se slavnou zříceninou. Starost o památku kupce odrazuje

Dům se zbytky hradu anglického krále Richarda III. je na prodej za 1,1 milionu liber, v přepočtu 32,8 milionu korun....



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.