Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Ze staré půdy je krásný byt velký 137 metrů čtverečních

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do naší soutěže o nejlepší podkroví je půdní byt v centru Kroměříže. Prostory ve staré bytovce původně sloužily jako sušárna prádla a skladiště nepotřebných věcí. Proměnily se v příjemný prosvětlený byt pro jednoho muže.

Dominantou kuchyně je jídelní stůl v kombinaci mléčného kaleného skla a lesklého chromu. | foto: Marek Nováček, NWT

Naším architektonickým záměrem bylo navrhnout prosvětlený byt ve stávajícím půdním prostoru pětipodlažního bytového domu z konce 19. století v centru Kroměříže.

Blíží se konec soutěže

Pochlubte se svým půdním bytem, obydleným podkrovím v rodinném domě či zajímavým bydlením pod střechou.

Fotografie a text zašlete nejpozději do 31. 7. 2011 na e-mail: bydleni@idnes.cz.

Dispozice je navržená pro jednoho člověka a jednotlivé funkční prostory jsou od sebe odděleny pouze nábytkem. Uživatel bytu si přál bydlet v otevřeném prostoru s optickým propojením obývacího pokoje, ložnice a koupelny.

Při navrhování bytu jsme byli především omezeni nízkou výškou hřebene střechy a nutností umístit na půdu technickou místnost, která patří restauraci v suterénu bytového domu. Půdní vestavba byla totiž součástí celkové rekonstrukce domu.

Hlavní obývací prostor půdního bytu i okna jsou orientována na západ, tedy na atraktivní historickou část města. Památkáři povolili prosvětlení pokojů pomocí velkoplošných střešních oken Velux Integra, která jsou přístupná z hlavního obytného prostoru a lze je obsluhovat dálkovým ovládáním.

Podél zadní stěny bytu (pod okny) je knihovna, která musela být díky střešní

Podél zadní stěny bytu (pod okny) je knihovna, která musela být kvůli střešní šikmině a zkosené stěně umístěna netypicky naležato.

Střešní okna slouží nejen k větrání, ale do značné míry přispívají i k vyhřívání bytu pomocí slunečního záření. Proti přehřívání interiéru v letních měsících slouží instalované klimatizační zařízení. Pomáhá mu i stínění oken venkovními roletami.

Při nižších teplotách a přes noc si byt vystačí s akumulací teploty získané přes den. Během chladných měsíců je byt vytápěný podlahovým topením a v přechodných obdobích zima-jaro, podzim-zima pomocí tepelného čerpadla klimatizace.

Jako obklad zadní části linky bylo použito foliované zelené sklo Lacobel.

Jako obklad zadní části linky bylo použito fóliované zelené sklo Lacobel.

Kuchyně je umístěná naproti vstupním dveřím. Linka je v barvě sloní kosti a smetanové s doplňky světlého matného hliníku. Horní police jsou podsvětlené LED páskami. Tyto pásky jsme použili i na osvětlení kuchyňské linky a pracovní desky. Zadní část linky je obložená fóliovaným zeleným sklem Lacobel.

Dominantou kuchyně je jídelní stůl v kombinaci mléčného kaleného skla a lesklého chromu. Designové kuchyňské židle barevně ladí s pozadím kuchyňské linky a jsou vyrobené ze zeleného průhledného polykarbonátu, také v kombinaci s chromem.

Podél zadní stěny bytu (pod okny) je knihovna, která musela být kvůli střešní šikmině a zkosené stěně umístěna netypicky naležato. Knihovna má rovněž LED osvětlení zabudované v přiznaných trámech třešní konstrukce a tvoří spojovací článek mezi pracovním stolem, obytným prostorem a sedací soupravou.

Ložnica a koupelna jsou oddělené posuvnou stěnou. V koupelně je dlažba z umělé

Ložnice a koupelna jsou oddělené posuvnou stěnou. V koupelně je dlažba z umělé břidlice.

Vzdušnost a harmonii celého interiéru podtrhuje nápaditá mléčná stěna s posuvnými dveřmi, která odděluje ložnici od koupelny. Pevných příček jsme se v celém bytě záměrně vzdali.

V podobném duchu je v koupelně navržená sprchová zástěna z kaleného skla Satináto (přes satinované sklo jsou vidět pouze rozostřené siluety). U těchto prvků byl kladen důraz na kvalitní detail.

Nad přírodní žulovou umyvadlovou deskou je bezrámové zrcadlo podsvětlené výkoným LED osvětlením. Kontrastní prvek koupelny tvoří dlažba z umělé břidlice.

Podmínky soutěže

Pro účast k soutěži postačí zaslat text s potřebnými informacemi a fotografie, nejlépe šířkové, oceníme také plánek, fotografie původního stavu v případě rekonstrukce či vynaložené finanční náklady. Určitě zdůrazněte zajímavé detaily a vychytávky, na které jste v bytě pyšní, kromě fotografie připojte nejlépe i jejich podrobnější popis.

Obytné podkroví mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

logo VELUX


Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz zašlete co nejdříve:

* fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkové)

* plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)

* text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek

* počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je znáte)

* informaci, zda jde o novostavbu nebo rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)

* autor projektu/návrhu (pokud ho znáte)

* telefonní spojení

* jméno

* místo - stačí uvést město

* do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty bude odborná porota hodnotit zejména na základě těchto kritérií:

- architektonické řešení a estetický dojem

- originalita zařízení interiéru

- dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání

- praktičnost pro každodenní obývání/práci.

Podrobné informace a podmínky k soutěži naleznete ZDE.

Autoři:


Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Další z rubriky

Po deseti letech se mezonet konečně dočkal světla a volného prostoru

Pohovka s měkkým čalouněním zve k lenošení.

I mezonet vybudovaný v činžovním domě a v atraktivní lokalitě lze zkazit. Třeba tak, že laminátem s dekorem dřeva...

Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní...

Půdní byt s prosklenou koupelnou se musel vejít mezi nosné trámy

Spodní hrana trámů probíhající rovnoběžně s podlahou je podsvícená LED pásky.

Zrekonstruovat starou půdu bývá často jedinou možností, jak získat zajímavé bydlení v historickém centru města. To...

Najdete na iDNES.cz