Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Spadl jim strop, nemají kuchyni, ale s rekonstrukcí bytu jsou spokojeni

  1:00aktualizováno  1:15
Rekonstrukce podkroví rodinného domu v tiché části pražských Záběhlic probíhala dramatičtěji, než si majitelé přáli. Propadlý strop však pomohl změnit dispozici bytu k lepšímu.

Výrazná červená dodává interiéru energii | foto: Jaroslav Hejzlar

"Když jsme s manželkou řešili bytovou situaci, přemýšleli jsme, zda přistoupit k rekonstrukci podkroví, nebo se pustit do stavby nového domu. Brali jsme ale ohled na maminku, která by v případě novostavby zůstala v tomto domě sama, proto nakonec vyhrála první možnost," osvětluje stav věcí majitel.

Podkroví tak s manželkou obývají spíše přes den a během víkendů, jinak tráví většinu času u maminky dole. "Vaříme, jíme, povídáme si v jídelně. Kuchyni nahoře bychom využili minimálně," říká.

Kov a sklo se v interiéru objevují často, nepůsobí však chladně

Kov a sklo se v interiéru objevují často

V bytě se objevuje řada typů osvětlení

V bytě se objevuje řada typů osvětlení

Propadlý strop

I když přestavba trvala krátce – manželé začali s rekonstrukcí v září roku 2000 a ještě téhož roku na Vánoce se stěhovali do nového – doprovázelo ji několik nečekaných událostí a zvratů.

"Paní architektka nakreslila projekt, ale když stavební firma odstraňovala nenosné příčky, ve dvou místech se propadl strop. Na půdičce nad ním byly totiž složené staré střešní tašky," říká investor.

Architektka nepříjemnou událost ale hned využila a změnila dispozici. Také díky tomu vznikly jinak řešené zajímavé prostory ložnice, hudebny a pokoje, kde přespávají děti, když přijedou.

Lanka na zábradlí na schodišti v hudebně připomínají záměrně hudební osnovu

Lanka na zábradlí na schodišti v hudebně připomínají záměrně hudební osnovu

Mozaika symbolizuje svou barevností pláž, moře a oblohu

Mozaika symbolizuje svou barevností pláž, moře a oblohu

Z původního stavu se zachovaly jen obvodové zdi a jedna příčka. Měnila se totiž také střešní okna, která byla stará a těžká, nově byly položeny plovoucí podlahy a v koupelně dlažba (místo starých dřevěných podlah s koberci).

Střecha potřebovala zateplení, izolaci i novou krytinu, zcela nové jsou také veškeré rozvody elektřiny a vody. Jako stavební materiál v interiéru se v podkroví použil sádrokarton.

Když se kvůli posteli bourá zeď

Další zajímavostí, která rovněž vznikla v podstatě jako nouzové řešení, je umístění postele. Když přivezli objednanou postel, zjistili manželé, že rozměry jsou větší, než uváděl v katalogu a s čím počítali. Část zdi se tak musela vysekat, aby se postel vešla. Z druhé strany bylo totiž umístění limitováno nosným trámem, který drží konstrukci krovů.

"Ten působí docela zajímavě, je opláštěný sádrokartonem a oplechovaný, ale trochu nám tu překáží, ještě stále do něj vrážíme," podotýká s úsměvem majitel.

Trám podpírající kontrukci krovu je opláštěný sádrokartonem

Trám podpírající kontrukci krovu je opláštěný sádrokartonem

Vybavení bytu bylo pořízeno v KTC Interier, pracovní stůl a schodiště vyráběla na zakázku společnost Pavel Růžička – Artefakt. Majitel si chválí nejen ji, ale také dodavatele světel, firmu Inpro CZ z Hradce Králové.

"Instalace byla sice složitá – když už byly hotové veškeré nové rozvody, musela se jich kvůli osvětlení část předělávat. Ale jsme s ním nadmíru spokojeni, vzhledově i funkčně."

Barev dost, skříně chybějí

Byt působí na první pohled jako plný barev. O tento dojem se starají jednotlivé barevné prvky, kterých ovšem není mnoho – nábytek, jednotlivé stěny, dveře a doplňky.

"Barevnost prostoru navrhla paní architektka po konzultacích s manželkou, která ráda maluje. Základní myšlenka byla taková, že by měl domek působit celkově barevně, a to včetně fasády. Ta by už potřebovala ale opravit, aby tuto ideu naplnila," přiznává majitel.

Aby se postel do pokoje vešla, bylo nutné vysekat kus zdi

Aby se postel do pokoje vešla, bylo nutné vysekat kus zdi

Zrekonstruovaný bazén je vybavený moderními technologiemi

Zrekonstruovaný bazén je vybavený moderními technologiemi

Na otázku, co v bytě chybí, odpovídá hostitel téměř bez rozmýšlení: "Úložné prostory. Vestavěná šatní skříň v ložnici nestačí pojmout všechny věci, které potřebují uložit. Potřebovali bychom vymyslet šikovné místo i na úklidové prostředky, ale také třeba na kufry a podobně," vypočítává.

Rostoucí bydlení

Teprve před nedávnem dokončili manželé také rekonstrukci bazénu, který v domě již několik let byl, ale z pohledu moderních technologií již nedostačoval. "Z původního zůstala jen vana bazénu, jinak je vše nové – od systému čištění, přes protiproud až po mozaikový obklad," upřesňuje majitel.

Podle něho je bazén pravidelně využíván a slouží ke spokojenosti všech, stejně jako zbývající části domu. Architektka Jitka Řehořová je spokojená také.

"Stavba je dobrým důkazem toho, jak se domy vyvíjejí podle potřeb účastníků. V sedmdesátých letech přibyla přístavba nového vstupu, garáže a bazénu, včetně jeho solárního vyhřívání, což bylo na svou dobu velmi pokrokové řešení. S nástupem další generace, v roce 2000, se sympatická dvojice usídlila v podkroví nad rodiči. Oceňuji tento racionální přístup – mít vlastní koupelnu a také vstup do patra přímo u vstupu do domu."

Koupelna

Koupelna

Architektka si zároveň nemůže vynachválit přístup majitelů k rekonstrukci, ale i jiným úpravám. "Vzhledem k malé ploše pochozího podkroví, přibližně 45 m2, jsme nastavili garáž s mezistropem, kam se zapustila vana."

Kauza WC – prevet, který se nevešel do půdorysu, dokládá ochotu manželského páru i k netradičnímu řešení. "K mému překvapení majitelé souhlasili s ,vystrčením’ klozetu z původní dispozice na terasu nad bazén."

Více se dočtete v časopise Domov č. 10/2009.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...



Najdete na iDNES.cz