Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

  1:00aktualizováno  1:00
Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal opravdu velkoryse. Stěny otloukl na cihly, odhalil krovy a celý prostor otevřel. Soukromí poskytují pouze koupelny.

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne apartmán pronajímat. | foto: RDDA

Opuštěný dům z konce devatenáctého století v centru Valencie padl při letních prázdninách do oka mladému španělskému manažerovi, který žije a pracuje posledních pár let v Londýně.

Fotogalerie

S rozhodnutím koupit podkrovní byt, ve kterém se dlouhé dekády nepohnulo ani smítko, si pospíšil a ještě před podepsáním kupní smlouvy zkontaktoval architektonickou kancelář RDDA vedenou mladým Italem Robertem Di Donatem, taktéž žijícím v Londýně.

Di Donanato funguje pod vlastní značkou teprve čtyři roky, ale stihl zaujmout veřejnost i odborníky svými neobvyklými rekonstrukcemi bytů a domů realizovanými ve Velké Británii, Španělsku i Itálii. Řídí se heslem, že kvalitní architektura nemá limity a dobré dílo lze ušít na míru každému klientovi, domu a zejména rozpočtu.

Ze staré půdy vykouzlil alternativní městský byt s vybroušeným stylem, o kterém se netají, že není pro každého. Syrový vzhled holých zdí s historickou pamětí, odhalených ocelových trámů a záplavy poctivé truhlařiny z pevného dubu nenechává nikoho chladným.

Di Donato rozdělil prostor na tři základní zóny, které nechal mezi sebou volně plynout. Vchodové dveře ústí přímo do hlavní obytné zóny. Směrem do ulice je umístěna kuchyňská linka s prodlouženým barovým pultem, který zároveň slouží jako jídelní stůl.

Středová část bytu patří relaxační zóně s pohovkou a televizorem a směrem do dvora je za posuvnou stěnou klidová část s lůžkem. Dubová stěna není jen optickou bariérou, je v ní zabudované kromě úložného prostoru i osvětlení.

Di Donato rozdělil prostor na tři základní zóny, které nechal mezi sebou volně...

Di Donato rozdělil prostor na tři základní zóny, které nechal mezi sebou volně plynout.

V bytě jsou odděleny jen dvě koupelny: menší se sprchovým koutem a druhá s vanou. Velkorysé řešení prostoru bez jakýchkoliv kompromisů umožnila skutečnost, že investor hodlá byt užívat jen jako staromládenecké doupě pro lenošivé volné chvíle a v případě, že se rozhodne založit rodinu, bude apartmán na atraktivní adrese pronajímat.  

Historii stavby si majitel považuje. Na jeho přání se na stěně mezi vchodem a kuchyní skví dřevěná písmena, která dohromady skládají jméno „Musico“, jako pocta španělskému dirigentovi a klavíristovi José Iturbimu, který v domě prožil dětství a mládí.

Dřevěné staré nápisy se jmény, které zdobí hlavní stěnu, jako je například Bethenal Green Road a další, také nejsou jen tak náhodným úlovkem z blešáku. Jsou to názvy londýnských ulic, které má majitel spojené se svými začátky v Británii a oblíbil si je natolik, že si je chce stále připomínat i při pobytech ve Valencii.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Koupelna

Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...

Splněný sen. Bydlet můžete na vlastním zámku i v podhradí pod věží

Encovany, Polepy, okres Litoměřice. Renesanční zámek vznikl v 16. století...

V České republice jsou na prodej zámky vhodné ke kompletní rekonstrukci, případně i již částečně opravené. Milovníci...

Ze staré půdy je parádní byt. Řádění architekta se vyplatilo

Majitel chce v bytě staromládenecky lenošit. V případě, že založí rodinu, začne...

Starou půdu ve španělské Valencii proměnil šikovný architekt na perfektní bydlení. Šedesát metrů čtverečních pojal...



Najdete na iDNES.cz